Noua poezie basarabeana – cinci poeti din Republica Moldova la Institutul Cultural Roman
Joi, 5 iunie 2014, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) vin la intalnirea cu publicul cinci poeti din Republica Moldova. Sub denumirea ‘Noua poezie basarabeană’ autorii Dumitru Crudu, Emilian Galaicu Păun, Irina Nechit, Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski vor recita și vor răspunde la întrebările publicului.
„Noua poezie basarabeană se compune din câteva promoţii de poeţi şi din mai multe direcţii literare. (…) Rândurile acestei promoţii zgomotoase care a zguduit serios canonul literar basarabean s-au îngroşat pe parcurs cu noi poeţi revoltaţi, dornici să pălmuiască, vorba futuriştilor, obrajii stafidiţi ai literaturii moldoveneşti. (…) regretatul Alexandru Mușina era atât de încântat de ce se întâmplă în mințile tinerilor poeți basarabeni încât proclamase că ,,fenomenul cel mai important din lirica româna a ultimilor cinci-șase ani (începutul anilor ‘90 n.n.) e «apariția basarabenilor»“ – Dumitru Crudu
Cărțile celor cinci scriitori invitați – de genuri diverse: versuri, proză, teatru – s-au bucurat de o primire favorabilă și de premii semnificative pe ambele maluri ale Prutului.
Emilian Galaicu-Păun (n. 1964), licențiat al Facultății de Litere a Universităţii de Stat din Chişinău şi doctor în litere (Institutul de Literatură „M. Gorki“ din Moscova), este redactor pentru Basarabia al revistei Vatra (Târgu Mureş) și redactor-şef al Editurii Cartier. Printre volumele pe care le-a publicat se numără Cel bătut îl duce pe Cel nebătut (Editura Dacia, 1994) – distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, Yin Tim (Editura Vinea, 1999) – tradus în limba germană de Hellmut Seiler (Pop-Verlag, Ludwigsburg, 2007), Gesturi (Trilogia nimicului) (Cartier, 1996) – Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova), Ţesut viu. 10 x 10, Cartier, 2011 (Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova), Poezia de după poezie (Eseu, Ed. Cartier, 1999) – Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Este autorul a numeroase traduceri, din autori precum Roland Barthes, Michel Pastoureau ș.a.
Irina Nechit (n. 1962), poetă, dramaturg și jurnalist cultural, a debutat cu volumul de poezie Șarpele mă recunoaște (Ed. Hyperion, Chișinău, 1992), premiat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, disticție de care se vor bucura și volumele Cartea rece (Ed. Cartier, Chișinău, 1996) și Un viitor obosit (Ed. Augusta, Timișoara, 1999). Printre volumele pe care le-a publicat se mai numără Godot eliberatorul (critică de teatru, Chișinău, 1999, premiul UNITEM pentru critică teatrală), Proiectul unei tragedii (dramaturgie, Chișinău, 2001), Maimuța în baie (dramaturgie, Chișinău, 2006). Piesele Maimuța în baie, Coridorul morții, Ametist și Nudiștii au fost montate în teatre profesioniste din Chișinău și Bălți.
Dumitru Crudu (n. 1967) este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe, secţia Filologie, a Universităţii „Transilvania“ din Braşov și al masteratului la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu. Fondator, împreună cu Marius Ianuş, al fracturismului, curent literar lansat în 1999 printr-un manifest publicat în revistele Paralela 45 şi Vatra. A publicat volumele de versuri Falsul dimitrie (Târgu-Mureş, 1994) – distins cu Premiul de debut al filialei Braşov al Uniunii Scriitorilor din România și cu Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova; E închis vă rugăm nu insistaţi (Constanţa, 1994) – Premiul pentru experiment al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România (ASPRO), Eşarfe la cer (Cartier, Chişinău, 2012) – (Premiul Uniunii Editorilor din Republica Moldova, precum și romanul Un american la Chişinău (Casa de Pariuri Literare, Bucureşti, 2013). A scris circa douăzeci de piese de teatru, montate în Republica Moldova şi în România.
Alexandru Vakulovski (n. 1978), absolvent al Facultății de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, este redactor fondator al revistei web Tiuk! (k-avem kef), împreună cu fratele său Mihail Vakulovski şi cu graficianul Dan Perjovschi. Printre volumele publicate: Pizdeţ (Ed. Aula, Braşov, 2002 – nominalizat de ASPRO şi România literară pentru cel mai bun debut în proză), Oedip, regele mamei lui Freud (poezie, Ed. Aula, Braşov, 2002), Ruperea (teatru, 2002), Letopizdeţ. Cactuşi albi pentru iubita mea (Ed. IDEA Design & Print, 2004), ecstasy (poezie, Ed. Pontica, Bucuresti, 2005), Dați foc la cărți (Ed. Tracus-Arte, București, 2012) – volum distins cu Premiul Transmodernitate, oferit de Ministerul Culturii din Republica Moldova, în cadrul SIC.
Moni Stanilă ( n. 1978), absolventă a Facultății de Litere, Teologie şi Istorie a Universității de Vest din Timişoara și a unui masterat la Facultatea de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu, este redactor şef la www.punkt.md, editorialistă la cotidianul Timpul (Chişinău), iniţiatoare şi coordonatoare a cenaclului Republica al Bibliotecii Naționale din Chişinău. A fost distinsă cu Premiul Tiuk! pentru debut, Premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova pentru volumul postoi parovoz. confesiunile dogmatistei (Ninpress-Charmides Publishing House, 2009), în cadrul Salonului Internaţional de Carte, Biblioteca Naţională, Chişinău, 2011, volum nominalizat, de asemenea, pentru premiul de debut Opera Prima, Botoşani. A mai publicat volumul Iconostas, jurnal de convertire (editura Graphe, 2007).