Două state din NATO critică decizia SUA de a permite Ucrainei să atace Rusia cu arme cu rază lungă de acțiune: „Extrem de periculos”
Premierul slovac Robert Fico și ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto au catalogat decizia administrației Biden drept una periculoasă care riscă să escaladeze conflictul din Ucraina, potrivit Reuters.
„Mainstream-ul pro-război a lansat un ultim atac disperat asupra noii realități”, a scris Peter Szijjarto într-o postare pe Facebook. „În disperarea lor finală, aceste forțe pro-război nu par nici măcar să se ferească de ce este mai rău: extinderea războiului din Ucraina la o scară globală.”
Șeful diplomației de la Budapesta s-a lansat și într-un atac asupra președintelui american pe care l-a criticat pentru luarea unei decizii majore pe final de mandat.
„Politicienii falși înlăturați de la putere refuză să ia act de voința poporului. Acest lucru nu este doar nedemocratic, ci și extrem de periculos”, a adăugat Szijjarto.
La rândul său, premierul slovac Robert Fico spune că decizia administrației americane are rolul de zădărnici sau să întârzie negocierile de pace.
„Aceasta este o escaladare fără precedent a tensiunilor, o decizie care zădărnicește speranțele de începere a oricăror negocieri de pace și de încetare a uciderii reciproce a slavilor din Ucraina”, a declarat Fico într-o declarație de presă.
Decizia administrației Biden
După ce a cerut insistent permisiunea de a lovi adânc pe teritoriul Rusiei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit aprobarea de a face acest lucru, potrivit mai multor surse citate de Reuters, AFP, The New York Times și Axios.
Este prima oară când președintele Joe Biden a dat voie Ucrainei să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de americani pentru a lovi în interiorul Rusiei.
O sursă familiarizată cu problema a declarat pentru Axios că aceste sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS) au fost autorizate doar pentru utilizare în zona Kursk, unde au fost desfășurate trupe nord-coreene.