VIDEO Istvan Teglas, prins intr-un triunghi amoros in Comedie Neagra
Uneori dragostea pentru un om e atat de mare incat norocul in cariera dispare, iar in lipsa norocului din sectorul esential al vietii te zbati sa ti-l cladesti, chiar daca circumstantele nu sunt intocmai favorabile. Istvan Teglas rastoarna situatiile in piesa Comedie Neagra dupa Peter Shaffer, vineri, 29 noiembrie, ora 22:00 la Godot Cafe-Teatru, str. Blanari nr 14.
Comedie neagra este o farsa intr-un act, cu sapte personaje care se perinda prin apartamentul lui Brindsley Miller (jucat extraordinar de Istvan Teglas) din Londra intr-o seara de duminica.
Titlul piesei este un calambur, intrucat te trimite aproape exclusiv cu gandul la umorul negru, dar, de fapt, explicatia este mult mai evidenta. Este o comedie si este neagra deoarece toata actiunea se petrece in timpul unei pene de curent, pe intuneric.
Ideea este tare interesanta: atata timp cat personajele sunt in bezna, spectatorul le vede miscarile prin lumina puternica a reflectoarelor; cand acestea fac rost de o bricheta, o lumanare, un chibrit sau o lanterna (abia spre sfarsit!), reflectoarele se sting complet in sala si esti partasul intimitatii create de slaba lumina de pe scena.
Din punctul meu de vedere, la reprezentatia de sambata seara, chiar in jocul de lumina se aduna un plus si un minus. Plusul este al actorilor care, in mare parte, au reusit sa joace excelent „orbirea” produsa de pana de curent – conventia este respectata intocmai, iar in „intunericul” actorilor si in lumina spectatorilor s-a vazut talentul lor. Imi imaginez ca este destul de greu sa joci ca si cand nu ai vedea pe unde calci sau peste cine vei da si este cu adevarat fascinant pentru tine, ca spectator, sa simti ca iti este permis sa asisti „ilicit” la o scena , ca si cum ti-ai pune ochiul la nivelul gaurii cheii.
Minusul este al regizorului (Cosmin Alexandru Purice), care nu a facut altceva decat sa respecte fidel indicatiile dramaturgului Peter Shaffer – este posibil sa nu fi vrut sa riste cu alte idei mai indraznete tocmai pentru ca aceasta piesa reprezinta debutul sau bucurestean. Insa are meritul de a convinge o echipa de actori tineri si extrem de buni ( Istvan Teglas, Mihai Smarandache, Andreea Samson, Madalin Mandin, Marius Chivu, Alina Popescu, Ana Maria Lazar) sa lucreze impreuna, profesionist, si sa-si joace rolurile impecabil.
Apoi, pornind de la principiul schemei luminii inversate, se desfasoara pe scena o poveste specifica teatrului bulevardier, cu incurcaturile tipice care te fac sa razi cu gura pana la urechi.
Tanarul artist plastic Brindsley Miller (Istvan Teglas) incearca sa-si puna viata pe un fagas normal ¬ piesa se deschide cu el, pe intuneric, conversand cu proaspat logodnica sa Carol Melkett (Alina Popescu) despre mobila pe care abia o luasera din apartamentul vecinului si prietenului Harold Gorringe (Mihai Smarandache) pentru a-si impresiona oaspetii: pe tatal autoritar (Marius Chivu) al domnisoarei Carol, colonelul scotian costumat in kilt, si pe un milionar german pasionat de arta, Georg Bamberger (Madalin Mandin). (Eli Badica, Bookaholic)
Accesul in sala de spectacol de la Godot Cafe-Teatru se face in baza rezervarilor la numerele de telefon: 021 31 61 682 / 0736 414 244, zilnic intre orele 12:00-19:00.