Sari direct la conținut

IlSole24Ore: UE respinge lista neagră privind spălarea banilor

HotNews.ro
IlSole24Ore: UE respinge lista neagră privind spălarea banilor

Lista neagră a țărilor acuzate de promovarea sau permiterea în alt mod a spălării banilor publicată de Comisia Europeană la 13 februarie, a fost primită negativ de către UE. Țările membre ar avea timp s-o aprobe până pe 13 martie, dar se pare că deja săptămâna viitoare Comisia Europeană ar putea fi nevoită să întocmească o nouă listă, scrie IlSole24Ore citat de Rador.

Uniunea Europeană nu a fost de acord cu prezența Arabiei Saudite pe listă. Recent, guvernul saudit a convocat la Riad ambasadorii țărilor membre pentru a-i avertiza asupra consecințelor „grave” pe care le-ar întâmpina în cazul în care țara ar rămâne pe listă. Mai mult decât atât, Arabia Saudită a folosit recentul summit de la Sharm el-Sheikh pentru a exercita presiuni asupra guvernelor principale cu scopul de a exclude țara din vizorul comunitar. Un membru al comunității a explicat că „problema” este „aplicarea criteriilor” în baza cărora a fost întocmită lista.

Tensiunile dintre Bruxelles și cele 28 de state membre au fost pe placul Statelor Unite care au criticat lista din cauza prezenței a patru teritorii americane: Guam, Insulele Virgine, Samoa și Puerto Rico. Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei, a scris la Bruxelles amenințând represalii. Mai mulţi diplomați europeni s-au plâns de lipsa unor criterii transparente în întocmirea listei, deși purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mina Andreeva, a declarat că Bruxellesul „a lucrat în strâns contact cu țările membre”.

În total, din listă fac parte 23 de jurisdicții. Printre acestea, pe lângă Arabia Saudită și Insulele Virgine, Iranul, Coreea de Nord, Pakistanul, Insulele Bahamas, Nigeria, se află şi unele țări deosebit de apropiate de Italia, cum ar fi Libia și Tunisia. Așa cum am menționat, Consiliul și Parlamentul au timp până la data de 13 martie pentru a întocmi un act delegat care va trebui să fie asociat cu două texte legislative dedicate luptei împotriva spălării banilor intrate în vigoare în 2015, şi respectiv în 2018.

Băncile europene ar trebui să efectueze controale speciale ori de câte ori o plată vizează una dintre țările aflate pe lista neagră. Chestiunea reprezintă o nouă polemică între Bruxelles și Washington pe frontul economic sau politic, care confirmă faptul că relațiile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite nu mai sunt cele de la sfârșitul Războiului Rece.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro