Sari direct la conținut

Ministrul Lucian Romascanu, despre cautatorii de comori cu detectorul de metale: Permisiunea controlata este preferabila interdictiei

HotNews.ro
Lucian Romascanu, Foto: Agerpres
Lucian Romascanu, Foto: Agerpres

Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Lucian Romascanu, considera ca o interdictie in ceea ce priveste activitatea cautatorilor de comori cu detectorul de metale poate avea la un moment dat si mai multe puncte rele decat o permisiune controlata, mentionand ca la nivelul MCIN se lucreaza pentru gasirea variantei optime pentru protejarea tezaurelor descoperite.

‘Avem un grup de lucru care va gasi cea mai buna varianta pentru protejarea tezaurelor descoperite. Important este sa gasim calea prin care statul sa beneficieze de activitatea acestor domni (cautatorii de comori cu detectorul de metale – n.r.) si sa nu-i lasam sub nicio forma sa distruga ce se poate gasi. E o discutie lunga. Nicio interdictie nu a oprit pe cineva sa faca ceva. Important este sa intelegem ca o interdictie de genul asta poate avea la un moment dat si mai multe puncte rele decat o permisiune controlata. Pentru ca poti sa gasesti un tezaur, sa-l topesti si sa-l faci lingou si s-a ales praful si de tezaur, si de tot’, a declarat vineri Romascanu pentru Agerpres.

Ministrul afirma ca ‘instructiunea emisa de ministrul Culturii pe vremuri este insa fundamental ilegala, deci ea trebuie retrasa la un moment dat’. ‘Numai ca nu trebuie retrasa acum, ci trebuie inlocuita cu ceva care sa functioneze’, a precizat Lucian Romascanu.

Declaratia lui Romascanu survine in contextul in care un grup de 26 de specialisti din Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) cer ministrului Culturii sa ia atitudine cu privire la actiunile si afirmatiile managerului MNIR, Ernest Oberlander-Tarnoveanu, despre care spun ca ar promova ‘o imagine pozitiva a cetateanului ce detine legal un detector de metale si isi merita pe deplin recompensa patriotica’.

‘Conceptia raspandita de catre acesta in spatiul public, potrivit careia patrimoniul national fuge peste granita daca aducatorul nu este recompensat, a provocat in ultimii ani un adevarat dezastru arheologic la nivel national si in MNIR. In ciuda memoriilor inaintate domnului Ernest Oberlander-Tarnoveanu si catre Ministerul Culturii de catre corpul de profesionisti ai MNIR, mii de piese au fost cumparate printr-o procedura care a eludat legea si institutiile abilitate pentru protectia patrimoniului arheologic’, afirma semnatarii scrisorii.

Acestia sustin ca Tarnoveanu ‘anunta ca a solicitat Ministerului Culturii si Identitatii Nationale abrogarea Instructiunii 2/2016 care, din punctul nostru de vedere, a reinstaurat bunul simt la nivel moral si aplicarea corecta a legii la nivel practic: intre detector si descoperirile arheologice intamplatoare nu se poate pune semnul egal’.

‘In consecinta, solicitam domnului Lucian Romascanu, ministrul Culturii si Identitatii Nationale, sa ia masurile administrative adecvate in ceea ce il priveste pe domnul Ernest Oberlander-Tarnoveanu si in ceea ce priveste viitorul Muzeului National de Istorie a Romaniei. Mai solicitam urgentarea modificarilor legislative care sa consfinteasca si mai clar faptul ca rezultatul muncii cautatorilor de comori cu detectorul de metale nu poate purta numele de descoperire arheologica intamplatoare’, se mai arata in scrisoarea semnata de cei 26 de specialisti din MNIR.

Contactat de AGERPRES, directorul MNIR, Ernest Oberlander-Tarnoveanu, afirma ca printre semnatarii scrisorii se gasesc si specialisti care nu sunt arheologi, insusindu-si ‘calitati pe care nu le au, iar altii sunt arheologi care, de ani de zile, consuma resurse si nu gasesc, ca din intamplare, nimic’.

‘Eu ma ocup de aceste lucruri de 10 ani. Niciunul din cei care au semnat acolo nu a recuperat nici macar o potcoava de cal mort, ca sa zic asa. Dar, in schimb, au folosit bani din buget pentru sapaturi care n-au dus la nimic. Si asta e foarte important. Cine ma convinge pe mine ca face sapaturi de amorul artei si mai trage si concluzii istorice fara sa gaseasca nimic este, fara indoiala, o persoana care este necinstita profund’, a spus directorul MNIR.

El a subliniat ca niciodata nu a considerat ca trebuie primite obiecte de la persoane care nu detin detectorul in mod legal si care au folosit detectoarele in zone care fac parte din repertoriul arheologic national.

‘Insa am considerat intotdeauna ca este mult mai intelept din partea institutiilor publice sa primeasca bunuri aduse de buna voie de catre persoane care detin detectoare in mod legal si care fac dovada ca nu le-au gasit in zone care fac parte din repertoriul arheologic national. (..) Sigur, pentru toti ceilalti care nu detin detectoare in mod legal si care actioneaza in spatii care sunt cunoscute cu potential arheologic si sunt definite ca atare nu exista niciun fel de crutare. Si, de asemenea, pentru cei care nu depun in mod voluntar bunurile. Dar, repet, trebuie sa despartim apele pentru ca noi am pierdut si pierdem in continuare foarte mult din aceasta confruntare fara sens cu concetatenii nostri, care trebuie sa fie educati si sa capete incredere in institutiile publice’, a spus Oberlander-Tarnoveanu.

El sustine ca ‘tot ce nu ajunge intr-o institutie publica ajunge pe piata neagra’.

‘Acesti domni (n.r. – semnatarii scrisorii), practic, nu fac decat sa incurajeze piata neagra – si asta s-a si vazut dupa aparitia celebrei instructiuni data de celebrul ministru Alexandrescu, ca niciun bun n-a mai fost adus la muzee. Credeti ca nu s-au mai folosit detectoarele pe teritoriul Romaniei? Credeti ca avem resurse administrative sa controlam mii de oameni si sa punem politisti in spatele lor? Nu credeti ca este mai logic ca statul sa foloseasca, intr-o combinatie pe care o considera potrivita, coercitia cu cointeresarea, pentru ca interesul nostru ca societate si ca institutii este ca patrimoniul sa ramana in tara?’, a mai spus directorul MNIR.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro