Conferintele Teatrului National: Sever Voinescu vorbeste despre Mitul lui Figaro. Cum poate politica sa fie simpatica
Duminică 9 februarie 2014, de la ora 11.00, la Sala Mica a Teatrului National, Sever Voinescu conferentiaza pe tema Mitul lui Figaro. Cum poate politica să fie simpatică in cadrul programului Conferintele Teatrului National.
„Figaro este unul dintre cele mai celebre și mai savuroase personaje din istoria universală a teatrului și a operei. Alături de contele Almaviva, Figaro este eroul unei trilogii scrisă de Beaumarchais în ultimul sfert al secolului al XVIII-lea. Mulți realizatori de spectacole (regizori, actori etc) și mulți critici au văzut, mai ales în primele două piese ale trilogiei, ”Bărbierul din Sevilla” și ”Nunta lui Figaro”, o personificare simpatică ca frământărilor politice din vremea Revoluției franceze.
De asemenea, mulți istorici literari au văzut legături directe între Figaro și biografia fabuloasă, plină de incredibile aventuri politice, comerciale și amoroase ale autorului Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais. Faptul că Figaro se pretează multor lecturi constituie nu doar argumentul principal al perenității sale, ci și proba relevanței sale în veacuri. Figaro are foarte multe lucruri de spus și României de azi. Dar, mai presus de orice, Figaro ne poate face cotidianul mai suportabil, dacă nu chiar agreabil. Cum este atât de multă aglomerație ignorantă, enervare și exasperare în atmosfera românească a ultimilor ani, credem că e bine să-l privim mai atent pe Figaro și să-i descoperim virtuțile terapeutice pentru timpuri ca acestea.
Examinînd piesele lui Beaumarchais, cele două bine-cunoscute opere de Mozart și Rossini, dar și biografia uimitoare a lui Beaumarchais, conferința va încerca să identifice ”meșteșugul” lui Figaro și să-l aplice României de azi. Cum putea el să fie eficient în situații antagonice, în numele căror valori acționa și, mai ales, cum de putea să fie atît de simpatic printre atâția antipatici? Teza noastră este că Figaro a făcut din politică o îndeletnicire simpatică și eficientă fără să-și bată joc de ea, fără să o diminueze și, mai ales, fără să o compromită ca artă a posibilului. Este aplicabilă și astăzi ”rețeta” lui? – spune Sever Voinescu.
Sever Voinescu s-a născut în 1969, la Ploiești. În 1992 a absolvit Facultatea de Drept a Universității București. În același an a devenit avocat stagiar la Baroul din orașul natal și, din 1994, a devenit avocat definitiv în Baroul București. Între 1994 și 1996 a fost asistent universitar la Catedra de Drept a Academiei de Studii Economice din București. Între 1998 și 2000 a fost Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe. Din martie 2000 pînă în decembrie 2003 a fost Consul General al României la Chicago. Din 2004 pînă în 2008 a fost Coordonator al Programului de Politică Externă la Institutul pentru Politici Publice. Între 2008 și 2012 a fost deputat în Parlamentul României. Din 2013 a revenit în avocatură, în cadrul asociației de cabinete ”Trăilă & Voinescu”. Din octombrie 2013 scrie cîte un articol dedicat exclusiv culturii în ”Evenimentul Zilei”, continuînd și colaborarea săptămînală la ”Dilema Veche”, unde rubrica sa va împlini anul acesta 19 ani.
A publicat peste 3000 de articole, comentarii și eseuri în publicații culturale sau în cotidiene precum ”Dilema”/”Dilema veche”, ”22”, ”Observator cultural”, ”Cotidianul”, ”Evenimentul Zilei”, dar și în reviste de specialitate din domeniile dreptului, filozofiei și științelor politice. A conferențiat pe diverse subiecte specifice relațiilor internaționale în instituții publice sau universități din Statele Unite, Marea Britanie, Belgia și Franța. A contribuit la conținutul multor cărți pe teme culturale. Ultima sa carte este o carte dedicată operei, intitulată ”Canta che ti passa – convorbiri cu Virginia Zeani”, apărută în 2011.