Oportunitati pentru artistii romani in cadrul programului E-Motional
Fundatia Gabriela Tudor lanseaza primul apel european de proiecte in cadrul programului „E-Motional: rethinking dance”, dedicat componentei de rezidente E-Motional/ ArtistNe(s)t si componentei de cercetare si evenimente cu accent pe procesul creativ, MAP – sharing of processes. Dupa cum arata si titlul sau, noul program E-Motional va cauta, sprijini, produce, promova si prezenta proiecte inovatoare, care regindesc practicile artistice in dezvoltarea de noi continuturi artistice in domeniul dansului contemporan.
„E-Motional: rethinking dance” este un program creat si condus de Fundatia Gabriela Tudor (lider de program), in parteneriat cu Asociatia Coregrafilor Profesionisti din Letonia/ Time to Dance Festival (Riga), Fabrica de Movimentos/ Festival da Fabrica (Porto), si Centrul de Cultura „George Apostu” (Bacau), si in asociere cu Centrul Coregrafic Trois CL (Luxemburg) si Muzeul National „George Enescu”(Bucuresti). Pe durata a doi ani, 2013-2015, E-Motional va include: rezidente artistice interdisciplinare, formate de cercetare, doua co-productii internationale la care vor participa dansatori romani si din tarile partenere, prezentari de spectacole, turnee, cursuri si ateliere de dans, ateliere de scriere performativa, proiectii de filme si artist talks.
Concursul de proiecte E-Motional lansat in 6 decembrie 2013 la studio ZonaD are un profil multidisciplinar si include oportunitati de lucru pentru profesionisti europeni din dans contemporan si domeniile conexe care lucreaza cu miscarea in diversele ei forme (arte vizuale, noile media, muzica, teatru, etc.). Artistii romani vor putea beneficia in 2014 de rezidente si granturi de cercetare la Riga, Porto, Bucuresti, Bacau, Tescani si Luxemburg.
Durata rezidentelor E-Motional/ ArtistNe(s)t este intre 2 si 4 saptamini. Partenerii proiectului acopera toate costurile de calatorie (transport international, cazare, diurna), ofera spatiu de repetitie si un onorariu de proiect. Rezidentele se finalizeaza cu o prezentare deschisa sau work-in-progress, si cu o discutie cu publicul. Programul de rezidente reprezinta o extindere a retelei de centre de rezidenta ArtistNe(s)t, initiate in 2006 de Gabriela Tudor si Programul Cultural Elvetian in Romania, un program international de rezidente dedicat artelor contemporane.
Acronim de la portughezul “Mostra de processos”, MAP este un format de prezentare a procesului creativ legat de o piesa/ lucrare/ spectacol, un eveniment dedicat prezentarii de propuneri artistice bazate pe miscare. Apelul actual este pentru prima editie MAP, desfasurata la Porto, intre 16-29 iunie 2014. Organizatorii acopera costurile de calatorie si un onorariu de productie destinat prezentarii proiectelor alese.
Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, datele limita de inscriere sint 10 februarie 2014 – pentru rezidente, si 10 aprilie 2014 pentru MAP – sharing of processes. Mai multe detalii despre oportunitati, precum si formularele de inscriere sint disponibile online la http://zonadstudio.wordpress.com/2013/12/06/rezidentele-e-motional-artistnest-map-sharing-of-processes/.
Evenimentele de lansare ale proiectului E-Motional mai includ atelierul „Zona E-Motionala” sustinut de coregraful Cosmin Manolescu si deschis exclusiv jurnalistilor culturali din presa scrisa, mass-media si mediul online, desfasurat intre 16-18 decembrie la studio ZonaD. Se acopera costuri pentru participantii din tara. Detalii si inscrieri la http://zonadstudio.wordpress.com/2013/12/05/zona-e-motionala-atelier-de-dans-pentru-jurnalisti-culturali/.
„E-Motional: rethinking dance” este organizat cu sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene.