Expozitie ICR Viena: Parcurile nationale din Romania in fotografii
În data de 1 aprilie, de la ora 18.00, sediul Institutului Cultural Român de la Viena găzduieşte prezentarea în avanpremieră a imaginilor din albumul de fotografie Pădurea seculară. O călătorie către ultimele grădini ale raiului din inima Europei / Unser Urwald. Eine Reise zu den letzten Paradieswäldern im Herzen Europas. Materialul cuprinde imagini realizate de fotograful austriac Matthias Schickhofer într-o expediţie prin ultimele păduri seculare din Europa, printre care şi Parcul Naţional „Retezat“, Parcul Naţional „Semenic – Cheile Caraşului“ şi Parcul Naţional „Domogled – Valea Cernei“.
Prezentarea multimedia a albumului va fi susţinută de autor în limba germană, iar traducerea va fi asigurată de Daria Hainz. Matthias Schickhofer invită la o expediţie fotografică prin pădurile seculare din România, printre care şi cea mai întinsă suprafaţă de pădure virgină de fag din Uniunea Europeană din Parcul Naţional „Semenic – Cheile Caraşului“, rezervaţia naturală „Izvoarele Nerei“. Prin lentila aparatului său a surprins imagini dintr-o lume de poveste, încă ascunsă şi ferită. Fotografiile şi poveştile sale de călătorie sunt martorii ultimelor păduri seculare şi reprezintă un manifest pentru protejarea acestor zone.
În acest context, Simion Giurcă, directorul Biroului de informare şi promovare turistică al României la Viena va susţine o prelegere despre parcurile naţionale şi rezervaţiile naturale din România.
Matthias Schickhofer este jurnalist, pictor şi fotograf specializat pe fotografii din natură şi este originar din regiunea austriacă Waldviertel. De peste 20 de ani este implicat alături de organizaţii precum Greenpeace în acţiuni de protejare a mediului (ca director de comunicare şi de campanie). Cea mai recentă carte a sa a apărut la Editura Brandstätter, prezentând pădurile seculare din Austria. Albumul Unser Urwald. Eine Reise zu den letzten Paradieswäldern im Herzen Europas urmează să fie publicat tot la editura vieneză, în toamna acestui an. Matthias Schickhofer publică, de asemenea, în reviste prestigioase specializate pe natură precum Geo şi National Geographic.
Daria Hainz este traducător şi interpret independent şi locuieşte la Viena. A studiat Germanistică şi Anglistică la Timişoara, Iaşi şi Viena. Daria Hainz a tradus în limba germană piese de teatru şi opere ale unor autori din România şi Republica Moldova şi a contribuit la evenimente literare cu autori români invitaţi în Austria (Dan Lungu, Filip Florian, Mircea Cărtărescu). De asemenea, în 2015, la editura Theater der Zeit din Berlin a apărut antologia de teatru românesc contemporan Machtspiele. Neue Theaterstücke aus Rumänien / Jocuri de putere. Teatru contemporan românesc, în traducerea Dariei Hainz.
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în colaborare cu Biroul de informare şi promovare turistică al României la Viena şi cu sprijinul galeriei de artă contemporană FIVE PLUS ART Gallery din Viena.