Lansare și dezbatere la Cărturești Verona Café: "12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru" de Jordan B. Peterson
Bestseller pe site-ul Amazon și cea mai vândută carte din colecția de Psihologie a Editurii Trei la Salonul Internațional „Bookfest”, 12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru de Jordan B. Peterson se lansează printr-un eveniment special marți, 12 iunie, la ora 18.30, la Cărturești Verona Café.
Lansarea este susținută de o dezbatere în care Simona Radu, medic psihiatru, Mihai Dobrovolschi, realizator la Radio Guerrilla și Victor Popescu, redactor la Editura Trei, vor dialoga despre autor și despre principalele teme expuse de celebrul psiholog clinician.
„<12 Reguli de viață> – un titlu simplu, o carte provocatoare, un autor care a generat un val de dezbateri incomode. Ce anume are Jordan Peterson de spus astfel încât generează această reacție? Răspunsul se află în carte, dar și în siajul de reflecții pe care lecturarea acesteia le provoacă. Un exercițiu de auto-analiză declanșată de un text care își cititorul la sinceritate față de sine”, declară Simona Radu.
„L-am descoperit absolut întâmplător pe Jordan Peterson și m-am uitat la mai multe dintre prelegerile sale din Toronto, pe YouTube. Mi s-a părut foarte atipic, pentru că nu încearcă să te impresioneze. Asta m-a și atras, în prima fază. Apoi, am descoperit multe puncte comune. Și el îl apreciază pe Jung și acceptă mitologia intrapersonală ca fiind o realitate psihologică. Am cumpărat cartea <12 Reguli de viață> în engleză și am regăsit acolo, în mult mai multe detalii, aceeași afinitate. Mă bucur că cineva, în cazul de față Editura Trei, a tradus-o pentru că mi se pare că este foarte mare nevoie de ea în România pentru că ar putea face un pic de ordine în vârtejul care se creează între tradiționalism stătut și un progresism dezrădăcinat”, adaugă Mihai Dobrovolschi.
La rândul său, Victor Popescu, apreciază că „Peterson te cu scriitura lui aparent lejeră și jucăușă, însă doar pentru ca mai departe să-ți pună oglinda în față și să te facă să te simți al naibii de incomod. Și de găunos. Adoră să-ți demoleze ideile înghițite de-a gata – de la gândirea pozitivă la excesele corectitudinii politice. Dar ce pui în loc? Cum îți reconsolidezi temeliile, cum poți să rămâi sincer față de tine și de ceilalți? Acestea sunt întrebările de la care vom porni la dezbaterea-lansare găzduită de Cărturești-Verona”.
Cu un stil foarte direct, surprinzător și cu umor, Peterson vorbește în „12 Reguli de viață” despre disciplină, libertate, aventură și responsabilitate, concentrând aceste concepte filosofice sub forma a 12 principii practice, cu un conținut profund.
„Stai drept și trage umerii înapoi”, „Compară-te cu cel ce erai tu în trecut, nu cu altcineva din prezent”, „Nu-ți lăsa copiii să facă lucruri care te vor enerva”, „Fă-ți ordine în propria casă înainte de a judeca lumea”, „Spune adevărul – sau cel puțin nu minți”, „Pornește de la premisa că s-ar putea ca persoana pe care o asculți să știe ceva ce tu nu știi”, „Când întâlnești o pisică pe stradă, mângâi-o” sunt doar câteva dintre regulile propuse de autor în 12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru, acestea reprezentând, în opinia lui, calea de a crea un echilibru în noi și în jurul nostru.
Lansată în America în ianuarie 2018, cartea a devenit în scurt timp un fenomen și a stârnit multe reacții, mai ales că și autorul ei a căpătat în ultimii ani foarte multă notorietate datorită părerilor tranșante. Pe canalul său de YouTube poate fi văzut în peste 200 de prelegeri și interviuri, care adună mai bine de 30 de milioane de vizualizări, iar pe Twitter și Facebook este urmărit de 300.000 de oameni.
JORDAN B. PETERSON este și profesor de psihologie, predă la Universitatea din Toronto, susținând totodată conferințe publice cu o audiență remarcabilă. Este apreciat nu doar pentru criticile sale cultural-politice – cum ar fi obiecțiile la adresa „corectitudinii politice” -, dar și pentru deschiderea sa către religie, filosofie, literatură și studii politice. În calitate de psiholog clinician, Peterson lucrează cu clienți afectați de depresie, anxietate sau schizofrenie, fiind și consilier al unor manageri de top din firme din domeniul juridic. A fost consultant la Secretariatul General al ONU și a mai predat la Harvard. A scris mai bine de o sută de articole științifice pe teme diverse (de la terapia dependențelor la psihologia personalității) și este autorul unui revoluționar tom dedicat psihologiei religiei, „Maps of Meaning: The Architecture of Belief” (1999), în curs de traducere la Editura Trei.