Recitaluri inedite la Palatul Mogosoaia
Sâmbătă 9 mai şi duminică 10 mai 2015, de la ora 12, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia au loc noi recitaluri inedite din cadrul Mogoşoaia ClasicFest. Sâmbătă, un muzician cu totul special, Nicolae Szekely, va cânta muzică veche alternativ la patru intrumente rar văzute pe scene din România – lauta, vihuela, chitara renascentistă și theorba. O zi mai târziu, pianistul Horia Maxim vă invită să ascultaţi armonii romantice ale nordului european. Respectivul recital va marca împlinirea a 150 de ani de la naşterea a doi mari compozitori: finlandezul Jean Sibelius şi danezul Carl Nielsen.
Nicolae Szekely, în 1987, a câştigat locul I la Festivalul Naţional de Chitară Clasică de la Sinaia. După 1988 se stabileşte în Hunedoara. În anii 90 organizează festivalul „Zilele Chitarei Clasice”. Lutierul Gyorgy Lorinczi din Tg Mureş îi deschide apetitul pentru instrumente deosebite: vihuela şi lăuta, instrumente care îi acaparează întreaga pasiune pentru muzică. Este activ la festivalurile medievale din ţară şi participă la un master-class cu Hopkinson Smith, care îi dezvăluie din tainele tehnicii speciale a acestor instrumente. A susţinut recitaluri de muzică renascentistă la: Cetatea Neamţului, Castelul Corvinilor, Biserica Fortificată de la Biertan, Casa de Cultură a Studenților din București, Cetatea Râșnovului, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelică Mediaș. Lumea muzicală a lui Nicolae Szekely persistă în repertoriul medieval şi renascentist, de o bogăţie şi profunzime nebănuite. De curând Gyorgy Lorinczi i-a construit o chitară renascentistă şi o theorbă, cu ajutorul cărora surprinde auditoruiul şi readuce în atenţie epoci demult apuse.
Horia Maxim este unul dintre cei mai buni pianisti ai generatiei sale. S-a afirmat după 1990, abordând un repertoriu vast, atât ca solist concertist (colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din Romania, sub bagheta unor prestigioşi dirijori), cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini, în diferite ansambluri camerale. Măiestria sa pianistică a fost apreciată şi în recitaluri şi concerte susţinute în importante săli de concert din Europa şi Japonia. Laureat al multor concursuri naţionale şi internaţionale, Horia Maxim a realizat numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, interpretând, printre altele, un număr semnificativ de lucrări în primă audiţie.În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfăşoară o activitate pedagogică susţinută, fiind profesor titular la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În această calitate a fost invitat, în dese rânduri, în juriile unor importante concursuri naţionale şi internaţionale.
Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Culturală “Pro Valores”, Radio România Cultural, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic