AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Mihail Gorbaciov vrea un tribunal international pentru crime ecologice
Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Administratia Nationala Apele Romane: Cerinta totala de apa in Romania a scazut la jumatate fata de anul 1990. Cea mai dramatica scadere se inregistreaza in sectorul agricol
Cerinta de apa din Romania a scazut cu 13,21 mld mc fata de anul 1990, de la 20,4 mld mc de apa (cat era in anul 1990) la 7,19 mld mc de apa in acest an, arata un comunicat al Administratiei Nationale Apele Romane, remis HotNews.ro. In perioada 1990-2012, cerinta de apa a scazut dramatic in agricultura, respectiv cu 7,82 mld mc de apa, de la 9,1 mld mc la doar 1,28 mld de mc. De asemenea, cerinta de apa din industrie s-a redus la jumatate – de la 9,06 mld mc, in anul 1990, la 4,81 mld mc, cat este solicitata in anul 2012. Cerinta de apa pentru populatie a scazut doar cu 1,15 mld mc de apa, de la 2,25 mld mc, cat se inregistra in 1990, la 1,10 mld mc, in 2012.
Mihail Gorbaciov vrea un tribunal international pentru crime ecologice
Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov, in prezent un fervent aparator al mediului inconjurator, s-a declarat „in favoarea” crearii unui tribunal international pentru judecarea crimelor ecologice, intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde. Gorbaciov, care a participat luni, la Marsilia, la deschiderea Forumului Mondial al Apei, s-a pronuntat de asemenea pentru o renuntare progresiva la energia nucleara. „Personal, as fi in favoarea crearii unui tribunal international insarcinat cu judecarea celor care se fac vinovati de crime ecologice, atat directori de companii, cat si sefi de stat si de guvern”, a spus Gorbaciov. Pe de alta parte, el a declarat ca „nu se opune, dar este sceptic” fata de propunerea franceza privind crearea unei organizatii mondiale a mediului, care, potrivit lui, risca sa fie „o noua organizatie birocratica” si sa „franeze energia societatii civile”. Ultimul lider al URSS, care a avut de gestionat dezastrul nuclear de la Cernobil din 1986, a pledat totodata pentru „o renuntare progresiva la tehnologia nucleara militara si civila”. „Sustinem tarile care au optat pentru dezarmare si pentru eliminarea energiei nucleare civile”, a spus Gorbaciov. Cu toate acestea, a adaugat el, „putem intelege ca pentru unele tari precum Franta, care dispun de putine alte resurse, tranzitia energetica va dura mai mult timp”.
Un an de la dezastrul nuclear de la Fukushima: Manifestatii in mai multe tari impotriva utilizarii energiei nucleare
Mii de oameni au demonstrat, in ultimele zile, pe tot globul impotriva utilizarii energiei nucleare, la un an de la dezastrul nuclear de la Fukushima. In Germania, peste 3.000 de persoane au inconjurat centrala nucleara Brokdorf, cerand renuntarea la utilizarea acestui tip de energie. Si in Franta – tara cea mai dependenta fata de energia nucleara, care obtine in acest fel 75% din electricitatea folosita – s-a format un lant uman alcatuit din 60.000 oameni. In Elvetia, 5.000 de activisti au demonstrat cerand inchiderea de urgenta a centralelor nucleare. In Spania, cateva sute de persoane au demonstrat langa cea mai veche centrala nucleara a tarii, Garona, dupa ce Guvernul a decis prelungirea duratei de viata a acesteia cu inca 5 ani. Si Australia s-a alaturat protestelor anti-nucleare, desi nu este o putere nucleara, dar este cel de-al treilea producator mondial de uraniu. Peste 5.000 de taiwanezi au iesit si ei in strada, cerand inchiderea imediata a trei centrale nucleare, intrucat tara este zuguduita cu regularitate de cutremure.