Pungile de plastic subtire cu maner vor fi interzise de la 1 ianuarie 2019
Introducerea pe piata nationala a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner va fi interzisa incepand cu data de 1 iulie 2018, iar de la 1 ianuarie 2019 se interzice si comercializarea acestora, prevede un proiect adoptat miecuri aproape in unanimitate de Camera Deputatilor, transmite Agerpres.
Proiectul initiat de Guvern a primit 255 voturi „pentru”, niciun vot impotriva si o singura abtinere. Camera Deputatilor este for decizionala, legea merge la promulgare.
Proiectul modifica Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje in sensul transpunerii Directivei (UE) 2015/720 a Parlamentului European si a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE in ceea ce priveste reducerea consumului de pungi de transport din plastic subtire.
Pungile de transport din plastic subtire si foarte subtire fara maner nu fac obiectul interzicerii comercializarii sau introducerii pe piata nationala.
Proiectul de lege reglementeaza responsabilitatea operatorilor economici care introduc pe piata nationala pungi de transport din plastic biodegradabile si compostabile de a eticheta aceste ambalaje; obligatia operatorilor economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile de a primi ambalajele reutilizabile la schimb sau de a rambursa, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului; responsabilitatea operatorilor economici care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, pentru deseurile generate de respectivele ambalaje.
Astfel, operatorii economici producatori de ambalaje si/sau de produse ambalate au obligatia sa utilizeze un sistem de marcare si identificare pentru ambalaje in vederea imbunatatirii activitatilor de recuperare si reciclare a deseurilor de ambalaje. Operatorii economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati sa primeasca ambalajele reutilizabile la schimb sau sa ramburseze, la solicitarea consumatorului, valoarea
depozitului.
Operatorii economici care comercializeaza pungi de transport din plastic sunt obligati sa comercializeze numai pungi de transport din plastic care respecta cerintele esentiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel incat acestea sa corespunda unor reutilizari multiple, cu exceptia pungilor de transport din plastic foarte subtire.
Incepand cu data de 27 mai 2018, informarile si rapoartele privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje transmise Comisiei Europene de catre Ministerul Mediului vor cuprinde si date cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subtire, mai prevede proiectul.