La Repubblica: Liga a primit bani de la ruşi, după un pact semnat toamna trecută într-un hotel din Moscova
Negocierea pentru finanţarea Ligii cu banii ruşilor a început vara trecută. Încă de atunci, obiectivul era de a ascunde susţinerea economică în spatele unui contract petrolier de vânzare-cumpărare, potrivit unui document din 24 iulie. O ofertă trimisă de Gianluca Savoini, omul lui Matteo Salvini la Moscova, şi primită de o societate rusă care împarte birourile cu două companii aflate pe numele oligarhului Konstantin Malofeev, scrie La Repubblica citată de Rador.
Este una dintre ştirile momentului, care va apărea în publicaţia „L’Espresso”, duminică. Negocierea a continuat pe 18 octombrie, cu întâlnirea la Hotel Metropol, la câţiva paşi de Teatrul Bolşoi şi de Piaţa Roşie. În acea zi, Savoini stătea în holul hotelului cu trei ruşi şi doi italieni. După o introducere politică, Savoini le-a dat cuvântul „partenerilor noştri tehnici” pentru a discuta condiţiile afacerii. Motorina a fost vândut de Rosneft, spun ruşii. Cumpărătorul a fost Eni, asigură italienii. Se vorbeşte despre trei milioane de tone de motorină. Avocatul italian spune că nu este nicio problemă: asigură că Eni are capacitatea de a cumpăra şi mai mult decât este nevoie. Motorina va fi vândută de ruşi cu o reducere minimă de 4% la preţul Platts, principalul punct de referinţă din sector. Acel 4% ar fi finanţarea pentru Ligă.
O spun chiar protagoniştii poveştii, italienii şi ruşii aşezaţi la masa din holul Hotelului Metropol, potrivit dovezilor. Nu am vorbit despre bani deja încasaţi, cum a dat de înţeles Salvini în declaraţiile sale de zilele trecute, pentru că nu ştim cum s-a încheiat negocierea, dar ştim că a existat o negociere. Iar acest lucru este relevant din punct de vedere politic.
Eni şi Rosneft au negat că au participat la o negociere şi că au finanţat partide politice. Compania de stat italiană şi cea rusă au fost menţionate, însă, de cei prezenţi la întâlnirea din 18 octombrie. Cele două societăţi petroliere ar trebui să vorbească cu actorii negocierii. Cu Savoini, de exemplu.
Zilele trecute, consilierul lui Salvini, în loc să răspundă publicaţiei L’Espresso”, a preferat să răspundă în „Sputnik”, ziar controlat de Kremlin: „Nu am nimic de spus cu privire la acuzaţiile şi la reconstituirea inventată a evenimentelor, de care mă simt liber să vorbesc cu avocaţii mei. Pot doar să spun că nu am participat la nicio negociere şi nu am primit niciodată nicio rublă nici de la Moscova, nici de la nimeni altcineva”. Şi, totuşi, în acea zi, Savoini era la Hotel Metropol, potrivit pozelor pe care le publicăm în „L’Espresso”. Cine erau celelalte persoane cu care s-a aşezat la masă la câteva clipe după acele fotografii? Şi de ce vorbeau despre un plan pentru a finanţa Liga?