Sari direct la conținut

Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Nu știm încă cine e în finală, dar știm cine a pierdut: Generalul Ciucă și PNL / Bolojan cere asumări / Culisele a trei greșeli majore identificate de lideri liberali 

HotNews.ro
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Nu știm încă cine e în finală, dar știm cine a pierdut: Generalul Ciucă și PNL / Bolojan cere asumări / Culisele a trei greșeli majore identificate de lideri liberali 
Nicolae Ciuca, președintele PNL și candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale, susține declarații de presă alături de membrii partidului după anunțarea rezultatelor exit-poll, în București, 24 noiembrie 2024. Inquam Photos / Ovidiu Micsik

La 4 ani după ce, la cererea președintelui Iohannis a intrat în politică, și la 2 ani după ce a devenit președintele PNL, Nicolae Ciucă a ocupat locul 5, fiind depășit de independenți și de partide mult mai mici. 

  • Primul lider din teritoriu care a reacționat a fost Ilie Bolojan, care le cere strategilor PNL să își asume răspunderea.

„Nu capitulez, nu am capitulat niciodată”, rostește hotărât, solemn și netulburat Nicolae Ciucă când i se atrage atenția că a pierdut în fața lui Marcel Ciolacu, a Elenei Lasconi, a lui George Simion și chiar în fața lui Călin Georgescu.

A tras PNL Ardeal cu Ciucă?

Declarația a fost făcută la ora 21, la câteva secunde după ce a coborât împreună cu liderii PNL de pe scena montată în fața sediului central din Modrogan nr. 1. În fața presei a rostit un discurs sec, fără vreo urmă de speranță privind posibila accedere în turul al doilea al prezidențialelor.

„Locul cinci este finalul carierei lui Nicolae Ciucă în fruntea PNL”, se aude pe holurile din Modrogan. Pare că știe și generalul Ciucă, care anunță că deciziile vor veni după prezentarea rezultatelor finale.

„A nins în Transilvania”, se amuză, nervoși, mai mulți liberali, semn că organizațiile puternice de peste munți nu l-au susținut la potențialul maxim pe General.

Atmosfera sumbră din tabăra liberală se resimțea încă de la mijlocului zilei. Din teritoriu veneau vești că mobilizarea nu merge așa cum s-a dorit, „iar primarii nu îl vor face președinte pe Ciucă”.

Candidatul a stat toată ziua în sediul din Modrogan. Alături de el au fost Lucian Bode, secretarul general, și prim-vicepreședinții Rareș Bogdan și Dan Motreanu.

„Lipsesc 300.000 de voturi”, era mesajul cu patru ore înainte de închiderea urnelor.

La ora 19.00, Ciucă a încercat ultimul asalt: a convocat o videoconferință cu teritoriul în care a cerut o mobilizare mai bună în ultimele ore.

Rareș Bogdan a ieșit în fața presei și a anunțat că bătălia se dă între Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, candidata USR, în timp ce reprezentanții „curentului extremist” George Simion (AUR) și Călin Georgescu (independent) și-au împărțit voturile.

Realitatea era însă cunoscută, Nicolae Ciucă nu mai putea fi adus de partid în turul a doilea.

Trei greșeli majore, Bolojan iese la atac și cere sancțiuni

Calculele strategilor PNL erau ca Nicolae Ciucă să ajungă în turul al doilea cu 1.8 milioane de voturi în spate. La locale, în iunie, liberalii obținuseră 2.3 milioane de voturi.

Liberalii au fost luați prin surprindere de prezența mare la vot.

„Calculul era că la 8.6 milioane de votanți, Ciucă să obțină 1.8 milioane de voturi. Reprezenta 20%, ceea ce îi asigura locul în turul doi. Prezența a fost mai mare decât s-a așteptat, Ciucă nu a atras electoratul”, a explicat un lider din conducerea PNL pentru Hotnews.ro.

Ilie Bolojan, ostracizat în PNL în mandatul lui Klaus Iohannis, este primul care a ieșit la atac și a cerut ca „strategii PNL să își asume răspunderea”.

Printre cei vizați sunt Lucian Bode, Rareș Bogdan și Dan Motreanu.

„Se poate forma un tandem Elena Lasconi – Ilie Bolojan înainte de turul al doilea de la prezidențiale”, a susținut un prim-vicepreședinte PNL înainte de finalizarea votului. 

Lasconi a afirmat că își menține varianta ca Ilie Bolojan să fie premier dacă ea va ajunge la Palatul Cotroceni. 

Liderii din PNL susțin că partidul a comis trei greșeli majore în ultimul an:

  • PNL nu s-a rupt de președintele Klaus Iohannis, care a controlat partidul permanent.
  • PNL nu a ieșit de la guvernare și nu a rupt relația cu PSD.
  • PNL a identificat USR drept un partid de dreapta prin discuțiile despre un pol de dreapta după alegeri.

Ilie Bolojan a cerut partidului să își definească strategia pentru perioada următoarea, atrăgând un semnal de alarmă că partidul nu poate continua pe actuala linie.

„Vom lua o decizie după ce vom avea rezultatele finale. Nu am capitulat niciodată și nu o să capitulez. Vedem rezultatele finale și luăm decizia”, a declarat Nicolae Ciucă înainte să intre în sediul din Modrogan.

Nicolae Ciucă a rămas în sediu, alături de secretarul general Lucian Bode. 

INTERVIURILE HotNews.ro