Colectia 'Covoare anatoliene' a Muzeului Brukenthal expusa la Gdansk
Muzeul Naţional din Gdańsk gazduieste incepand cu 16 noiembrie 2013 expoziția Covoare anatoliene, aparținând Muzeului Național Brukenthal din Sibiu. Expozitia prezinta publicului polonez o selecţie reprezentand 25 dintre cele mai preţioase şi mai interesante ţesături.
Colecţia de mare valoare de covoare anatoliene a Muzeului Naţional Brukenthal este compusă din 50 de piese provenite în cea mai mare parte de la Biserica Evanghelică C.A. din Sibiu, precum şi de la biserici săseşti din localităţi mai mici. Prin raritate şi calitatea artistică prezentate, o parte a acestor covoare sunt de o valoare excepţională. La Gdańsk va fi prezentată o selecţie a cca 25 dintre cele mai preţioase şi mai interesante ţesături.
Deschisă în anul 2009, această expoziţie permanentă din Palatul Brukenthal prezintă o colecţie de adevărate capodopere prin valoarea artistică şi conţinutul simbolic cuprinse în piesele create pentru a folosi drept covoare de rugăciune.
Prezenţa şi conservarea covoarelor otomane în bisericile reformate din Transilvania, cu precădere în cele evanghelice, reprezintă un fenomen aparte, iniţiala semnificaţie cultică modificându-se prin asumarea funcţiei decorative.
Situate pe importantele drumuri comerciale dintre Turcia şi Europa Centrală, oraşele din sudul Transilvaniei au asimilat un important număr de covoare anatoliene, încă de la sfârşitul secolului al XV-lea. Privite ca un indiciu al bunăstării posesorilor şi simbol al statutului social, ele au fost adesea donate bisericilor, creându-se astfel colecţii a căror vechime depăşeşte patru secole.
Expoziţia românească de la Gdańsk va fi însoţită de un foarte important material de prezentare – un catalog minuţios realizat, publicat cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin programul Publishing Romania.
În 2010, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Muzeul Național din Gdańsk au semnat un acord de colaborare pe mai mulți ani, constând în prezentarea, pe bază de reciprocitate, a unor importante piese din colecțiile proprii. 2013 aduce cu sine cea de-a treia colaborare intermuzeală, după ce în 2010 la Gdańsk a ajuns expoziția Van Eyck – Memling – Brueghel. Capodopere ale picturii din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, iar în 2011 au fost prezentate două expoziţii: Titian, Veronese, da Messina. Capodopere ale picturii italiene (cuprinzând 52 de tablouri şi 2 basoreliefuri ale maeştrilor italieni) şi Comorile Ardealului. Argintărie din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu (în principal obiecte de cult din secolele XIV-XVI).
În 2013 expoziţia corespondentă poloneză la Sibiu poartă titlul Pictura poloneză din a II-a jumătate a secolului XX din colecţiile Muzeului Naţional din Gdańsk şi va fi expusă în perioada 13.11.2013-16.02.2014. Expoziţia cuprinde 29 de lucrări aparţinând celor mai remarcabili pictori polonezi, conturând direcţiile caracteristice din pictura poloneză a perioadei amintite.