Sari direct la conținut

Despre literatura si televiziune cu Daniela Zeca-Buzura, la Libraria Humanitas de la Cismigiu

HotNews.ro
Daniela Zeca-Buzura: La taclale cu idolii, Foto: Polirom
Daniela Zeca-Buzura: La taclale cu idolii, Foto: Polirom

Joi, 12 martie, la ora 19.00, la Libraria Humanitas de la Cismigiu (Bdul Elisabeta nr. 38), va avea loc o dezbatere pe tema „Literatura si televiziune”, pornind de la cel mai recent volum semnat de Daniela Zeca-Buzura, La taclale cu idolii, aparut de curind la Editura Polirom, si in editie digitala.

La dezbatere participa alaturi de autoare: Luca Niculescu, Cristina Raduta, Iulia Roman, Victor Arvunescu si masteranzii programului „Managementul institutiilor mass-media”, al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Bucuresti.

Avatar al dezbaterii, talk-show-ul este un gen in plina glorie in televiziunea actuala. Prin acest studiu (La taclale cu idolii), Daniela Zeca-Buzura propune „o elucidare din mers”, din interiorul dinamicii fenomenului de televiziune, a principiilor de functionare a talk-show-ului – un gen preponderent in controversatul context al audiovizualului contemporan, dominat de crime neelucidate, mici drame conjugale si abateri de la norma. La baza interpretarii evolutiei si a influentelor socioculturale ale emisiunilor de tip talk-show stau atit experienta autoarei in moderarea si producerea acestui format de televiziune, cit si analiza mai multor productii difuzate in Romania, sub acest generic, in perioada ianuarie 2001 – iunie 2014.

Daniela Zeca-Buzura este absolventa a Facultatii de Litere din Bucuresti, a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii si a unui masterat in stiintele comunicarii. Din anul 2001 este doctor in filologie al Universitatii din Bucuresti si lector la catedra de presa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul aceleiasi universitati. La sfirsitul anului 2006 a primit distinctia „Personalitatea europeana a anului pentru Romania” – sectiunea televiziune, acordata de Fundatia Eurolink si Comisia Europeana. Din martie 2003 a fost redactor-sef al redactiei Literatura Arte, iar in perioada 2004-2012, directorul canalului de televiziune TVR Cultural. A mai publicat volumele: Orfeea (poezie, Viitorul Romanesc, 1994), Ingeri pe carosabil (proza, Coresi, 2000), Melonul domnului comisar (critica literara, Curtea Veche, 2005), Jurnalismul de televiziune (Polirom, 2005), Totul la vedere. Televiziunea dupa Big Brother (Polirom, 2007), Veridic. Virtual. Ludic. Efectul de real al televiziunii (Polirom, 2009; Premiul pentru eseu al Asociatiei Nationale a Profesionistilor de Televiziune din Romania), Istoria romantata a unui safari (roman, Polirom, 2009, 2011; Premiul revistei Convorbiri literare), Demonii vintului (roman, Polirom, 2010, 2013), Zece zile sub val / Ten Days Under the Veil (jurnal de calatorie, Litera, 2011) si Omar cel orb (roman, Polirom, 2012; Premiul Cea mai indragita carte a anului). In prezent este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, producator si moderator al mai multor emisiuni de pe canalul TVR2 al serviciului public de televiziune.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro