Companii de teatru contemporan din Italia, Franta, Polonia si Israel vor veni la aniversarea Undercloud 10
Intre 22 și 31 august 2017, teatrul independent va fi în sărbătoare. ARCUB – Gabroveni, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, va găzdui ediția aniversară a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate publicului bucureștean spectacole românești, invitate sau în competiție, dar și spectacole din străinătate.
Se împlinesc 4 ani de când UNDERCLOUD a devenit internațional. A zecea ediție va fi marcată de prezența la București a unora dintre cele mai renumite companii de teatru contemporan din Italia, Franța, Polonia și Israel.
Producțiile străine ce au răspuns invitației UNDERCLOUD sunt spectacole-eveniment pentru teatrul din România datorită notorietății și unicității artiștilor autori, dar și a companiilor producătoare.
Romeo Castellucci, unul dintre cei mai și îndrăzneți regizori contemporani, nu se teme să spargă barierele limbajului și esteticii teatrale, prezenta la UNDERCLOUD, Iulius Caesar. Fragmente. dintre cele mai de avangardă creații ale zilelor noastre, spectacolul pune accentul pe ideea materialității cuvîntului, pe disecarea metodelor retoricii convenționale și demascarea lor ca false și neputincioase în a transmite cu adevărat un mesaj. Iulius Caesar o montare actuală, o recitire a lui Shakespeare în care se vorbește, tăios dar în același timp voalat, despre pericolul dictaturilor/dictatorilor din prezent și despre cea mai perfidă capcană în care putem cădea – cea a tăcerii în fața pericolului.
Premiat pentru întreaga activitate la Bienala de la Veneția în 2013, Romeo (56 de ani) este un creator complet care, inspirat de inconștientul uman, într-un limbaj vizual provocator,poate produce disconfort spectatorului. Producția sa de suflet, Iulius Caesar. Fragmente, un must-seeal ediției UNDERCLOUD cu numărul zece.
Renumitul Institut Grotowski din Polonia va fi prezent la București cu producția Ultima bandă a lui Krapp, ă textul lui Samuel Beckett, regizată de Jarosław Fretși interpretată de Alessandro Curti.
Regizor și actor, Jarosław Fret este fondatorul Teatrului ZAR, colaborator al Institutului Grotowski și profesor la National Academy of Theatre Arts din Cracovia.
In montarea sa, artistul propune o răsturnare-experiment a textului lui Beckett: un tanăr actor iși מinregistrează vocea pentru a folosi banda in acel moment din viitor cand va fi pregătit să interpreteze personajul lui Krapp.
Celebrii scriitori francezi Pascal Bruckner și Frederic Beigbeder sunt printre invitații de onoare ai ediției aniversare UNDERCLOUD.
Două evenimente speciale il vor avea in prim plan pe filosoful, eseistul și romancierul Pascal Bruckner: Crăciunul președintelui ce a avut lectura in premieră mondială anul trecut in festival, se va juca pentru prima dată in ediția actuală. Incantat de succesul avut in 2016 cu prima sa piesă de teatru, autorul a ales să iși lanseze cel de-al doilea text dramatic, din nou in premieră mondială, la UNDERCLOUD. Este vorba despre lectura piesei Cu ce vă servesc?, ce va fi regizată de Chris Simion-Mercurian.
Iubitorii scrierilor lui Frederic Beigbeder au două motive de a participa la UNDERCLOUD. Spectacolul-lectură după romanul său Oona & Salinger, regizat și dramatizat de Chris Simion-Mercurian, va avea premiera in festival. Autorul imaginează o poveste de dragoste sortită eşecului intre romancierul emblematic al Americii, J.D. Salinger şi Oona, fiica unui dramaturg nu mai puţin celebru, Eugene O’Neill.
De asemenea, in 25 august, publicul este invitat la reprezentația cu numărul 700 a spectacolului Dragostea durează 3 ani, după romanul omonim al lui Beigbeder, in regia lui Chris Simion-Mercurian.
In premieră la București, Mashol Salem Dance House (MASH), cea mai importantă companie de teatru-dans din Israel, va prezenta trei dintre producțiile sale: Gravitas, HA-E 4-2 și Ani-Ma.
MASH promovează artiști independenți din Israel, găzduiește producții locale și internaționale și a devenit, de-a lungul anilor, un centru artistic dedicat publicului, mai ales pentru că este situat intr-o zonă sensibilă, in cartierul Musrara, intre Orașul Vechi (Old City) și partea vestică a Ierusalimului.
Performerii din Gravitas, coordonați de Ofir Yudilevitch, se joacă cu gravitatea devenind masă pură și incercand să se supună voinței ei oarbe.
HA-E 4-2 (The Island), creat de celebrul coregraf israelian Ido Tadmor, este un performance despre prietenia dintre doi soldați, intr-o zonă de război. ‘Ha-E’ este insula normalității, unde nu există războaie și unde un simplu zambet sau o simplă strangere de mană incă există și nu au fost uitate.
Ani-Ma este primul spectacol solo al tinerei artiste isreliene Roni Chadash. A participat la festivaluri internaționale de dans contemporan și a caștigat numeroase premii, unul dintre cele mai importante fiind Best performer Award, la Masdanza Festival din Spania, in 2016.
Ediția aniversară reunește, pe langă spectacolele din străinătate, producții romanești invitate, dar și 17 reprezentații in competiție.
Au fost puse in vanzare primele bilete UNDERCLOUD, pentru spectacolele din secțiunea Concurs.
Ele pot fi achiziționate direct de la Casa de bilele ARCUB, intre orele 14.00-20.00 și online prin
https://www.mystage.ro/#/undercloud-15și https://eventbook.ro/program/undercloud.
Spectatorii beneficiază de campania 1+1 VIAȚA FĂRĂ CASH, susținută de Raiffeisen Bank: la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB -Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoție nu este valabilă și pentru biletele cumpărate online.
Prețul unui bilet este de 35 lei.