Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 998: Decizie surpriză a SUA în ziua în care Moscova a lansat un atac masiv cu rachete și drone asupra Ucrainei: Kievul poate lovi în interiorul Rusiei / Restricţii de electricitate în toată Ucraina după loviturile rusești asupra infrastructurii energetice

Război în Ucraina, ziua 998: Decizie surpriză a SUA în ziua în care Moscova a lansat un atac masiv cu rachete și drone asupra Ucrainei: Kievul poate lovi în interiorul Rusiei / Restricţii de electricitate în toată Ucraina după loviturile rusești asupra infrastructurii energetice
Urmările atacurilor rușilor asupra Ucrainei de duminică. Credit: Ukrainian Emergency Service / AP / Profimedia

Forțele ruse au lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică un atac la scară largă asupra Ucrainei, cu 120 de rachete și 90 de drone, a anunțat președintele Volodimir Zelenski. Explozii au fost raportate în capitala Kiev, precum și în orașele Kropîvnîțkîi, Cerkasî, Dnipro, Krivoi Rog, Odesa și Zaporojie. În urma atacului, Polonia a anunțat că avioane poloneze şi aliate au început să opereze în spaţiul său aerian.

Evenimentele de duminică, ziua 998 a războiului din Ucraina, LIVE:

Ucraina anunţă „restricţii” de electricitate pe întreg teritoriul țării, după atacul masiv al rușilor asupra infrastructurii energetice

Ucraina va aplica de luni „măsuri de restricţie” în consumul de electricitate pe tot teritoriul său după atacul rusesc de amploare care i-a avariat puternic infrastructurile energetice, a anunţat duminică operatorul reţelei electrice ucrainene Ukrenergo.

Macron, după atacul masiv al Rusiei asupra Ucrainei: Putin „nu vrea pace şi nu este pregătit să o negocieze”

Preşedintele rus Vladimir Putin „nu vrea pace” cu Kievul şi „nu este pregătit să o negocieze”, a afirmat duminică preşedintele francez Emmanuel Macron, reacţionând după atacul de amploare lansat de Rusia noaptea trecută asupra reţelei energetice ucrainene

Ucraina „poate conta” pe Uniunea Europeană după atacurile ruseşti „oribile” asupra reţelei sale energetice, a declarat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Am văzut atacurile oribile, oribile, efectuate în cursul nopţii de Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat ea într-un interviu acordat canalului brazilian Globo News, citează AFP.

„Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar”, a asigura Ursula von der Leyen la Rio de Janeiro, în ajunul participării la summitul G20. „Ucraina poate conta pe noi”, a mai spus ea.

Washingtonul va permite Ucrainei să folosească armele americane pentru a lovi Rusia

Decizie supriză la Casa Albă: Biden și-a dat acordul ca Ucraina să poată lansa rachete americane pentru a lovi în interiorul Rusiei

Administrația Joe Biden va permite Ucrainei să folosească armele furnizate de SUA pentru a lovi adânc pe teritoriul Rusiei, anunță Reuters, care citează surse familiarizate cu subiectul.

Decizia reprezintă o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Veștile proaste de pe front se amplifică pentru Kiev. Însă și Rusia se află sub presiune – analiză CNN

Veștile proaste continuă să vină pentru Kiev, Moscova părând peste tot în avantaj. Rusia câștigă teren în zone cheie ale liniei frontului din estul și sud-estul Ucrainei, lansând concomitent val după val de teroare aeriană asupra orașelor ucrainene.

În același timp, Moscova se pregătește să lanseze o contraofensivă în regiunea Kursk din sudul Rusiei, zona singurului succes militar major din acest an. Moscova a desfășurat aproape 50.000 de soldați în Kursk, susține președintele ucrainean Volodimir Zelenski, număr care a fost sporit de sosirea recentă a trupelor nord-coreene.

Niciun apel telefonic nu este în măsură să oprească agresiunea rusă în Ucraina, a declarat premierul polonez Donald Tusk duminică, la două zile după un apel controversat al cancelarului german Olaf Scholz către președintele rus Vladimir Putin, scrie AFP.

„Nimeni nu îl va opri pe Putin cu apeluri telefonice”, a scris Donald Tusk pe rețeaua de socializare X. „Atacul (rușilor) de noaptea trecută, unul dintre cele mai grave în acest război, a demonstrat că diplomaţia prin telefon nu poate înlocui un sprijin veritabil a întregului Occident pentru Ucraina”, a subliniat el.

Reţeaua energetică ucraineană, deja foarte şubrezită, a fost noaptea trecută ținta unuia din cele mai mari atacuri ruseşti din ultimele luni, loviturile efectuate cu peste 200 de rachete și drone soldându-se cu cel puțin nouă morţi şi 20 de răniţi în întreaga țară.

Prima reacție a cancelarului Germaniei după criticile că a vorbit la telefon cu Putin

Criticat inclusiv de președintele Ucrainei după convorbirea telefonică avută, după aproape doi ani, cu președintele Rusiei, Olaf Scholz spune că nicio decizie cu privire la sfârşitul războiului dus de Moscova nu va fi luată fără Kiev, conform Reuters și AFP.

„Ucraina poate conta pe noi, acest principiu este cel care prevalează şi nicio decizie nu va fi luată peste capul Ucrainei”, a declarat cancelarul german duminică, la aeroportul de la Berlin, înainte de a pleca spre summitul G20 de la Rio de Janeiro.

Olaf Scholz a mai spus că discuția avută la telefon cu Putin nu i-a dat niciun indiciu că acesta și-ar fi schimat gândirea cu privire la războiul din Ucraina.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut duminică, la sediul Bundestagului, parlamentul Germaniei, un discurs în cadrul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei comemorării victimelor războiului şi ale dictaturii, în care a arătat că România rămâne alături de poporul ucrainean, care „s-a opus cu curaj şi eroism invaziei dictate de la Kremlin, sfidând forţa şi brutalitatea imperialismului rus, iar sprijinul statelor noastre şi al comunităţii internaţionale este vital pentru a asigura în final o pace justă şi durabilă”.

„Am convingerea că vom beneficia, în continuare, de implicarea puternică a Germaniei în gestionarea provocărilor actuale şi în efortul de revitalizare a încrederii şi ataşamentului faţă de proiectul de pace european”, a spus preşedintele.

Partenerii internaționali ai Ucrainei au denunțat cel mai recent atac aerian în masă al Rusiei lansat duminică, transmite Kyiv Independent.

„Pe măsură ce ne apropiem de 1.000 de zile de la invazia pe scară largă a Ucrainei, Rusia arată că nu are nicio intenție să-și înceteze agresiunea”, a transmis ministrul olandez de externe Caspar Veldkamp, pe rețeaua X.

Rusia a lansat 120 de rachete și 90 de drone împotriva Ucrainei, lovind infrastructura energetică și zonele rezidențiale din întreaga țară, în ceea ce a devenit unul dintre cele mai mari atacuri din timpul războiului.

„Țările de Jos vor continua să sprijine Ucraina în toate felurile: politic, militar, financiar și moral”, a adăugat Veldkamp.

„Norvegia condamnă acest război ilegal și continuă să fie alături de Ucraina, oferind arme și sprijin împotriva agresiunii Rusiei”, a transmis, la rândul său, ministrul norvegian de externe Espen Barth Eide.

Cel mai mare atac al rușilor din ultimele trei luni. Ce spune Moscova

O lovitură cu dronă a avariat o fabrică în orașul rus Izhevsk, la peste 1.300 de kilometri de granița cu Ucraina, potrivit lui Alexander Brechalov, șeful Republicii Udmurt din Rusia, citat de Kyiv Independent.

Fabrica produce sisteme de apărare aeriană, radare și alte echipamente pentru armata rusă, a declarat Andrii Kovalenko, șeful departamentului de contra-dezinformare din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

„Dronele necunoscute au atacat Uzina Electromecanică Izhevsk Kupol din Rusia. Acolo, Rusia produce sistemele de apărare aeriană Tor, precum și radare și alte componente”, a scris Kovalenko pe canalul său Telegram.

Un civil a fost ucis într-un atac cu dronă lansat de Ucraina asupra regiunii de graniță a Rusiei Belgorod, a declarat duminică guvernatorul regional Vyacheslav Gladkov, potrivit Reuters.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 102 din cele 120 de rachete și 42 din cele 90 de drone lansate de Rusia în noaptea de 17 noiembrie, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene.

Forțele ruse au lansat una dintre cele mai ample lovituri aeriene împotriva Ucrainei de la începutul războiului, vizând în primul rând rețeaua energetică.

În timpul atacului, Rusia a desfășurat șapte avioane bombardiere Tu-160, 16 Tu-95MS și două bombardiere Tu-22M3, cinci vânătoare-bombardiere Su-34, patru avioane de luptă Su-27, 10 portavioane de rachete MiG-31K Kinzhal, conform Forțelor Aeriene.

Exploziile care au zguduit duminică dimineață capitala Kiev şi alte oraşe ucrainene au făcut parte din cel mai mare atac cu rachete al Rusiei din august încoace, relatează Reuters. Oficialii ucraineni spun că atacul a vizat infrastructura energetică înainte de venirea iernii, în vreme ce autoritățile de la Moscova au altă explicație.

Odesa, fără căldură, apă și electricitate din cauza atacurilor

Infrastructura energetică a Odesa a fost avariată după atacurile rușilor de azi-noapte. Regiunea se confruntă întreruperi în furnizarea de căldură, apă și electricitate. Potrivit Serviciului de Stat de Urgență, un adolescent a fost rănit în timpul atacului din regiune.

De asemenea, în urma bombardamentelor, în trei case particulare au izbucnit incendii, iar alte patru case au fost parțial distruse.

Doi muncitori feroviari au fost uciși în regiunea Dnepropetrovsk, după ce rușii au bombardat un depozit, au anunțat autoritățile ucrainene. Alți trei muncitori au fost răniți.

Rușii au atacat Ucraina cu 120 de rachete și 90 de drone, anunță Zelenski

În total, forțele ruse au lansat aproximativ 120 de rachete și 90 de drone, noaptea trecută, asupra Ucrainei. Forțele de apărare aeriană au distrus 140 din 210 ținte aeriene, a anunțat președintele Zelenski.

„O lovitură masivă combinată asupra tuturor regiunilor Ucrainei. Pe parcursul acestei nopți și dimineață, teroriștii ruși au folosit drone de diferite tipuri, în special Shaheds. Rachete de croazieră, balistice și aerobalistice: Tsirkons, Iskanders, Kinzhals”, a anunțat Volodimir Zelenski.

Ținta rușilor a fost infrastructura energetică din toată Ucraina, a spus Zelenski.

„Din păcate, instalațiile au fost deteriorate din cauza loviturilor și a căderii resturilor. În Nikolaev, în urma unui atac cu drone, două persoane au fost ucise și alte șase au fost rănite, inclusiv doi copii”, a adăugat liderul ucrainean.

Polonia a ridicat de la sol avioane de vânătoare

Explozii au zguduit capitala Kiev şi alte oraşe ucrainene duminică dimineaţa, în timp ce Polonia a ridicat de la sol avioane de vânătoare, după ce cele două ţări au anunţat că un atac masiv cu rachete al Rusiei era în desfăşurare, transmit Reuters şi AFP.

„Un alt atac masiv asupra sistemului de electricitate are loc”, a scris ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, pe Telegram.

Oficial ucraineni au anunţat că au întrerupt furnizarea de electricitate în unele regiuni, inclusiv la Kiev, ca măsură preventivă.

În Polonia, comandamentul central a anunţat pe reţeaua X că, „din cauza unui atac masiv al Federaţiei Rusiei care utilizează rachete de croazieră, rachete balistice şi drone împotriva unor instalaţii situate, printre altele, în vestul Ucrainei, avioane poloneze şi aliate au început să opereze în spaţiul nostru aerian”.

„Toate forţele şi resursele disponibile (au fost activate)”, a adăugat comandamentul.

La Nikolaev, două femei au fost ucise, alți patru adulți și doi copii au fost răniți în urma unei lovituri cu drone asupra unei clădiri rezidențiale.

Forțele ruse au lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică un atac rachete la scară largă asupra Ucrainei. Explozii au fost raportate în capitala Kiev în jurul orei 6:30 dimineață, ora locală, potrivit unui jurnalist Kyiv Independent. Alte explozii au fost auzite și în orașele Kropyvnytskyi, Cherkasy, Dnipro, Kryvyi Rih, Odesa și Zaporojie.

Administrația militară a regiunii Kiev a declarat că, în urma căderii resturilor de rachete, acoperișul unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje a luat foc în cartierul Pechersk al orașului. Cel puțin o persoană a fost rănită în urma atacului.

Forțele aeriene ucrainene au emis alerte de raid aerian în toate regiunile țării în jurul orei locale 6.00, avertizând asupra atacului.

Multe rachete de croazieră și balistice au fost lansate din Marea Neagră, precum și din regiunea Astrahan și Krasnodar din Rusia, către mai multe regiuni.

INTERVIURILE HotNews.ro