Sari direct la conținut

Liderii G7 vor solicita OMS o nouă anchetă asupra originilor coronavirusului

HotNews.ro
Laboratorul P4 (centru) al Institutului de Virusologie din Wuhan, Foto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia
Laboratorul P4 (centru) al Institutului de Virusologie din Wuhan, Foto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Liderii G7, care se întâlnesc mâine în Cornwall, vor solicita Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) o nouă și transparentă investigație cu privire la originile coronavirusului, potrivit unui comunicat făcut public înainte de întâlnire, potrivit Rador care citează RaiNews.

Cererea a fost inițiată de administrația condusă de Joe Biden, după decizia președintelui SUA de a extinde ancheta americană asupra originilor pandemiei, deoarece nu au fost clarificate toate îndoielile cu privire la posibila „scăpare” a virusului dintr-un laborator din Wuhan.

Potrivit „Bloomberg”, care a vizionat proiectul de comunicat, G7 se va angaja, de asemenea, să furnizeze un miliard de doze suplimentare de vaccin împotriva Covid-19 în anul următor pentru a accelera protecția globală împotriva bolii. Măsura ar putea dezamăgi agențiile umanitare, care solicită vaccinarea majorității celor 8 miliarde de persoane din lume, dar comunicatul va susține că noul angajament va crește notabil numărul persoanelor din țările în curs de dezvoltare cărora li se va oferi un vaccin. Comunicatul ar trebui să fie pus la punct duminică, la finalul întâlnirii planificate de trei zile din Cornwall, amintește „The Guardian”.

La summitul din 2020 ținut în Franța, liderii au abandonat ideea publicării unei liste finale de angajamente, după ce președintele american de atunci, Donald Trump, a refuzat să semneze.

Potrivit „Bloomberg”, comunicatul din acest an va conține, de asemenea, un angajament de a combate munca forțată în lanțurile globale de aprovizionare, inclusiv în sectoarele energiei solare și a confecțiilor de îmbrăcăminte. Într-un mesaj clar adresat conducerii chineze, comunicatul îi va constrânge și pe liderii UE, SUA, Canada, Japonia și Regatul Unit să ia măsuri împotriva Beijingului, în urma maltratării musulmanilor uiguri din Xinjiang.

Totodată, printre angajamentele liderilor G7, va fi, de asemenea, acela de a pune capăt restricțiilor comerciale inutile asupra exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19, împreună cu angajamentul de a trece la vehicule cu emisii zero și promisiunea unei noi finanțări pentru a înfrunta urgența climatică. Liderii G7 vor sublinia, de asemenea, necesitatea de a asigura sustenabilitatea pe termen lung a finanțelor publice, odată ce recuperarea va fi stabilită ferm.

În cele din urmă, va exista și o invitație către Rusia să înfrunte grupurile care efectuează atacuri ransomware de la granițele sale, care folosesc monede virtuale pentru spălarea răscumpărărilor și care efectuează alte infracțiuni cibernetice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro