Sari direct la conținut

Mari bănci mondiale riscă pierderi masive din cauză că fondul Archegos nu mai poate să onoreze apelurile în marjă

HotNews.ro
Mari bănci mondiale riscă pierderi masive din cauză că fondul Archegos nu mai poate să onoreze apelurile în marjă

Băncile Nomura şi Credit Suisse riscă pierderi de ordinul miliardelor de dolari după ce un fond american de hedging, care potrivit unor surse ar fi Archegos Capital, a ajuns în imposibilitatea de a-şi onora apelurile de marjă, investitorii întrebându-se cine ar mai putea să aibă probleme, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Pierderile înregistrate de Archegos Capital Management, condus de fostul manager al Tiger Asia, Bill Hwang, au declanşat, vineri, vânzări masive de acţiuni, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Un mesaj pe telefon trimis luni la birourile din New York ale Archegos nu a primit niciun răspuns.

Avertismentele referitoare la pierderi importante au dus, luni, la vânzări de acţiuni bancare la nivel mondial. Acţiunile Morgan Stanley au scăzut cu aproape 4% şi Goldman Sachs cu 1,5%.

Titlurile Nomura au încheiat tranzacţiile cu o scădere de 16,3%, un declin zilnic record, în timp ce acţiunile Credit Suisse au coborât cu 14%, cel mai mult în decurs de un an.

Cu toate acestea impactul general asupra pieţelor financiare pare limitat, indicele S&P 500 fiind în stagnare, iar componenta acţiunilor financiare fiind în declin cu sub 1%.

”Piaţa pare solidă la nivel general. Nu există temeri privind o scădere generalizată a acţiunilor, există doar temeri pe anumite zone ale pieţei”, a declarat Dennis Dick, director pentru structura pieţei şi trader la firma Bright Trading din Las Vegas

Nomura, cea mai mare bancă japoneză de investiţii, a avertizat luni că riscă o pierdere de 2 miliarde de dolari din cauza tranzacţiilor cu un client american.

Credit Suisse a anunţat că defaultul onorării apelurilor de marjă al unui fond american ”ar putea fi semnificativ şi material” pentru rezultatele sale din primul trimestru.

Banca elveţiană a arătat că un fond ”a intrat în default cu apelurile de marjă” faţă de Credit Suisse şi alte bănci, ceea ce înseamnă că ”suntem în proces de lichidare a acestor poziţii”.

Două surse au spus că pierderile Credit Suisse ar putea fi de cel puţin 1 miliard de dolari. Una dintre surse a declarat că pierderile ar putea atinge până la 4 miliarde de dolari, sumă evocată şi de publicaţia Financial Times. Credit Suisse a refuzat să comenteze vreo estimare.

Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Elveţia a afirmat luni că ştie despre cazul fondului de hedging şi că este în contact cu Credit Suisse în legătură cu acest caz. Instituţia a adăugat că sunt implicate mai multe bănci şi locaţii la nivel internaţional.

În Japonia, secretarul şef al cabinetului, Katsunobu Kato, a declarat că guvernul va monitoriza cu atenţie situaţia de la Nomura şi că Agenţia de servicii financiare va face schimb de informaţii informaţii cu Banca Japoniei.

Acţiunile altor bănci au fost afectate la rândul lor. Titlurile Deutsche Bank au scăzut cu 5%, iar UBS cu 3,8%. Deutsche Bank a declarat că şi-a redus în mod semnificativ expunerea la Archegos fără a suporta pierderi şi că reduce ”poziţiile imateriale ale clienţilor rămase încă în portofoliul său”, pentru care nu se aşteaptă să suporte o pierdere.

În Statele Unite, Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC) ”monitorizează situaţia şi comunică cu participanţii la piaţă de săptămâna trecută”, a spus un purtător de cuvânt.

Un apel de marjă este atunci când o bancă cere unui client să depună mai multe garanţii dacă o tranzacţie finanţată parţial cu bani împrumutaţi a scăzut brusc în valoare. Dacă clientul nu îşi permite să facă acest lucru, creditorul va vinde valorile mobiliare pentru a încerca să recupereze ceea ce este datorat.

Apelurile de marjă ale Archegos Capital au determinat o derulare masivă a pariurilor pe tranzacţiile cu acţiuni finanţate cu împrumuturi.

Acţiunile ViacomCBS şi Discovery au scăzut fiecare cu aproximativ 27%, vineri, în timp ce acţiunile cotate în SUA ale companiei Baidu şi Tencent Music, din China, au scăzut în cursul săptămânii, cu până la 33,5% şi, respectiv, 48,5%, de la nivelurile de închidere de marţi.

Investitorii sunt îngrijoraţi pentru că nu știu dacă pierderile Archegos s-au materializat în totalitate sau vor urma mai multe vânzări.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro