Peste 10.000 de bucuresteni si turisti prezenti la a sasea editie Bucharest Jazz Festival
Duminică, 9 iulie, Bucharest Jazz Festival a încheiat, cu aplauze la scenă deschisă, o ediție efervescentă care a reușit, printr-un program diversificat și un lineup cu artiști inovatori, să recruteze noi fani ai muzicii de jazz din rândurile ascultătorilor de rock, electro, samba, etno și muzică clasică.
Între 3 și 9 iulie, cu șapte zile de festival, jurnaliști străini, două scene de concerte, artiști de Grammy, colaborări muzicale în primă audiție, un nou concurs de jazz și un public de peste 10.000 de persoane, evenimentul organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, Bucharest Jazz Festival 2017, a adus jazzul mai aproape de locuitorii orașului, de la cei pasionați de fotografie, la exploratori ai noilor curente în muzică, interesați de jurnalism muzical sau nostalgici ai jazzului clasic.
În seara zilei de luni, 3 iulie, fotograful independent al revistei americane Jazz Times, Sánta István Csaba, alături de directorul artistic al festivalului, Teodora Enache, și de directorul ARCUB, Mihaela Păun, au deschis festivalul de jazz de la București cu vernisajul expoziției solo Jazzonance, dedicată ultimelor legende jazzului din a doua jumătate a secolului trecut. Între clubul festivalului de la ARCUB și scena din Piața George Enescu, Bucharest Jazz Festival 2017 a pregătit, între 4 și 9 iulie, un program încărcat de ateliere și conferințe, jam sessions, minirecitalurile concursului New Jazz Voices și concerte live.
Jurnalistul newyorkez Simon Rentner a fost prezent pe tot parcursul festivalului pentru interviuri cu artiștii și un material despre Bucharest Jazz Festival. Premiat de revista Jazz Times pentru cel mai bun podcast în 2016 jurnalistul muzical a venit și la clubul festivalului pentru a vorbi despre începuturile jazzului. La discuție au participat fotograful Sánta István Csaba și Ion Baciu Jr., unul dintre capetele de afiș ale festivalului, care, în a patra zi de festival, a umplut spațiul de la Gabroveni Jazz Club cu zeci de tineri veniți la atelierul despre improvizația în muzică. Din seria evenimentelor de zi de la clubul festivalului la ARCUB au făcut parte întâlnirea de miercuri a lui Mihai Iordache și Tavi Scurtu cu jurnaliști radio, reprezentanți ai caselor de discuri și ai editurilor din țară, iar vineri, înainte să urce pe scena din Piața George Enescu, chitaristul Stanley Jordan a răspuns la Gabroveni Jazz Club întrebărilor despre muzică, terapie și tehnica sa unică de a cânta la chitară. Cu o zi înainte de concertul său din închiderea festivalului, percuționistul israelian de origini braziliene Joca Perpignan a ținut la ARCUB un workshop despre ritmuri și stiluri muzicale braziliene. În ultima zi de festival, clubul festivalului s-a mutat în Piața George Enescu pentru un atelier de educație muzicală creat special de muzicianul Cătălin Milea pentru cei mici.
În cele cinci seri de concerte live, jazzul s-a făcut auzit în combinații de rock, electro, samba și poezie pe scena festivalului din Piața George Enescu. Miercuri, 5 iulie, noua formație de jazz KRiSPER a deschis seria concertelor urmați de Luiza Zan & Big Band-ul Radio condus de dirijorul Ionel Tudor. Una dintre cele mai bune voci feminine ale noii generații de jazz, cu rădăcini în zona muzicală underground, A-C Leonte și-a prezentat pe 6 iulie la Bucharest Jazz Festival ultimul său proiect, Reveries, iar Ion Baciu Jr. împreună cu Ari Hoenig și Or Bareket au combinat baladele cu improvizațiile de jazz. În premieră la Bucharest Jazz Festival, pe scena din Piața George Enescu s-au făcut auzite versuri de Walt Whitman pe muzică blues în concertul Mike Godoroja & Blue Spirit de vineri, 7 iulie. Atmosfera s-a încins și pe scenă și în public cu ocazia concertului Stanley Jordan | Gábor Dörnyei | Kornél Horváth presents The Thunder Tour, o colaborare neobișnuită între versatilitatea chitarei lui Jordan, energia tobelor lui Gábor Dörnyei și ritmicitatea percuțiilor lui Kornél Horváth.
Seara de sâmbătă, 8 iulie, a fost rezervată unor artiști nominalizați la premiile Grammy, preferați ai revistelor Rolling Stones, Jazz Times și câștigători Jazzpar Prize. Fosta percuționistă a lui Miles Davis și Jan Garbarek, Marilyn Mazur a strâns mii de spectatori în Piața George Enescu, iar concertul Branford Marsalis Quartet & Kurt Elling, a făcut deliciul publicului cu refrene fredonabile și piese melodice. Ritmuri energice, stiluri originale și influențe multiple – acestea au fost cuvintele cheie ale concertelor de duminică, 9 iulie, din închiderea festivalului, al grupului basarabean de etno-jazz Trigon și al formației de world music a percuționistului israelian de origini braziliene Joca Perpignan.
Două dintre premierele Bucharest Jazz Festival cu mare priză la public din acest an, minirecitalurile New Jazz Voices și jam session-urile care s-au ținut la clubul festivalului de la ARCUB, au adunat în fiecare seară, după concertele din Piața George Enescu, sute de tineri veniți din alte domenii artistice, turiști și muzicieni străini, dar și artiști ai festivalului precum Ari Hoenig și A-C Leonte.
În ultima zi de festival, Teodora Enache a anunțat pe scena din Piața George Enescu câștigătorul concursului New Jazz Voices: Vlad Simon. Dintre finaliștii înscriși la concurs din Bacău, București, Constanța, Huși, Petroșani, Pitești, Sibiu și Republica Moldova.
Pe lângă interviurile și înregistrările făcute de jurnalistul american Simon Rentner, concertele și sesiunile de jam sessions au fost transmise live și de către Cealaltă muzică, proiectul de promovare a muzicii creative inițiat de Michael Acker, Tavi Scurtu și A-C Leonte.