Eugen Nicolicea: Eliminarea presedintelui din numirea conducerii Inaltei Curti respecta decizia CCR si standardele Comisiei Europene privind independenta sistemului judiciar
Deputatul PSD Eugen Nicolicea, presedintele comisiei Juridice din Camera Deputatilor, a sustinut miercuri ca eliminarea totala a presedintelui din numirea conducerii ICCJ coincide cu motivarea CCR si cu standardele impuse de Comisia Europeana cu privire la independenta sistemului judiciar, scrie news.ro. De asemenea el a sustinut ca deputatul liberal Ioan Cupsa a spus ca PNL vrea ca legile Justitiei sa ajunga la finalitate, dar liberalii nici nu voteaza, nici nu resping.
„Observati pozitia domnului Cupsa care zice ca e pozitia PNL ca ei vor sa nu se ajunga la finalitatea unui proces legislativ, adica nici sa se aprobe, nici sa se respinga (legile – n.r.). Asa ceva pana acum nu am vazut. L-am intrebat in mod expres ce articol invoca de neregularitate. Nu a stiut sa invoce niciun articol, tot doar ca sa taraganeze. Cu privire la ce a spus despre textele respective, dau citat din domnul Cupsa: <>”, a spus Eugen Nicolicea.
Acesta spune ca articolele din cele trei legi ale Justitiei declarate neconstitutionale de catre CCR „apartin aproape in totalitate organizatiilor profesionale” si spune ca „putem sa spunem ca cele neconstitutionale sunt insusite in totalitate de catre PNL”.
„Articolele declarate neconstitutionale apartin aproape in totalitate acestor organizatii, deci putem sa spunem ca cele neconstitutionale sunt insusite in totalitate de catre PNL si anumite chestiuni partial, ca PSD a acceptat doar selectiv acest lucru, si de noi. Dar sa isi recunoasca vina, ca in totalitate le apartin lor articolele neconstitutionale”, a continuat acesta.
De asemenea, potrivit propunerii de eliminare a presedintelui Romaniei din numirea presedintilor, vicepresedintilor si presedintilor de sectii ai ICCJ, deputatul spune:”Articolul in care se vorbea despre asa-zisa eliminare a presedintelui din numire ( a presedintilor, vicepresedintilor si presedintilor de sectii ai ICCJ – n.r.) a fost declarat neconstitutional la solicitarea PNL, nu a USR, ca ei nu au avut locuri (…) si acum il critica nevoie mare. Textul propus de noi, evident care poate fi contracarat printr-o alta propunere de la orice coleg, chiar si de la PNL”.
(Articolul- n.r.) respecta decizia CCR in totalitate si in plus respecta si standardele privind independenta sistemului judiciar. Intre ceea ce spune si ceea ce exista este o diferenta care te face sa razi ori de lipsa de pregatire, ori de tinerea de minte a domnului Cupsa.
Intrabat daca eliminarea totala a presedintelui din numirea conducerii ICCJ coincide cu motivarea CCR, Nicolicea a replicat: „Respecta decizia, ca nu trebuie sa coincide, pentru ca nu dam doar copy-paste. Respecta decizia Curtii si respecta, de asemenea, standardele Comisiei Europene privind independenta sistemului judiciar¬.
Amendamentul depus de PSD prevede ca „presedintele, vicepresedintii si presedintii de Sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani”.
Legea, in forma supusa controlului de constitutionalitate al CRR, prevede ca „presedintele si vicepresedintii Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani”.