Asociatia Pro.Do.Mo solicita Consiliului General sa nu adopte proiectele care prevad reamenajarea unor spatii publice importante din centrul Capitalei
Asociatia Pro.Do.Mo solicita Consiliului General sa nu adopte Planurile Urbanistice Zonale care prevad reamenajarea unor spatii publice importante din centrul Capitalei. Asociatia invoca lipsa de transparenta a Primariei Capitalei si faptul ca proiectele ar incalca normele de avizare pentru zonele protejate si vor afecta doua istorice – Piata Lahovary si Piata Cantacuzino. Aceste proiecte vor fi discutate marti de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
„Repunerea pe ordinea de zi a PUZ Piata Constitutiei, PUZ Piata Cantacuzino-Piata Lahovary, PUZ Parc Sfintii Apostoli, PUZ Sala Palatului, PUZ Rahova- Uranus, dupa ce au fost respinse in sedinta extraordinara a CGMB din 28.12.2015, ridica mari semne de intrebare referitor la transparenta activitatii administratiei locale. Avind in vedere ca proiectele repuse pe ordinea de zi din 26.01.2016 sunt neschimbate fata de cele respinse pe 28.12.2015, cetatenii au dreptul sa se intrebe de ce Consiliul General ar vota adoptarea lor pe 26.01.2016, dar nu au votat pe 28.12.2015. Si anume, avind in vedere ca proiectele sunt identice, ce s-a schmbat intre 28.12.2015 si 26.01.2015 pentru a-i convinge pe domnii consilieri municipali sa voteze favorabil, in caz ca asa vor face cu prilejul sedintei de miine, 26.01.2016?”, se arata in scrisoarea trimisa de Pro.Do.Mo Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
PUZ Piata Cantacuzino-Piata Lahovary distruge doua piete cu valoare istorica si ambientala, sustin reprezentantii ONG-ului.
„Desi toate PUZ-urile propuse vor afecta negativ valoarea urbanistica si de mediu a zonelor vizate, cele doua piete istorice vor fi cele mai grav afectate.
„Piata Lahovary are un centru clar: rondul cu statuia lui Alexandru Lahovary. Statuia a fost inca de la inceputul secolului XX elementul dominant al acestui spatiu. PUZ-ul propus de directia de urbanism propune mutarea statuii lui Lahovary intr-o pozitie laterala, pe un fel de ‘deal’ de citiva metri inaltime, marginit de un parapet de beton pe una dintre laturi. Prezenta statuii lui Alexandru Lahovary se transforma astfel din elementul central, istoric si memorial al spatiului, intr-unul marginal, perceputa numai din anumite unghiuri ale pietii. Din imagini nu rezulta unde vor fi amplasate scara si ascensorul pentru utilizatorii parcajului si nici ventilatiile subsolului.
Un lucru este clar, spatiul pietii va fi dominat de echipamenul aferent parcajului subteran: rampe de acces, cutiile pentru ventilatia subsolului, scara si ascensorul pentru utilizatori. Piata istorica isi va pierde valoarea memoriala si urbanistica. Piata Cantacuzino spre deosebire de Piata Lahovary, Piata Cantantacuzino este o piata linistita, in interiorul unei zone rezidentiale care si-a pastrat aerul patriarhal. Interventia propusa este o totala negare a valorilor istorice si ambientale, deoarece va umple spatiul public cu rampe de acces, guri de ventililatie, cutii de ascensor si scari rulante, totul la vedere, in totala negare a caracterului zonei protejate”, se arata in scrisoarea trimisa de Asociatia Pro.Do.Mo.
Deoarece interventiile propuse se fac in zone protejate, in vecinatatea unor monumente istorice, in grupa valorica A si B, era obligatoriu ca PUZ-urile propuse sa fie fundamentate pe studii specifice care sa demonstreze ca valorile cultural-istorice nu sunt puse in pericol, iar aceste studii nu exista, spun reprezentantii institutiei.