Europarlamentarele amana Banchiza Urbana pentru weekend-ul 30 mai – 1 iunie
Evenimentul Banchiza Urbană se amână, din motive obiective, pentru weekend-ul 30 mai – 1 iunie, anunta organizatorii. Locul de desfășurare rămâne același: strada Lipscani între nr. 5 și nr 13. Ca punct strategic în buna derulare a alegerilor europarlamentare de duminică, 25 mai, Inspectoratul General al Poliției Române va ocupa spațiul din str. Lipscani pentru a asigura ordinea pe perioada votului. Așadar, în speranța unui vot favorabil pentru inițiative în spiritul Banchizei Urbane, organizatorii vă dau întâlnire în primul weekend de vară, între 30 mai și 1 iunie.
Banchiza Urbană este un proiect organizat de Igloo Media în parteneriat cu Energiea, Origo, Fundația Friends for Friends și Interbelic. Evenimentul propune – pornind de la ideile promovate de celebrul arhitect Jan Gehl în cărțile sale – transformarea unei străzi. folosită în prezent ca parcare, într-un loc de relaxare și socializare pentru locuitorii orașului.
Consecință a încălzirii urbane globale, Banchiza urbană este un teritoriu format prin înghețul mașinilor și dezghețul accesului oamenilor în stradă, o insula de libertate plutind într-un ocean de norme, reguli și constrângeri. Banchiza urbană nu este (doar) o reamenajare a unui spațiu public, nu este (doar) transformarea temporară a unei străzi auto în pietonal, după cum nu este nici (numai) o perioadă în care se întâmplă evenimente în stradă. Banchiza Urbană este o modificare a stării de agregare a orașului. Este un teren mobil, care apare și dispare în diverse locuri, pe care se întâmplă lucruri firești, dar devenite nefirești acolo.
Banchiza urbană propune celor care se aventurează pe ea să facă lucruri pe care nu le-au mai facut demult pe stradă, în oraș. Poți juca ping pong gratis, te poți așeza și bea unde vrei, poți desena pe jos și chiar, juca șotron, capra sau lapte gros, poți vedea filme și asculta muzică.
Ce vei găsi pe Banchiză? O expoziție cu fotografii din spațiul public bucureștean, puse față în față cu recomandările lui Jan Gehl pentru orașe mai bune pentru oameni, terase cu mâncare, băuturi, cafea și coktailuri (toate foarte bune) de la vecinii și prietenii noștri Energiea, Origo și Interbelic, muzică scoasă în stradă de DJ-I locali, de la Energiea, cărți de la Biblioteca Fundației Friends for Friends, împreuna cu expoziția lor de CIORNE 2.0 și un ecran mare pe care vei putea urmări filmul “The Human Scale” inspirat de activitatea biroului de arhitectură condus de Jan Gehl.
Ziarul Banchiza Urbană – pentru citit, stat pe el, făcut coifuri sau avioane – prezent în majoritatea locațiilor care găzduiesc evenimentele Romanian Design Week (și bineînțeles pe Banchiză) așteaptă să fie răsfoit de toți cei care se regăsesc în valorile pe care le promovează și pe care le (re)aduce în stradă.