Sari direct la conținut

Un nou mod de operare în falsificarea certificatului verde COVID, în care ar fi implicați medici de familie

HotNews.ro
Certificatul verde COVID, Foto: Hotnews
Certificatul verde COVID, Foto: Hotnews

Ministerul de Interne atrage atenția asupra unui nou mod de operare folosit pentru obținerea ilegală a certificatului verde COVID – unii medici de familie ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiți pacienți, atestând în mod nereal că sunt infectați. Astfel, pacienții ar beneficia de concedii medicale plătite și ar obține certificatul verde, deși în realitate nu au avut COVID.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că în ultimele șapte zile au fost făcute 7.924 de controale vizând modul în care sunt respectate măsurile anti-COVID și au fost date amenzi de peste 4,2 milioane de lei.

Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru:

  • nepurtarea măștii de protecție – 17.237;
  • nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea – 2.549;
  • nerespectarea măsurilor privind carantina sau izolarea – 306.

De asemenea, au fost întocmite 40 de dosare penale, dintre care 16 pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Vaccinarea la chiuvetă: peste 400 de dosare penale

La acest moment, polițiștii au în lucru peste 400 de dosare penale privind posibile fraude în procesul de eliberare a aproximativ 1.330 de certificate sau adeverințe de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 1.069 de persoane, a precizat reprezentantul MAI.

În ultima săptămână au fost tocmite 22 de dosare penale pentu „vaccinarea la chiuvetă”, dosare în care sunt cercetate 26 de persoane.

Un nou mod de operare în falsificarea certificatului verde COVID

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, există indicii privind un nou mod de operare folosit pentru obținerea frauduloasă a certificatului verde COVID.

Astfel, în ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulți medici de familie au primit gratuit de la Ministerul Sănătății teste rapide pentru depistarea COVID-19, unii dintre ei ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiți pacienți, atestând în mod nereal că sunt infectați. În acest fel, pacienții respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile și obțin certificatul verde, deși în realitate nu au fost infectați.

Reprezentantul MAI a spus că au fost începute controale la direcțiile de sănătate publică pentru identificarea unor astfel de situații, care se află și în atenția Poliției.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro