Sari direct la conținut

Un grup de femei afgane, Navalnîi şi fosta preşedintă interimară boliviană Anez, pe lista scurtă a premiului Saharov

HotNews.ro
Alexei Navalny, Foto: Facebook / Alexei Navalny
Alexei Navalny, Foto: Facebook / Alexei Navalny

Parlamentul European a anunţat joi lista scurtă a candidaţilor la Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, o distincţie anuală acordată pentru a evidenţia activitatea unor disidenţi politici.

Europarlamentarii au votat ca pe această listă scurtă să se regăsească un grup de 11 femei afgane active pe plan social, opozantul rus Aleksei Navalnîi şi fosta preşedintă interimară boliviană Jeanine Anez, informează DPA și Agerpres.

Cele 11 femei afgane au fost nominalizate pentru „lupta lor curajoasă pentru egalitate şi drepturile omului”, menţionează PE într-un comunicat. Printre ele se regăsesc Shaharzad Akbar, şefa Comisiei independente afgane pentru drepturile omului, şi Anisa Shaheed, jurnalistă la postul local TOLOnews.

Activistul rus anticorupţie Aleksei Navalnîi este unul dintre cei mai proeminenţi oponenţi ai preşedintelui Vladimir Putin. El a supravieţuit anul trecut unei tentative de otrăvire şi acum este în detenţie.

Fosta preşedintă interimară boliviană Jeanine Anez se află de asemenea în detenţie, din martie anul trecut, după ce a fost acuzată de terorism, răzvrătire şi conspiraţie. Comunicatul PE o descrie drept un „simbol al reprimării disidenţilor şi lipsirii de un proces corect prin încălcarea statului de drept în America Latină”.

Conferinţa preşedinţilor Parlamentului European (preşedintele şi liderii grupurilor politice) va desemna pe 20 octombrie câştigătorul, care pe 15 decembrie va primi premiul în cadrul unei ceremonii în hemiciclul PE la Strasbourg.

Acest premiu, creat în 1988 în memoria fizicianului rus disident politic Andrei Saharov, este decernat în fiecare an de Parlamentul European unor persoane sau organizaţii care au avut „o contribuţie excepţională la lupta pentru drepturile omului în lume”, şi are o valoare de 50.000 de euro.

Câştigătorii din ultimii ani au fost opoziţia belarusă, dizidenţa uigură din China, opoziţia venezueleană şi două refugiate yazidi victime ale violenţei grupării Statul Islamic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro