Sari direct la conținut

Dan Perjovschi: Desene la Uzina – expozitie in cadrul Festivalului Lectora, Suceava

HotNews.ro
Dan Perjovschi: Desene la Uzina, Foto: Afis expozitie
Dan Perjovschi: Desene la Uzina, Foto: Afis expozitie

Centrul de Architectură, Cultură Urbană și Peisaj Uzina de Apă din Suceava vernisează joi, 28 mai, ora 18:30, expoziţia Dan Perjovschi: Desene la Uzină, curatoriată de Simona Nastac. Expoziția face parte din Festivalul Internațional de Literatură și Artă Lectora, desfășurat la Suceava între 27 – 31 mai. Vernisajul va fi însoțit de un dialog cu artistul.

Dan Perjovschi (n.1961, Sibiu) este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști români pe scena internațională după 1990. A realizat peste o sută de expoziții și proiecte personale și de grup, la instituții celebre precum MoMA New York, Tate Modern Londra, Kiasma Helsinki, MACRO Roma, Kunsthalle Basel, MAC Marsilia, Bienala de la Veneția, Bienala de la Sydney, etc. A primit două premii prestigioase: George Maciunas Award în 2004 și Princess Margriet Award în 2012, pentru întreaga activitate, împreună cu soția sa, artista Lia Perjovschi. Este ilustrator și comentator la Revista 22 încă de la apariția primului număr în 1990.

Desenele sale – pe pereți, pe podea, pe geamuri, pe tavan, pe stradă, pe trotuar, pe fațade, în ziare, în cărți, pe internet, pe orice suprafață, cu creta, cu markerul, alb, negru sau gri – sunt spații de gândire, iar expozițiile lui – spații de dezbatere și reflecție critică asupra lumii în care trăim. Toate proiectele artistului vin din urgența și curiozitatea de a înțelege realitatea desenând-o, dar mai ales dintr-o sensibilitate reactivă la politic și social, interesată să genereze idei, conținut, teritorii de rezistență și acțiune.

“Dan Perjovschi circulă nonstop, local și global, ca un reporter pe teren; observă, se documentează, citește presa și fluxurile de știri online, vorbește cu oamenii, postează pe facebook, filtrează surse și imagini, extrage esențe și creează în flux” – scrie curatorul expoziției, Simona Nastac. “Este un performer, prezent în torentul lumii contemporane, iar nebunia acestei lumi e subiectul lui. Nici o cauză nu-i prea puțin, iar activismul lui este contagios: protestatarii din campania Salvați Roșia Montana i-au downloadat desenele, le-au pus pe tricouri și pe pancarte; la Cluj, studenții i-au expus desenele Occupy University în amfiteatrul în care și-au susținut revendicările; la Istanbul, demonstranții Occupy Gezi i-au cerut să deseneze pentru ei, la fel manifestanții din Rio împotriva corupției guvernului brazilian. Cu o conştiinţă critică alertă, generozitate și umor, Dan Perjovschi dezbate, confruntă și prezintă lumea așa cum e. Desenele lui se șterg, ideile nu”.

La Uzina de Apă din Suceava, artistul va desena pe o suprafață de aproximativ 40m² în cele două rezervoare ale clădirii proiectată în 1908 de inginerul de construcţii civile G. Thiem din Leipzig. Dată în folosință în 1912, uzina a fost transformată în 2012 de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), filiala N-E, în Centru de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj. Uzina face parte din patrimoniul industrial al oraşului Suceava, având o semnificaţie istorică, tehnologică, socială şi arhitecturală deopotrivă. OAR a reintegrat clădirea în comunitate, contribuind astfel la protejarea şi valorificarea patrimoniului arhitectural industrial din România, precum și la viața culturală a orașului Suceava.

Vernisajul expoziției va avea loc în a doua zi a Festivalului Internațional de Literatură și Artă LECTORA, organizat de Cenaclul literar „Zidul de Hârtie” în colaborare cu parteneri locali. Ajuns la a treia ediție, festivalul mai include proiecții de filme documentare realizate de Matei Bejenaru, Iulian Manuel Ghervas și Adina Popescu, lecturi publice cu Constantin Acosmei, Mary Aherne (Anglia), Michael Astner, Evghenia Lopată (Ucraina), Triin Soomets (Estonia), Cliff Forshaw (Anglia), Gheorghe Schwartz, Wolfgang Kandler (Austria) și Florin Dan Prodan, precum și un concert multimedia cu Sebastian Seifert (Spania). Expoziția Desene la Uzină va fi deschisă până pe 19 iunie.

Curatorul expoziției, Simona Nastac, este în prezent stabilită la Londra. A realizat expoziții la Londra, New York, Seul, Shanghai, Praga, Sankt Petersburg, Cluj și București, și a publicat peste 100 de articole în presa românească și internațională de specialitate. Între 2006-2013 a coordonat programele de arte vizuale, rezidență artistică, literatură, arhitectură și design la ICR Londra. Anul acesta este Visual Arts Director pentru Festivalul “Kingston Welcomes Korea” din Londra, desfășurat în luna august.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro