Sari direct la conținut

Lansare de carte la Bucuresti: Asul de pica: Stefan Aug. Doinas, de George Neagoe

HotNews.ro
Asul de pica: Stefan Aug. Doinas, de George Neagoe, Foto: Cartea Romaneasca
Asul de pica: Stefan Aug. Doinas, de George Neagoe, Foto: Cartea Romaneasca

Miercuri, 6 noiembrie, ora 18.00, la Muzeul National al Literaturii Romane (Bd. Dacia, nr. 12), din Bucuresti, va avea loc lansarea volumului Asul de pica: Stefan Aug. Doinas semnat de George Neagoe, aparut recent in colectia „Critica si istorie literara” a Editurii Cartea Romaneasca, disponibil si in editie digitala.

Invitati la evenimentul moderat de Lucian Chisu : Eugen Negrici si Oana Purice

Asul de pica: Stefan Aug. Doinas este una dintre primele analize ample, aproape complete si nepartinitoare ale relatiei incurcate a unui scriitor roman cu Securitatea. Pornind de la premisa ca toate monografiile intelectualilor care au activat intre 1948 si 1989 au obligatia sa incorporeze relatiile acestora cu cea mai represiva organizatie a Ministerului Afacerilor Interne din perioada comunista, aceasta lucrare poate constitui un posibil model pentru viitoarele monografii consacrate scriitorilor romani postbelici. Desi, de multe ori, spatiul romanesc a refuzat sa accepte fuziunea dintre text si context, aceasta teza devine unul dintre argumentele care sustin ca, intr-un regim totalitar, orice gest, chiar de ordin artistic, primeste, obligatoriu, o nuanta politica.

„Cercetind dosarele lui Doinas, de retea sau de urmarire, aflate in arhiva C.N.S.A.S., George Neagoe incearca sa descifreze mecanismul psihologic determinant in acceptarea conditiilor umilitoare impuse de Securitate poetului si, lucru si mai greu de inteles, aminarea «eliberarii» lui definitive de presiuni si de restrictiile de publicare. Nimeni n-a remarcat pina la teza lui George Neagoe complicatiile de natura morala si literara ale carierei poetului Stefan Aug. Doinas. Cu toate acestea, teza nu emite sentinte, ci cauta sa explice faptele si atitudinile, inclusiv prin apelul la opera propriu-zisa.” (Nicolae Manolescu)

„Din felul cum decurge argumentatia, cum intervin probele si se cumuleaza metodic datele unui portret in penumbra, se poate spune ca George Neagoe a redactat de fapt un roman, unul incitant. Romanul ipocriziei. Miza e explicita. Ea aminteste de celebrele observatii calinesciene privitoare la momentul in care un personaj devine copt de literatura.” (Eugen Negrici)

George Neagoe (n. 19 august 1986, Dragasani, Vilcea) si-ar fi dorit sa se faca presedinte, aflind ca Bill Clinton, nascut pe 19 august 1946, a condus Statele Unite ale Americii. Descoperind ca un alt George, Enescu, este sarbatorit pe 19 august (n. 1881), si-a inchipuit ca poate sa devina compozitor, dirijor si pianist. Treptat, a ascultat de Invataturile… lui Neagoe Basarab, observind ca are potential de cercetator literar.

A redactat studii de specialitate pentru diverse publicatii, printre care Cultura, Limba si literatura, Romania literara si Transilvania. A coordonat proiectul Manuscriptum in 65 de numere (2011), sub egida Muzeului National al Literaturii Romane (M.N.L.R.). Isi cauta coasta de dascal, conducind, din 2010, seminare la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Rodul lor este grupul de critica „Intertext”, ale carui sedinte se desfasoara in Sala de expozitii a M.N.L.R. Citeodata se ocupa de publicistica, semnind cronici si recenzii in revistele Cultura si Apostrof.

Volumul Asul de pica: Stefan Aug. Doinas reprezinta versiunea finala a tezei de doctorat cu acelasi titlu, sustinuta pe 14 martie 2013 la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, sub indrumarea profesorului Nicolae Manolescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro