Sari direct la conținut

Netanyahu respinge acordul oponenţilor săi politici pentru formarea unui nou guvern, criticând participarea arabă istorică la coaliţie

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: Captura YouTube
Benjamin Netanyahu, Foto: Captura YouTube

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a atacat, joi, acordul oponenţilor săi politici pentru formarea unui guvern cu partide de stânga, centru şi dreapta, criticând participarea arabă istorică la coaliţie, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Netanyahu, care se confruntă cu perspectiva încheierii carierei sale de premier din ultimii 12 ani, a aafirmat pe Twitter că ”toţi parlamentarii de dreapta aleşi trebuie să se opună acestui guvern de stânga periculos”.

Liderul de dreapta a lansat atacul pe reţeaua socială la o zi după anunţul politicianului de centru Yair Lapid, făcut miercuri seara, cu 35 de minute înainte de expirarea unui termen limită, că a reuşit să formeze un guvern de coaliţie.

În cadrul acordului, naţionalistul Naftali Bennett, în vârstă de 49 de ani, fost ministru al Apărării şi milionar din sectorul de înaltă tehnologie, va deveni prim-ministru şi va preda postul lui Lapid, 57 de ani, fost moderator TV şi ministru de Finanţe, în aproximativ doi ani.

O sesiune parlamentară, în care guvernul poate fi aprobat cu o majoritate simplă, ar putea fi organizată în termen de până la 12 zile, a spus politicianul de extremă dreapta Avigdor Lieberman, membru al noii coaliţii.

Cu preşedintele parlamentului, un loialist al lui Netanyahu, aşteptat să încerce să înlăture orice încercări legislative de a susţine votul mai devreme, prim-ministrul ar putea folosi perioada pentru a încerca să schimbe situaţia.

Acordul de coaliţie a încheiat alegerile din 23 martie în care nici partidul Likud al Netanyahu, nici aliaţii săi, nici adversarii lor nu au câştigat majoritatea în legislativ. A fost al patrulea scrutin naţional din Israel în doi ani.

Acordul de guvernare cuprinde un amestec de partide mici şi mijlocii din întregul spectru politic, inclusiv, pentru prima dată în istoria Israelului, unul care reprezintă minoritatea arabă de 21% – Lista Arabă Unită (UAL).

Pe Twitter, Netanyahu – care a fost acuzat de rasism prin îndemnarea susţinătorilor săi să iasă şi să voteze pentru că ”arabii se înghesuie la urne în masă” – a evidenţiat legăturile noii alianţe cu liderul UAL, Mansour Abbas.

Netanyahu a postat un vechi videoclip al lui Bennett spunând că Abbas ”a vizitat asasinii terorişti în închisoare”, după un atac din 1992 în care cetăţenii arabi din Israel au ucis trei soldaţi.

Purtătorii de cuvânt ai Listei Arabe Unite nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Membrii viitorului guvern au puţine lucruri în comun, în afară de dorinţa de a-l elimina pe Netanyahu, care este, de asemenea, judecat pentru acuzaţii de corupţie. El neagă orice acţiune greşită.

Lista include Yamina (dreapta) a lui Bennett, Albastru şi Alb de centru-stânga, condusă de ministrul apărării Benny Gantz, partidyl de stânga Meretz şi Partidul Muncii, partidul naţionalist Yisrael Beitenu al fostului ministru al apărării Lieberman şi New Hope, un partid de dreapta condus de fostul ministru al Educaţiei, Gideon Saar, care s-a desprins de Likud.

Analiştii politici se aşteaptă ca Netanyahu să încerce să îi atragă pe membrii Yamina care sunt nemulţumiţi de unirea forţelor cu parlamentarii arabi şi de stânga.

„Am lansat mutarea, dar nu am finalizat-o. Vor fi 12 zile care nu vor fi uşoare şi, în cele din urmă, va exista un guvern”, a spus Lieberman la Channel 13 TV.

Netanyahu controlează 30 de locuri în Knesset, format din 120 de membri, aproape de două ori mai mulţi decât partidul Yid Atid al lui Lapid şi este aliat cu cel puţin alte trei partide religioase şi naţionaliste.

În timpul mandatului său de prim-ministru, Netanyahu a fost o figură polarizantă în ţară şi în străinătate. Rivalii săi au citat acuzaţiile penale împotriva acestuia ca principal motiv pentru care Israelul are nevoie de o schimbare de conducere, argumentând că ar putea folosi un nou termen pentru a legifera imunitatea pentru a se proteja.

O sursă implicată în discuţiile de coaliţie a declarat că noul guvern propus va încerca să păstreze consensul evitând probleme ideologice hotărâtoare, cum ar fi dacă anexează sau cedează teritoriul ocupat din Cisiordania pe care palestinienii îl doresc pentru un stat.

Bennett a susţinut în trecut anexările.

„Acest guvern se va concentra în principal pe probleme economice”, a spus Lieberman. Poate că cel mai imediat test pentru o nouă administraţie este promovarea bugetului, o problemă care a răsturnat coaliţiile în trecut.

Din cauza blocajului politic prelungit, Israelul foloseşte în continuare o versiune a unui buget de bază din 2019, care a fost aprobat la mijlocul anului 2018.

S-ar putea să existe nişte schimbări bugetare mari, deoarece guvernul nu include partide evreieşti ultraortodoxe care doresc finanţare de stat pentru instituţiile religioase.

Noul guvern, dacă va fi învestit, se va confrunta cu alte provocări considerabile. Pe lângă Iran şi procesul de pace muribund cu palestinienii, acesta se confruntă şi cu o anchetă a crimelor de război de către Curtea Penală Internaţională şi cu redresarea economică în urma pandemiei coronavirusului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro