Sari direct la conținut

Cvartetul Mircea Tiberian la festivalul de jazz "My Unique Jazz Festival" din Berlin

HotNews.ro

În perioada 15 – 24 mai va avea loc, la Berlin, cea de-a doua ediţie a festivalului de jazz EUNIC (Reţeaua institutelor culturale europene), „My Unique Jazz Festival. Jazz aus Europa”, care va reuni 40 de muzicieni din peste 12 ţări, reprezentând nume importante ale jazz-ului european.

Majoritatea concertelor din festival vor avea loc în Kunstfabrik Schlot, unul dintre cluburile de jazz de referinţă din capitală, precum și în Felleshus/Nordische Botschaften.

La iniţiativa ICR Berlin, România va fi reprezentată la „My Unique Jazz Festival” de cvartetul Mircea Tiberian. Sub numele „Both Sides of the River”, Mircea Tiberian (pian), Liviu Butoi (saxofon), John Betsch (Percussion) și Chris Dahlgren (Kontrabass) vor interpreta la Berlin un repertoriu inedit și eclectic de jazz, care îmbină jazzul mainstream cu free jazz, muzica improvizată și diverse influențe afro-americane. Concertul va avea loc în data de 15 mai, începând cu orele 21.00, la Kunstfabrik Schlot. Și-au mai confirmat participarea la acest festival și alte trupe importante din Europa, Trio Robert Jukic din Slovenia, David’s Angels din Suedia, Andreas Rodosthenous Ethnic Jazz Ensemble din Cipru, Portelli Trio din Malta, Alicia Carrasco din Spania și alții.

Clubul Kunstfabrik Schlot este unul dintre cele mai cunoscute și mai vizitate cluburi de jazz din Berlin. Situat ultracentral, între Mitte şi Prenzlauer Berg, clubul este situat într-una dintre clădirile din complexul numit Edison Höfe. A fost fondat în anul 1993 și găzduiește nu numai concerte de jazz, ci și alte tipuri de spectacole, lecturi, piese de teatru și târguri. Clubul are o suprafață de aprox. 165 mp, absorbind un public de peste 200 de persoane.

Mircea Tiberian, pianist şi compozitor de jazz, a absolvit în 1980 Conservatorul din Bucureşti. A debutat în 1974 la Festivalul Internaţional de la Sibiu, iar între anii 1979-1981, a fost membru al Teatrului Muzical ‘Ion Vasilescu’ din Bucureşti. Din 1984 pînă în 1986, este co-leader al cvartetului Mircea Tiberian – Liviu Butoi, între ’86 şi ’89, al grupului Opus 4, iar din ’89 pînă în ’90 este conducător al trio-ului ‘Labirint’, şi între 1991-1992, al ‘Romanian All Stars’.În perioada 1990-1993, este membru al ‘Romanian Big Band’, iar în anul 1998, co-fondator al Orchestrei Interzone Jazz.

Liviu Butoi este unul dintre cei mai importanţi saxofonişti români. Instrumentist, şef de formaţie şi compozitor, cântă în principal la saxofon tenor şi la flaut, dar şi la saxofon sopran, sopranino şi ocazional la flaut piccolo. În anii 80 începe colaborarea cu pianistul Mircea Tiberian, alături de care de-a lungul timpului va avea cele mai fructoase realizări muzicale. A mai concertat alături de cunoscuţi instrumentişti de jazz precum John Betsch, Burton Green, Chris Dahlgren, Lisle Ellis şi David Patrois.

John Betsch a studiat la Barklee College of Music şi la Universitatea Massachusetts-Amherst cu Max Roach şi Archie Shepp. Din 1985 locuieşte în Europa, unde devine membru permanent al celebrului quartet condus de Steve Lacy şi colaborează cu muzicieni de frunte ai muzicii afro-americane: Mal Golson, Don Byron şi Kirk Lightsey, precum şi numeroşi alţi jazzmeni celebri precum Roger Dawson, Hilton Ruiz, Anthony Cox sau Milton Cardona. În colaborare cu alţi muzicieni, John Betsch a lansat peste 18 albume muzicale în decursul carierei sale.

Chris Dahlgren a studiat contrabas şi compoziţie de jazz cu mari nume ale jazzului mondial la universităţi de prestigiu precum Cincinnati Conservatory of Music (1986) şi Wesleyan University (2003). După o perioadă extrem de fecundă pe scenele şi în cluburile newyorkeze, este solicitat să predea compoziţie şi ansamblu în cadrul Hochschule fur Music “Hans Eisler” din Berlin. A fost cucerit de Europa şi de potenţialul ei muzical, aşa că a hotărât să rămână în capitala Germaniei. În urmă cu câţiva ani a înregistrat cu Mircea Tiberian şi Maurice de Martin albumul „Intelligence is All Around“ la Soft Records.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro