Conferintele Teatrului National se reiau duminica, 10 noiembrie, la Sala Mica a TNB: Prof. Dr. Mircea Beuran prezinta conferinta cu tema "Medicina si pictura"
Duminica, 10 noiembrie, de la ora 11:00, la Sala Mica a TNB se reiau Conferintele Teatrului National. Mircea Beuran prezinta conferinta cu tema „Medicina si pictura”. Conferinta va fi urmata de un recital sustinut de Duo Sanda si Aurelian Octavian Popa (viola si clarinet) in foaierul Salii Mici, unde sunt expuse lucrari ale pictorului Emil Ciocoiu.
Mircea Beuran este medic primar chirurg, profesor universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, Seful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, Presedintele Societatii Romane de Chirurgie, filiala Bucuresti si al Societatii de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie din Romania. Doctor in medicina din 1999.
Din septembrie 2007, profesor de chirurgie la International School of Surgical Oncology afiliata IASGO. A fost Ministru al Sanatatii in 2003.
Competente in chirurgia traumatologica, chirurgie oncologica, chirurgie laparoscopica.
Beuran s-a aflat in mijlocul unui scandal de plagiat atunci cind era ministru al Sanatatii in guvernul Nastase.
- Aurelian Octav Popa
Duo Sanda si Aurelian Octavian Popa
Foto: TNB
Dupa Liceul de Muzica si Conservatorul din Bucuresti, artistul participa la stagii de perfectionare la Paris si in SUA, apoi la cursurile de dirijat sustinute de Sergiu Celibidache la Trier. Laureat a numeroase premii la concursuri internationale. Din 1962 instrumentist, apoi solist instrumentist la Filarmonica „George Enescu”. Din 1989 a fost si dirijor al Filarmonicii „Marea Neagra” din Constanta. A cantat in prima auditie in Romania piese camerale si simfonice ale unor compozitori importanti ai secolului al XX-lea: Bartok, Stravinski, Berg, Schonberg, Messiaen, Honegger, Aaron Copland, Hindemith, Lutoslawski, Darius Milhaud s.a., precum si ale unor compozitori romani: Aurel Stroe, Tiberiu Olah, Anatol Vieru, Stefan Niculescu, Adrian Iorgulescu, Wilhelm Berger, Cornel Taranu, Tiberiu Fatyol, Alexandru Pascanu, Mihnea Brumariu etc.
Din 2011 sutine impreuna cu actorul Ion Caramitru spectacolul „Dor de Eminescu”, un dialog scenic inedit pe teme din opera marelui poet, recital care s-a bucurat de un exceptional succes in cadrul unor turnee sustinute in Statele Unite si Canada.
- Sanda Craciun-Popa
A studiat viola la Universitatea de Muzica din Bucuresti. Din 1973 a devenit violista in Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, incepandu-si totodata cariera solistica si camerala. In 1977, alaturi de Aurelian Octav Popa, a infiintat Orchestra de camera „Quodlibet Musicum”, iar in 1980 a fondat Ansamblul de muzica veche „Consortium Violae”, cu care a sustinut numeroase concerte si a realizat inregistrari radio/TV, de asemeni inregistrari discografice la Casa „Electrecord”: Comori ale barocului, Dowland – Palestrina, Timpul regasit (lucrare compusa de Miriam Marbe pentru Sanda Craciun-Popa si ansamblul sau de viole). Repertoriul Sandei Craciun-Popa cuprinde toate stilurile, de la Renastere pana la muzica de astazi, multe lucrari fiind special compuse pentru ea sau fiind aranjamente proprii pentru viola. Impreuna cu Aurelian Octav Popa alcatuieste un duo redutabil, pentru care multi compozitori romani au scris lucrari apreciate. Primul CD al celor doi muzicieni, „Romania Azi” (Sonoton-Munchen) s-a bucurat de un mare succes de public si de cronici elogioase.
- Emil Ciocoiu
Emil Ciocoiu
Foto: Augustin Bucur
Nascut in Romania in 1948, Emil Ciocoiu este unul dintre cei mai importanti pictori romani ai momentului. Stabilit de mult timp in Germania, el si-a edificat o cariera de exceptie, cu prezente pe simeze memorabile ale lumii si in colectii renumite. Expozitia de la Teatrul National este prima retrospectiva a artistului, ocazionata de implinirea a 65 de ani, reunind- in amplele spatii expozitionale ale TNB – aproape 200 de lucrari realizate de Emil Ciocoiu, reprezentative pentru creatia sa si pentru ideile pe care le promoveaza.