Romanul Zogru, de Doina Rusti, a aparut si in limba maghiara
Tradus recent in limba maghiara, romanul Zogru, de Doina Rusti, a aparut la Editura Setater Kulturalis Egyesulet. Versiunea traducatoarei Szenkovics Eniko a facut obiectul bursei „Franyo Zoltan”, oferita de guvernul maghiar, iar editarea cartii se datoreaza Fundatiei „Communitas”.
Romanul Zogru, aparut la Editura Polirom in doua editii (2006; 2013), disponibil si in format digital, a mai fost tradus in bulgara si italiana. In prezent se pregateste o editie spaniola a romanului.
Zogru este zeul lumii romanesti, martorul si declansatorul faptelor minore. El singur stie unde se afla mormintul lui Dracula sau care este misterul disparitiei lui Stroe Leurdeanu. Detine toate amanuntele iubirii dintre Zoe si Enachita Vacarescu. A trecut prin ciuma de pe vremea lui Moruzi si prin bataliile istoriei. A pozat unui iconar medieval si-a trait in doze mici nenumarate vieti anonime. El este pastratorul tuturor acelor intimplari pe care istoria mare nu le-a retinut. Amestecat atit in faptele inalte, cit si in mizeriile cotidiene, viata lui depinde in buna masura de nefericirile si de fricile lumii, de suferintele Giuliei, de cinismul lui Andrei Ionescu, de pulsul adevarat si incontestabil al vietii. Zogru este un demon indragostit, un djin binevoitor, un naiv, un gafeur si un incurca-lume, pentru totdeauna legat de singele detestabilului Ionita Bubosu. Si chiar mai mult de atit.
„Zogru tese prin transmigrarea sa un fir comun intre vietile locuite, deschizind in mit spatiul ingust al povestii”. (Marco Dotti, Il Manifesto)
Doina Rusti este una dintre cele mai cunoscute scriitoare contemporane. Tradusa in mai multe limbi, invitata la numeroase tirguri si evenimente internationale, s-a impus in special prin romanele cu tematica diversa si constructie solida, cele mai multe aparute la Polirom.
Fantoma din moara (2008), roman amplu despre comunismul romanesc, a fost distins cu Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor din Romania, iar Lizoanca la 11 ani (2009) a primit Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane. Acesta din urma se afla in curs de ecranizare si a fost editat recent la Berlin, de Horlemann Verlag.
A mai scris Omuletul rosu (2004), un roman primit calduros de publicul italian, Patru barbati plus Aurelius (2011), un puzzle narativ – Camasa in carouri si alte 10 intimplari din Bucuresti (2010), dar si romanul Mamica la doua albastrele (Polirom, 2013).
Doina Rusti traieste la Bucuresti si este profesor universitar (istoria culturii si civilizatiei universale).