Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Cea mai mica locuinta eco din lume, prezentata la Festivalul de Stiinta din Edinburgh

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Noi amanari pentru acordarea stimulentelor in sectorul energiei regenerabile

Investitorii din sectorul energiei regenerabile nu vor primi prea curand mult asteptatele stimulentele prevazute in Legea 220/2008. Nici pana la aceasta ora, autoritatile romane nu au reusit sa notifice oficial sistemul de sprijin stabilit de Legea 220/2008 privind stimularea investitiilor in sectorul energiei regenerabile. Ultimul termen pentru trimiterea notificarii la Comisia Europeana a fost sfarsitul lui aprilie. Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, termenul a fost amanat pentru sfarsitul lunii mai, inceputul lui iunie. Insa, aceste intarzieri ar putea „prelungi” aplicarea legii pana in toamna. Daca pentru investitori, aceste tergiversari inseamna vesti proaste, pentru consumatori inseamna o amanare a platii contributiei pentru energia regenerabila.

Potrivit legii, producatorii de energie regenerabila vor primi un sprijin sub forma de certificate verzi in functie de tehnologia folosita. Insa, stimulentele acordate pentru investiţiile în energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final. Contactat de HotNews.ro, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a spus ca notificarea nu a fost transmisa la sfarsitul lunii aprilie deoarece autoritatile romane au fost nevoite sa mai trimita unele clarificari legate de biomasa. Aceste clarificari au fost trimise recent. Abia dupa ce va veni raspunsul Comisiei Europene cu privire la noile clarificari, va putea fi trimisa notificarea oficiala.

Turcia, in pragul unui dezastru ecologic dupa un accident la o mina de argint

Turcia risca sa se confrunte cu un adevarat dezastru ecologic, dupa ce la finalul saptamanii trecute digurile bazinului de decantare de la o mina de argint din vestul tarii s-au prabusit, existand pericolul ca milioane de metri cubi de deseuri cu cianuri sa se reverse in raurile din apropiere si sa ajunga apoi in Marea Neagra, mai ales dupa ce in regiune au fost prognozate ploi abundente in zilele urmatoare. Mina de argint situata in provincia Kutahya (vestul Turciei) este exploatata de compania Eti Silver Corporation si ar depozita 15 milioane de metri cubi de deseuri cu cianuri.

Doua dintre digurile barajului, construit pe trei niveluri, au cedat peste week-end, iar singurul ramas in picioare, care stavileste majoritatea deseurilor toxice, risca sa se prabuseasca in orice moment.

Reprezentantii companiei, precum si autoritatile centrale si locale, au dat asigurari ca situatia la exploatarea miniera din Kutahya este sub control.

Ministrul turc al mediului, Veysel Eroglu, a vizitat locul incidentului si a declarat ca scurgerile provin doar de la bazine. Si guvernatorul provinciei, Kenan Ciftci, a incercat marti sa calmeze temerile, sustinand ca nu exista deocamdata riscul unei scurgeri de cianura. „Incidentul este complet sub control”, a spus guvernatorul provinciei Kutahya.

Cea mai mică locuinţă eco din lume, prezentata la Festivalul de Stiinta din Edinburgh

Cea mai mică locuinţă din lume a fost prezentată la Festivalul de Ştiinţă din Edinburgh şi are o măsuţă cu două scaune, un pat dublu, un duş şi o bucătărie într-un spaţiu de trei metri cubi.

Căsuţa eco, construită din lemn, îşi acoperă necesarul de energie cu ajutorul panourilor solare de pe acoperiş, care ar putea chiar fi o sursă de venit prin revânzarea electricităţii înapoi în reţea, informează Daily Mail.

Micuţa garsonieră este considerată cea mai mică locuinţă eco din lume.

În ciuda faptului că locuinţa este atât de mică, creatorul modelului, dr. Mike Page, inginer şi psiholog de la Universitatea din Hertfordshire, a declarat că „este surprinzător de confortabilă”.

Căsuţa foloseşte o serie de produse cu cosum redus de energie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro