Sari direct la conținut

Vicepreședintele AFM: Sunt eu însumi beneficiar al programului Casa Verde Fotovoltaice și de 8 luni aștept să fiu racordat / ACUE: Conectăm 300 de prosumatori pe zi, nu facem față

HotNews.ro
Vicepreședintele AFM: Sunt eu însumi beneficiar al programului Casa Verde Fotovoltaice și de 8 luni aștept să fiu racordat / ACUE: Conectăm 300 de prosumatori pe zi, nu facem față
Fonduri pentru panouri solare - FOTO: Dreamstime

Vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Corbu, spune că și-a instalat panouri fotovoltaice cu bani din programul Casa Verde Fotovoltaice, însă este nemulțumit pentru că așteaptă de 8 luni să fie racordat și acuză companiile de energie că nu au investit suficient în dezvoltarea rețelelor. La rândul său, Dana Dărăban, directorul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a arătat că zilnic sunt racordați 300 de prosumatori, iar companiile nu fac față cererii mari.

„Eu sunt un beneficiar al acestui program și văd pe propria piele cum se comportă sistemul. O mare problemă este racordarea acestor sisteme. Eu am 8 luni de când am instalat sistemul și nu sunt prosumator nici în ziua de azi. Asta cu siguranță ne va crea probleme pe viitor, dacă nu vom elimina dezechilibrele din distribuție și transport și dacă nu vom reuși să facilităm ca un client casnic să devină prosumator într-o lună-două, nu în opt luni”, a spus Corbu în conferința Energy Forum, organizată de DC Media.

„Anul viitor urmează un program prin care să finanțăm doar baterii pentru beneficiarii din fostele programe”, a continuat el.

Corbu a precizat că până acum programul Casa Verde Fotovoltaice totalizează 160.000 de beneficiari, din care aproape 60.000 în acest an.

Ediția din 2024 a venit cu obligativitatea beneficiarilor de a-și monta și baterii de stocare, nu doar panouri fotovoltaice.

„Avem însă 130.000 de beneficiari care nu reușesc să livreze în rețea energia produsă și este cea mai mare problemă pe care o vedem acum în România.

Vorbim de 20 de ani despre investiții în rețele, deși acestea există ele sunt în ritm foarte lent. Ar trebui să ne concentrăm mult mai mult”, a mai spus vicepreședintele AFM.

ACUE: Cadrul de reglementare aprobat de ANRE nu asigură investițiile necesare în rețea

La rândul său, Dana Dărăban a precizat că zilnic companiile de distribuție racordează 300 de prosumatori.

„Sunt convinsă că se poate face mai mult la distribuitori pe partea de birocrație, dar să nu uităm dinamica: conectăm 300 de prosumatori pe zi, nu este o chestiune de ici, de colo. Cererea care există nu poate fi satisfăcută. Cu siguranță putem face mai mult și încercăm să ajustăm”, a spus reprezentanta ACUE, în aceeași conferință.

Potrivit acesteia, în ultimii cinci ani s-au realizat investiții de 500 milioane de euro pe an în rețelele de distribuție.

„Pentru ca în 2030-2035 să dăm valoare investițiilor în producție – pentru că tot ce vine din producție se va gâtui pe partea de transport și distribuție – este nevoie de o triplare a acestor investiții. Cel mai corect vizavi de țintă ar fi investiții de 1,5 miliarde de euro în distribuție pe an. Cadrul de reglementare aprobat de ANRE nu va asigura însă finanțarea necesară”, a mai arătat Dărăban.

Aceasta este o problemă în toată Europa, a adăugat ea.

„Nu este întâlnire pe sectorul energetic la nivel european și global unde să nu se vorbească de investiții în distribuție și transport de energie, dar soluții sunt”, a mai spus Dărăban.

Citiți aici ce spun companiile de distribuție a energiei când sunt acuzate că nu au realizat suficiente investiții.

INTERVIURILE HotNews.ro