Sari direct la conținut

Teatru la TVR: "Ce facem cu violoncelul?" de Matei Visniec, in regia lui Nicolae Scarlat

HotNews.ro
Ce facem cu violoncelul, de Matei Visniec, Foto: TVR
Ce facem cu violoncelul, de Matei Visniec, Foto: TVR

Spectacolul „Ce facem cu violoncelul?”de Matei Vişniec, în regia artistică a lui Nicolae Scarlat (premiera tv: 1990) va fi difuzat luni, 12 ianuarie 2015, de la ora 20.10, la TVR 2.

Dialogul absurdului începe într-o sală de așteptare… Omul cu ziarul (Claudiu Istodor), Bătranul cu Baston (Gheorghe Dănilă) și Doamna cu Voal (Camelia Zorlescu) devin vizibil deranjați de prestația de neoprit a Omului cu Violoncel (Dan Joițoiu).

„Realizăm că ni se oferă parabola, excelent gândită și ritmată, a unei groaznice opresiuni, mascate de inocență și catifelate cu artă, căreia oamenii obișnuiți nu sunt în stare să i se supună. Va veni și o clipă când o vor înlătura, totuși: îl vor hotărî pe necunoscut să plece în ploaie – nu se știe pentru câtă vreme. Dar instrumentul rămâne în cameră ca un simbol al torturii. Întrebarea obsesiv repetată a Femeii „Ce facem acum cu violoncelul?” închide în ea frica, insinuată până în oase, nu numai față de opresor, ci și față de uneltele care rămân și după ce el pare a fi părăsit locul. Și care pot fi oricând preluate de un altul, asemănător cu cel plecat.”, scrie Valentin Silvestru în „România Literară” / 21-24 mai 1990 (sursa: „Exploratori la polul visului (Teatru TV – 1957-2001)” – Constantin Paraschivescu, București, 2001, pg. 156)

Matei Vișniec a fost primul dramaturg care a avut o premieră la Teatrul de la Televiziunea Română Liberă, în 1990. Tot Matei Vișniec a fost primul dramaturg care, cu „Angajare de clovn”, a câștigat la UNITER Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 1991.

Spectacolul „Ce facem cu violoncelul?”de Matei Vişniec, regia: Nicolae Scarlat (din Arhiva de Aur TVR) este difuzat sub genericul programului „25+26” al Casei de Producţie TVR – în continuarea programului special „25+25” (1964-1989 şi 1989-2014), care a propus pentru anul 2014 proiecte de rememorare a anomaliilor unui sfert de veac de dictatură ceauşistă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro