Sari direct la conținut

VIDEO „Energia în alegeri 2024” / Când ar trebui liberalizată piața de energie? Au răspuns reprezentanții PNL și USR

HotNews.ro
VIDEO „Energia în alegeri 2024” / Când ar trebui liberalizată piața de energie? Au răspuns reprezentanții PNL și USR

Liberalizarea pieței de energie ar trebui să vină treptat, după o analiză foarte clară de la Consiliul Concurenței și Ministerul Finanțelor, pentru a împiedica o eventuală speculă, a afirmat deputatul PNL Oana Ozmen, în cadrul dezbaterilor din proiectul „Energia în alegeri 2024”, derulat de HotNews.ro și Asociația Energia Inteligentă. La rândul său, Cristina Prună, deputat USR, a precizat că liberalizarea trebuie precedată de o campanie de informare cu privire la dreptul consumatorilor de a-și schimba furnizorul.

Oana Ozmen a arătat că Asociația Furnizorilor de Energie și-a exprimat dorința de a exista un power release program, adică o liberalizare treptată a pieței, pentru a exista posibilitatea companiilor de a achiziționa cantitatea de energie necesară.

  • „Este un punct de vedere pe care ei l-au exprimat și cred că trebuie avut în vedere în următoarea perioadă de către noul Guvern și de ministrul Energiei care va fi atunci.
  • Este nevoie de un punct de vedere tehnic de la Consiliul Concurenței cu privire la liberalizarea pieței. Următoarea perioadă este decisivă, trebuie să avem un dialog constant și o analiză foarte clară de la Consiliul Concurenței și Ministerul Finanțelor, pentru a împiedica o eventuală speculă, așa cum s-a întâmplat anterior.
  • Este foarte important să avem o definiție a consumatorului vulnerabil, nu doar pe partea de energie, dar și pe cea de energie termică. În același timp, trebuie actualizată legislația din domeniu, pentru a ne permite să încurajăm investițiile.
  • Prețul la energie este influențat de importurile de pe piețele externe”, a spus Ozmen.

La rândul său, Cristina Prună, deputat USR, a precizat că o piață liberă va spune care este prețul corect, iar cererea și oferta ne vor spune care este necesarul de investiții.

  • „Suprareglementarea descurajează investițiile.
  • Au ieșit capacități din uz în ultima perioadă și nu avem alte capacități care să fie puse în funcțiune.
  • Trecerea la piața liberă nu se poate face oricum, trebuie să avem consultări cu piața, să nu avem din nou haos.
  • E nevoie de o informare cât mai largă de la ANRE despre felul în care consumatorii își pot alege furnizorii de energie.
  • Trebuie să existe și forme de protecție pentru consumatorii vulnerabili și o pregătire a pieței. Nu neapărat dintr-un foc de la 1 aprilie”, a spus ea.

Urmăriți mai jos dezbaterea video și principalele declarații.

Despre sursele de energie pe care le promovează fiecare:

Cristina Prună, USR:

„Am militat pentru un mix energetic echilibrat. Pe lângă energia regenerabilă, vedem că sectorul prosumatorilor s-a extins, dar și sectorul privat mare, trebuie să ne uităm și la energia nucleară și la cea pe gaze naturale, nu putem realiza tranziția fără aceste tipuri de energie.

Au crescut importurile de energie, pentru că am produs mai puțin. Energia hidro și cea eoliană nu este una pe care ne putem baza de fiecare dată.

Noile tehnologii, precum hidrogenul și alte tipuri, sună bine, dar nu trebuie să devină un cost care să atârne prea greu în factura consumatorilor”.

Oana Ozmen, PNL:

Dacă este vorba de a susține un combustibil al viitorului: hidrogenul va juca un rol foarte important. România are și o lege adoptată.

În perioada de tranziție energetică trebuie să fim deschiși spre noi surse, precum utilizarea hidrogenului în mix cu gazul, știm că există o companie care a testat deja la Mediaș această soluție tehnologică.

Militez cât de important este în perioada următoare să convingem Comisia Europeană: dezvoltarea infrastructurii de gaz este importantă inclusiv pentru dezvoltarea biometanului în viitor.

Nuclearul și SMR-urile vor avea un rol determinant în următorii 20 de ani.

Despre energia nucleară:

Cristina Prună, USR:

Noi susținem dezvoltarea energiei nucleare în România, este clar că reactoarele 3 și 4 trebuie să vadă lumina zilei, le așteptăm de mult și avem nevoie de ele.

SMR-urile au avantajul că sunt capacități modulare, se pretează pentru mai multe tipuri de locație, dar trebuie să ținem cont de eficiența economică. Suntem adepți unor investiții care să nu cântărească prea mult în factură.

Ne uităm la tehnologia NuScale, dar vedem că compania nu o duce prea bine în Statele Unite.

Ne dorim să fim pionieri, dar trebuie să ne uităm la partea de costuri.

Oana Ozmen, PNL:

Din punctul meu de vedere, SMR-urile vor avea un rol important în viitor. Nu doar SUA dezvoltă un astfel de proiect în UE, ci și Marea Britanie, care dezvoltă un proiect în Cehia, înțeleg că acolo deschid și o fabrică de componente, ceea ce arată că această tehnologie are un viitor.

O astfel de tehnologie va ajuta nu doar România, ci întreaga Europă, de a utiliza energie curată, avantajul este că poate fi implementat cu ușurință, are restricții tehnice, dar nu la fel ca o centrală clasică, de genul celei de la Cernavodă.

Despre prosumatori

Cristina Prună, USR:

La inițiativa mea, TVA a scăzut pentru panourile fotovoltaice, a fost o muncă imensă să abrogăm acea taxă pe soare, până la urmă a fost eliminată prin OUG.

E nevoie să încurajăm în continuare acest sector. Numărul lor a depășit 180.000, avem deja 2 GW instalați, ceea ce ne arată că trebuie să mergem înainte și să acomodăm cât mai mulți prosumatori în sistem.

Despre legea prosumatorilor, întoarsă spre comisii duminică seara: Înțeleg că ar fi anumite amendamente din partea PSD, sper că această lege va trece până la finalul acestei sesiuni, nu înțeleg ce se dorește acum, din moment ce în Comisia de industrii a existat o majoritate care a dat un raport.

Oana Ozmen, PNL:

Sectorul prosumatorilor a avut o evoluție extraordinară în ultimii ani, cred că nu există localitate fără să vedem o creștere a numărului lor.

Să nu uităm însă că avem nevoie de investiții în rețele. Indiferent cât ne-am dori noi să dezvoltăm acest sector, este important să avem rețele dezvoltate.

Citiți și VIDEO Energia în alegeri 2024 / Barna Tanczos (UDMR), despre mini-reactoarele nucleare: „Nu vrem să fim cobaii nimănui”. Ce spune despre preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM

„Energia în alegeri” 2024 / Prețurile nu ar trebui liberalizate din aprilie 2025, spun USR și AUR. Când ar fi momentul oportun

INTERVIURILE HotNews.ro