Premiul pentru debut al Editurii Cartea Romaneasca, Fotograful Curtii Regale, de Simona Antonescu va fi lansat la Bookfest 2015
Fotograful Curtii Regale, de Simona Antonescu, romanul cistigator al Concursului de debut al Editurii Cartea Romaneasca, editia 2014, a intrat in librarii. Disponibil si in editie digitala, romanul va fi lansat la Tirgul de Carte Bookfest 2015 (20-24 mai, Romexpo, Bucuresti), anunta editura.
Celalalt volum cistigator al Concursului de debut al Editurii Cartea Romaneasca (editia 2014) – volumul de poezie Noaptea de garda, de Ionelia Cristea, – va aparea saptamina aceasta si va fi lansat, de asemenea, la Bookfest 2015.
Simona Antonescu are darul de a citi povestile din privirile ramase vii ale personajelor incremenite prin miracolul fotografiei si de a reconstitui lumea romaneasca a sfirsitului de secol XIX. Si in felul acesta se poate scrie istoria primului deceniu al Romaniei independente, de la trecerea victorioasa pe sub Arcul de Triumf in frunte cu regele Carol I si pina la Expozitia Universala de la Paris din 1889. Fotograful Curtii Regale implineste visul lui Franz Mayer. Fotografiile sale au devenit nemuritoare.
De cind s-a deschis, in Piata Teatrului, atelierul fotografic al lui Franz Mayer – fotograf al Curtii Regale –, chipurile bucurestenilor se reflecta, rind pe rind, in oglinda vitrinei. Prin lentila aparatului de fotografiat, tinarul artist imortalizeaza, pe bucati de carton, nu doar marea istorie, ci si sute de istorii personale, in spatele carora timpul curge implacabil.
Simona Antonescu: „Fotografiile imi vorbesc. Am descoperit, intr-un octombrie blind ce indemna la visare, citeva fotografii cu grai, alaturi de doua fraze despre autorul lor, un artist fotograf din alt veac. Personajele surprinse de ochiul magic ma priveau cu speranta. Privirile lor, apasate de taine nemarturisite ori insufletite de bucurii neimpartasite, m-au scufundat intr-o lume deopotriva stralucitoare si prafuita. Rind pe rind, vietile lor s-au asternut pe hirtie.”
Baluri cu eticheta, crinoline avintate in cadriluri ordonate, bataile cu flori la Sosea in zi de 10 Mai, trasuri ai caror muscali rabdatori opreau pentru trecerea tramvaiului cu cai, baieti ce vindeau ziare si prizau pe ascuns tutun, jobene si meloane, palariute cochete de dama si umbrelute marginite cu dantela, sacagii si chivute, modiste si negustori evrei ori armeni, poiana Stinii Regale in zi de vara, scaldata in lumina altui veac, eleve de pension cautind cuminti catre catedra, tacimuri de lautari muncindu-si strunele in pragul restaurantului lui jupin Iordache, terasa Casei Capsa si coloanele de la intrare ale Teatrului National – toate fusesera ingramadite in spatele vitrinei de catre cinematografe, rochii din jerse pina la genunchi, automobile, patefoane si becuri electrice. Doua veacuri se studiau cu curiozitate, de o parte si de alta a sticlei unei vitrine, si pufneau dispretuitor.
Simona Antonescu s-a nascut pe 20 ianuarie 1969, la Galati, a crescut in localitatea Tintea, judetul Prahova, si a fost adoptata de multi ani de orasul Ploiesti. Dupa terminarea Liceului „Constantin Dobrogeanu-Gherea” (actualul Colegiu National „Nichita Stanescu”) din Ploiesti, a urmat cursurile Facultatii de Chimie din cadrul Institutului Politehnic din Bucuresti. In prezent lucreaza la o companie multinationala. A publicat proza si fragmente de roman in reviste literare online.