Top 300 superbogați din Elveția. Averile lor au explodat în 2021, în plină criză Covid
Criza Corona nu i-a afectat pe marii bogătași ai planetei, ci dimpotrivă, bursele le-au adus o creștere record a averilor. Publicația Handelszeitung.cha publicat, vineri, date și cifre referitoare la Top 300 din Elveția. Niciodată de la introducerea, în 1989, a clasamentului facut de Bilanz, averile superbogaților nu au crescut ca în 2021. E vorba în total de 821,8 miliarde franci elvețieni și de o creștere față de 2020, cu 115 miliarde de franci.
Aceasta înseamnă că activele totale au atins un nou record. Fiecare dintre cei mai bogați 300 deține, în medie, 2,739 miliarde franci. Creșterea totală a bogăției acestora, cu 115 miliarde în 2021, reprezintă cea mai mare creștere de când a fost introdus clasamentul, în 1989. Creșterea în procente a fost de 16,3 % -aceasta fiind cea mai mare din 1999, an în care lista a cuprins, în premieră, 300 de persoane.
Când „Bilanz” a publicat pentru prima dată lista celor mai bogați, în 1989, cele 100 de persoane înregistrate la acea vreme dețineau un total de 66 de miliarde CHF. În prezent, primii doi cei mai bogați, frații Kamprad și familiile Hoffmann, Oeri și Dusmalé, cu 90 de miliarde, au mult mai multe active decât toți 100 de atunci, la un loc.
Primii zece din lista celor mai bogați și-au crescut averile anul acesta cu 41 de miliarde de franci sau echivalentul a 18,6 %. Împreună, aceștia dețin 261 de miliarde. 3% dintre cei 300 dețin 32 % din averea totală a tuturor celor mai bogați.
Vîrf de listă: Frații Kamprad au fost în topul celor mai bogați 300, timp de 20 de ani. Averea comercianților cu amănuntul de mobilă Ikea a rămas între 55 și 56 de miliarde, în 2021. Fondatorul companiei, Ingvar Kamprad, a murit în urmă cu patru ani. Fiii săi Jonas, Peter și Mathias conduc compania, toți având pașaport elvețian.
Cel mai mare câștigator e antreprenorul în logistică, Klaus-Michael Kühne,care a obținut cele mai multe profituri în acest an: activele sale au crescut cu 17 miliarde, la aproape 30 de miliarde CHF. Acest lucru se datorează creșterii peste medie a valorii de piață a celor două holdinguri principale ale sale, cea din grupul de logistică Kuehne + Nagel și cea din compania de transport maritim, Hapag Lloyd.
Cel mai mare perdant e antreprenorul de internet, Patrick Drahi, a carui avere a scăzut cu un miliard CHF, în parte datorită prăbușirii cursului companiei media americane, Altice USA, la care el deține o importantă participație.
În general însă, sunt mult mai puțini perdanți pe listă în acest an, iar prăbușirile de curs sunt semnificativ mai mici, în termeni absoluți. În 2020, cel mai mare perdant, „regele berii”, Jorge Lemann, a înregistrat o scădere de 7 miliarde de franci elvețieni.
Cei mai bogați manageri. Anul acesta sunt doi nou-veniți cu nume cunoscute în branșă: fostul bancher Pictet Boris Collardi și CEO-ul Roche, Severin Schwan, ambii cu active de 100 -150 de milioane de franci.
Cea mai bogată femeie. Ca și anul trecut, moștenitoarea Charlene de Carvalho-Heineken este cea mai bogată femeie din Elveția. Datorită creșterii reînnoite a consumului de bere, pachetul ei de acțiuni a câștigat în valoare și a crescut cu 1 miliard, la aproape 15 miliarde de franci elvețieni.
Țara miliardarilor. Printre cei mai bogați 300 din Elveția, „Bilanz” listează 145 de miliardari elvețieni, cu 10 mai mulți decât în anul precedent. Însa aproape jumătate dintre miliardari sunt străini care locuiesc în Elveția și plătesc impozite aici. De exemplu familia Blocher, a cărei avere a crescut cu 4 miliarde, este una dintre cele mai bogate din Germania. Pachetul de acțiuni deținut de cele trei surori, Magdalena Martullo-Blocher, Rahel Blocher și Miriam Baumann-Blocher, la holdingul EMS-Chemie, a crescut cu 2 miliarde, până la 15 miliarde CHF.
Nou-veniții. Anul acesta, unsprezece superbogați sunt adăugați pe listă. „Debutanții” trag la cântar 8,9 miliarde de franci. Printre aceștia se numără și cântărețul britanic Robbie Williams, care s-a stabilit pe malul lacului Geneva. Severin Schwan, CEO-ul concernului Roche, care a făcut miliarde din vânzarea de teste pentru coronavirus, se numără și el printre „noii veniți”, cu o avere estimată între 100 și 150 de milioane CHF.
O galerie foto cu Top 10 din listă poate fi accesată pe site-ul 20min.ch. Potrivit sondajului inițiat online de publicația elvețiană, 67% dintre 10.366 de respondenți (la momentul scrierii acestui articol) s-au pronunțat pentru “introducerea neapărată” a unor impozite mai mari pentru superbogați.