Lucrari de Tonitza, Grigorescu si Pallady, scoase in licitatie la ARA Art
ARA Art organizează o licitaţie cu peste 140 de lucrări de artă plastică şi decorativă sub semnătura unor artişti remarcabili precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Theodor Aman, Corneliu Baba, miercuri, 18 iunie la Casa Capşa (Sala de Marmură), informează Agerpres.
Expoziţia care anticipează licitaţia este deschisă marţi şi miercuri, între orele 11,00 şi 19,00, în acelaşi spaţiu. În cadrul licitaţiei vor fi prezentate tablouri înfăţişând elemente de natură statică, în care explozia de culoare este mai prezentă decât oricând. Predilecţia pentru flori se face simţită în lucrările semnate de Theodor Pallady (‘Garoafele roşii’, operă realizată pe placaj), Corneliu Baba (‘Anemone’, pictură realizată în ulei pe carton), Nicolae Tonitza (‘Nalbele’, pictură realizată în ulei pe carton), Samuel Mutzner (‘Nalbele din atelier’ şi ‘Ghiveciul cu ciclame’, ambele executate în ulei pe pânză), Ion Theodorescu Sion (‘Crizantemele’, pictură realizată în ulei pe carton) şi Gheorghe Vânătoru (‘Anemone’, ulei pe carton).
Farmecul Balcicului cu muntele şi marea sa, se dezvăluie în picturile lui Iosif Iser (‘Bistroul’, pictură realizată în ulei pe carton), Ştefan Dimitrescu (‘Geamia din Balcic’, guaşă pe alocuri vernisată pe carton subţire), Nicolae Tonitza (‘Tătăroaică cu cobiliţă’, lucrare realizată prin tehnică mixtă: tuş, peniţă şi acuarelă pe hârtie), Jean Alexandru Steriadi (‘Balcicul vechi’, lucrare realizată prin tehnică mixtă: acuarelă şi peniţă pe hârtie şi ‘Periferia Balcicului’, ulei pe pânză maruflată pe carton), Ştefan Popescu (‘Caliacra’, ulei pe pânză), Dumitru Ghiaţă (‘Fântâna din Balcic’, pictură realizată în ulei pe carton), Camil Ressu (‘Geamia din Balcic’, ulei pe pânză) şi Tibor Erno (‘Drumul Sării’, pictură realizată în ulei pe carton).
Expoziţia este completată de lucrări înfăţişând figuri angelice de copii, semnate de Nicolae Grigorescu (‘Copilaşul’, lucrare realizată prin tehnică mixtă: mină de plumb si conte pe hârtie), Nicolae Vermont (‘Copii la râu’, pictură în acuarelă pe hârtie), Nicolae Tonitza (‘Micuţa’, portret realizat în zeamă de ulei pe carton) şi Gheorghe Tattărescu (‘Prima comuniune’, portret de fetiţă în profil, realizat în ulei pe lemn).
Ineditul acestei licitaţii îl constituie fotografia-document în sepia, din anul 1906, a pictorului Nicolae Grigorescu. A fost ultima oară când pictorul s-a lăsat fotografiat, în atelierul său, cu un an înainte de dispariţia sa. Fotografia a aparţinut colecţionarului şi asociatului lui Marmorosch, Aristide Blank, apoi, soţiei acestuia, Cella Delavrancea, pianistă şi scriitoare, şi mai apoi nepoatei acesteia, pictoriţa Niculina (Nuni) Dona (fiica Henriettei, născută Delavrancea).
Casa de licitaţii ARA Art a fost deschisă în septembrie 2010, având însă activitate de galerie încă din anul 2005. Galeria s-a remarcat în activităţi de ambientare a diferitelor spaţii cu lucrări de autor, prin participarea la proiecte ample precum ‘Cyber Museum’, alături de instituţii culturale şi educaţionale de referinţă din România (Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Institutul de Istoria Artei, I.N.O.E. etc.). În plus, oferă consultanţă de specialitate asupra stării de conservare şi furnizează soluţii de panotare corectă a lucrărilor din importante colecţii private.