AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: BCE le cere liderilor UE un control centralizat al sistemului bancar european
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Romania a pierdut trei locuri in clasamentul competitivitatii. Cele mai competitive economii: Hong Kong, SUA, Elveţia si Singapore
Institutul International pentru Management din Lausanne, Elvetia, a publicat joi rezultatele cercetarii privind competitivitatea economiilor lumii. Topul masoara modul in care tarile isi gestioneaza resursele economice si umane pentru a-si mari gradul de bunastare economica. Romania se afla pe locul 53 din 59 de state luate in calcul, mai „jos”decat Romania aflandu-se bulgarii, argentinienii, croatii, venezuelenii si grecii. Fata de anul trecut, Romania a pierdut trei locuri. Cele mai competitive state au ramas Hong Kong, SUA, Elvetia si Singapore. In ciuda tuturor obstacolelor generate de criza, SUA raman un pilon al competitivitatii mondiale, din cauza puterii lor economice, dinamismul intreprinderilor sale si capacitatii de inovare, arata rezultatele studiului. Natiunile cele mai competitive din Europa sunt Elvetia (locul 3 la nivel mondial), Suedia (locul 5 la nivel mondial) si Germania (locul 9 la nivel mondial), care au economiile foarte bine disciplinate fiscal si orientate spre export. Economiile emergente nu sunt imune la turbulente, mai arata raportul. China (locul 23), India (locul 35) si Brazilia (locul 46) au alunecat in clasament, in timp ce Rusia (locul 48) a urcat doar un singur loc. Toate economiile din Asia au scazut in afara de Hong Kong (locul 1 in top), Malaezia (locul 14) si Coreea (locul 22). America Latina, de asemenea, a avut un an dificil, cu exceptia Mexicului (locul 37). „Recesiunea a facut economia mondiala mai fragmentata si mai variata decat oricand, fortand companiile sa opereze mai multe modele paralele de afaceri. Economiile emergente se bazeaza pe cererea interna si companiile de tipul campionilor nationali pentru a se izola de criza economica. Nationalismul economic pare sa se intoarca, iar protectionismul este tot mai tentant”, mai spun autorii studiului.
Internetul a atras 20% din totalul cheltuielilor de publicitate in Europa, anul trecut
Piata de publicitate online din Europa a crescut cu 14,5%, pana la 20,9 miliarde de euro, in 2011, comparativ cu anul precedent, potrivit studiului anual AdEx. Acesta noteaza ca investitiile in publicitate online au crescut, in pofida conditiilor macroeconomice nefavorabile la nivel european si global, si compara cresterea online-ului cu cea a celorlalte segmente de publicitate, care anul trecut au avansat, in total, cu doar 0,8% la nivel european. Rusia a avut anul trecut cea mai mare rata de crestere a publicitatii. „Un euro la fiecare cinci euro cheltuiti pe publicitate in Europa este cheltuit online”, arata studiul AdEx, dat publicitatii in cadrul conferintei IAB Europe care are loc la Barcelona. In Romania, piata de publicitate online s-a ridicat anul trecut la 91,8 milioane lei (21,7 milioane euro, calculat la cursul mediu anual), fara a lua in calcul cea mai mare parte a banilor, care merg spre companii internationale precum Google sau Facebook.
BCE le cere liderilor UE un control centralizat al sistemului bancar european
Preşedintele Băncii Centrale Europene cere Europei să stabilească un mod centralizat de sprijinire a băncilor care se confruntă cu dificultăţi financiare, criticând autorităţile naţionale de reglementare pentru că au ales, in opinia sa, „cea mai proastă soluţie” în ajutarea sectorului bancar, prin întârzierea deciziilor dificile. Programele de asistenţă financiară pentru Bankia în Spania şi, înainte, pentru Dexia în Belgia arată că autorităţile naţionale de reglementare nu recunosc cât de semnificative sunt dificultăţile cu care se confruntă sistemele lor bancare. Aceste abordări au în final ca efect doar majorarea costurilor salvării băncilor şi pierderea încrederii pieţelor, a explicat şeful BCE. El a adaugat ca Banca Centrala Europeana va continua să se concentreze pe sprijinirea băncilor din zona euro care sunt solvabile, reafirmând că nu este de competenţa BCE să rezolve cauzele turbulenţelor din regiune.