Sari direct la conținut

Amnistia fiscală în telecom: Zeci de români cu stații radio pe bărci și avioane, restanțieri la Stat. Ce sumă i se poate șterge celui mai mare datornic

HotNews.ro
Stație radio pe barcă / Sursa foto: Irina Pislari / Dreamstime.com
Stație radio pe barcă / Sursa foto: Irina Pislari / Dreamstime.com

Peste 490 de firme și 35 de persoane fizice au restanțe la plata unor tarife de monitorizare ori de utilizare a unor numere de telefon sau de spectru radio, în valoare de peste 540.000 de euro către Arbitrul telecom (ANCOM), arată datele comunicate la solicitarea HotNews.ro. Cea mai mare restanță a unei persoane fizice depășește 9.000 de lei, iar autoritatea a explicat ce trebuie să facă până pe 25 noiembrie pentru a i se șterge peste 75% din datorie.

Datoriile pe care persoanele fizice, posibile beneficiare ale amnistiei fiscale, le datorează ANCOM reprezintă tariful de utilizare a spectrului radio pentru serviciile mobil maritim și mobil aeronautic.

Cu alte cuvinte, este vorba de persoanele fizice care utilizează stațiile radio instalate pe bărci și avioane, fiind deținătoare a licențelor de utilizare a spectrului radio pentru aceste servicii.

Cea mai mare restanță a unei persoane fizice către ANCOM: Cum poate scăpa de plata a aproape 7000 de lei

HotNews.ro a solicitat autorității să precizeze care este cea mai mare datorie a unei persoane fizice, cât i se poate șterge din datorie prin amnistia fiscală și ce are de făcut în acest sens.

  • „Cea mai mare restanță a unei persoane fizice este de 9.063 lei (4.363 lei  – debit principal și 4.700 dobânzi și penalități de întârziere). 
  • Dacă până la 25.11.2024 achită 2.181,50 lei (50% din debitul principal) și depune cererea de anulare până la aceeași dată, debitele care se vor anula sunt în cuantum de 6.881,50 lei (2.181,50 lei restul de debit principal și 4.700 lei – dobânzile și penalitățile de întârziere)”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

Cea mai mare datorie a unei firme depășește 2,9 milioane de lei

Cea mai mare datorie a unei firme este de 2.906.592,05 lei (1.334.094,05 lei – debit principal și 1.572.498 lei dobânzi și penalități de întârziere). Dacă până la data de 25.11.2024 achită 1.334.094,05 lei și depune cererea de anulare până la aceeași dată, atunci se vor anula dobânzi și penalități de întârziere de 1.572.498 lei.

Peste 500 de firme și persoane fizice au datorii principale de peste 540.000 de euro către ANCOM

Autoritatea de reglementare în comunicații a anunțat recent că a finalizat procedura prin care furnizorii de servicii de comunicații electronice pot cere solicita anularea unor obligații bugetare datorate ANCOM prin depunerea unui formular tipizat până cel târziu la data de 25 noiembrie 2024.

Procedura de anulare a unor obligații de plată datorate bugetului ANCOM vizează tariful de monitorizare, tariful de utilizare a spectrului, tariful de utilizare a resurselor de numerotație, contribuție pentru compensarea costului net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal, amendă administrativă sau alte sume (…).

La solicitarea HotNews.ro, autoritatea a oferit detalii privind numărul posibililor beneficiari ai amnistiei fiscale și datoriile pe care le au de achitat către bugetul autorității.

  • „De facilitățile reglementate prin această procedură beneficiază toți debitorii, persoane juridice și persoane fizice, care, la data de 31 august 2024 inclusiv, figurează în evidențele ANCOM cu obligații bugetare principale restanțe sau numai cu obligații de plată a accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadenţe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv şi stinse până la această dată, dacă acestea nu au fost achitate până la data intrării în vigoare a OUG nr. 107/2024. 
  • Astfel, în urma analizării situaţiei debitorilor aflaţi în baza de date a ANCOM a rezultat un număr aproximativ de 527 posibili beneficiari”, au precizat oficialii Arbitrului telecom.

În ceea ce privește sumele pe care posibilii beneficiari ai măsurilor de anulare a obligaţiilor accesorii le datorează, ANCOM a precizat că „la data de 31.10.2024, valoarea debitelor principale restante, cu termene de plată anterioare datei de 31.08.2024, inclusiv, este de 2.714.568,25 lei”.

Autoritatea subliniază că datornicii care vor să beneficieze de amnistia fiscală trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Cum funcționează amnistia fiscală

Ordonanța de urgență privind amnistia fiscală a fost publicată în luna septembrie în Monitorul Oficial. Actul prevede că firmele care au datorii la stat la data de 31 august pot plăti datoriile principale până la 25 noiembrie și li se vor șterge dobânzile și penalitățile de întârziere.

În cazul persoanelor fizice, acestea beneficiază și de o reducere de impozit și contribuții, pe lângă ștergerea dobânzilor și penalităților.

Astfel, românii, inclusiv cei care au avut venituri din PFA – cu datorii mai mici de 5.000 lei vor putea să anuleze jumătate din suma principală restantă la 31 august.

Să presupunem că nu ai plătit impozit pe venit de 2000 de lei. La acea sumă s-au strâns inclusiv dobânzi și penalități. Tu va trebui să plătești 1.000 de lei, vei depune o cerere la Fisc, iar ulterior se vor șterge dobânzile, penalitățile și restul de 1.000 de lei.

Dacă datoriile depășesc 5.000 de lei, atunci, prin același mecanism ca mai sus, se va anula 25% din suma principală, ceea ce înseamnă că va trebui să plătești 75%.

Plata și depunerea cererii trebuie realizată până la 25 noiembrie.

Sursa foto: Irina Pislari / Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro