Românii, în top 10 europeni la calitatea timpului liber petrecut. Cu cât sunt mai educați, cu atât oamenii sunt mai nemulțumiți de cum își petrec timpul liber
Satisfacția dată de petrecerea timpului liber la nivelul UE a fost în medie de 6,8 puncte, pe o scară de la 0 (nemulțumit deloc) la 10 (mulțumit pe deplin), scorul României fiind de 7,3, potrivit Eurostat.
Interesant este că, cu cât sunt mai educați (nivelele 5-8 din Clasificarea standard internațională a educației (ISCED)), cu atât oamenii sunt mai puțin mulțumiți (6,6 puncte), mai arată datele institutului statistic european.
Persoanele cu studii medii sau gimnaziale au înregistrat un nivel de satisfacție mai ridicat (6,9), urmate de cele cu studii postliceale non-terțiare (nivelele 3-4), cu 6,8 puncte.
Aceste constatări confirmă studii anterior făcute, prin care, cu cât gradul de educație e mai înalt, cu atât așteptările sunt mai ridicate iar calitatea timpului liber scade.
Datele arată că în 2022, familiile fără copii din UE au fost mai mulțumite de timpul liber (7,0 puncte) decât cele cu copii aflați în întreținere (6,4).
Din punct de vedere al vârstei, cea mai mare rată de satisfacție față de utilizarea timpului liber s-a înregistrat în rândul persoanelor în vârstă (65 de ani și peste), cu 7,6 puncte, urmate de grupa cea mai tânără (16-24 de ani), cu 7,1. Persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani au fost cele mai puțin mulțumite de timpul liber (6,4).
În cadrul calității vieții, informațiile despre petrecerea timpului liber și interacțiunile sociale acoperă aspecte cantitative și calitative. În sondajul făcut în toate statele europene privind sănătatea și calitatea vieții , au existat 20 de variabile care acoperă subiecte de țin de la bunăstarea personală (satisfacția cu diferite domenii ale vieții, sentimente pozitive și negative, cum ar fi fericirea, incluziunea, și singurătatea) la participarea socială și culturală.
Au fost 11 țări UE care au obținut 7,0 puncte sau mai mult în ceea ce privește satisfacția generală față de timpul liber. Cele mai mari scoruri au fost în Finlanda (7,7), Danemarca și Slovenia (ambele 7,5). Cele mai mici scoruri au fost raportate în Grecia (5,5), Bulgaria (5,7) și Cipru (6,2).
Față de acum sondajul anterior, în 7 state satisfacția petrecerii timpului liber a scăzut (Grecia, Spania, Franța, Cipru, Irlanda, Luxemburg, Polonia). De asemenea, Lituania și Portugalia au avut cele mai mari creșteri ale gradului de satisfacție