Rusia, condamnată dur în dosarul Magnitski la CEDO
CEDO a condamnat dur Rusia în dosarul Serghei Magnitski, un jurist mort în închisoare după ce a denunțat un scandal tentacular de corupție și care a fost ulterior judecat postum, declanșând o furtună diplomatică între Moscova și Washington, scrie AFP.
Rele tratamente, lipsa îngrijirilor medicale adecvate, anchetă incompletă privind circumstanțele decesului, durată excesivă a arestului preventiv, condamnare postumă „intrinsec inadecvată”… Curtea Europeană pentru Drepturile Omului reproșează autorităților rusești multiple încălcări ale drepturilor fundamentale în acest dosar.
Judecătorii de la Strasbourg au apreciat că Magnitski a fost victima unor rele tratamente câteva ore înaintea morții sale și că decizia luată în martie 2013 de către autorități de a clasa ancheta privind decesul său a fost „superficială”.
În iulie 2013, Serghei Magnitski a fost declarat vinovat, postum, de evaziune fiscală, într-un proces boicotat de familia sa. În această privință, Curtea a subliniat că „procesul unei persoane decedate disprețuiește evident principiile (dreptului la un proces echitabil)”.
CEDO a fost sesizată de însuși Serghei Magnitski și, după decesul său, de soția și mama sa.
Juristul lucra pentru serviciul fiscal al unui cabinet de avocatură din Rusia care avea printre clineții săi cel mai mare fond extern de investiții din Rusia, Hermitage Capital, condus de un american.
În 2008, Magnitski a fost arestat după ce a denunțat o schemă financiară de 5,4 miliarde de ruble (130 milioane euro) creată de responsabili din poliție și ai fiscului în detrimentul statului rus și al Hermitage Capital.
A decedat în arest preventiv la 37 de ani, în noiembrie 2009. Consiliul consultativ pentru drepturile omului de pe lângă Kremlin a concluzionat în 2011 că a fost lovit și nu a primit îngrijirile medicale necesare. Moartea sa nu a fost urmată de nicio urmărire penală.
Curtea a condamnat Rusia să plătească daune morale de 34.000 de euro pentru soția și mama sa, o sumă importantă față de cele acordate în mod obișnuit de această jurisdicție.
Tentaculară, afacerea Magnitski a condus la adoptarea „legii Magnitski” care restrânge libertatea de mișcare și îngheață averile persoanelor acuzate de încălcarea drepturilor omului în Statele Unite, Marea Britanie și cele trei republici baltice.
Rusia a ripostat prin adoptarea unei legi care stabilește o listă cu americani și alte persoane străine indezirabile pe teritoriul său, interzicând de asemenea adopțiile pentru cetățeni americani.
Membră din 1996 a Consiliului Europei, Rusia nu a executat integral decât 38% din deciziile CEDO împotriva sa.