AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: CE: Romania poate acorda gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de sera in perioada 2013-2019
Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
CE: Romania poate acorda gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de sera in perioada 2013-2019
Comisia Europeana a anuntat ca zece state membre UE, printre care si Romania, vor putea aloca gratuit un numar limitat de certificate de emisii de gaze cu efect de sera unor centrale electrice, in perioada 2013-2019, in loc sa le vanda. Cele zece tari sunt Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia si Romania.
Oricare dintre cele zece state membre care doresc sa aloce in mod gratuit certificate de emisii unor centrale electrice trebuie sa trimita Comisiei o cerere pana cel tarziu la data de 30 septembrie 2011. Dat fiind ca o astfel de cerere reprezinta o abatere de la regula generala conform careia, incepand cu 2013, sectorul productiei de energie trebuie sa isi cumpere toate certificatele de emisie, fie la licitatie, fie pe piata secundara, Comisia trebuie sa se asigure ca aceste derogari nu submineaza obiectivele generale ale Directivei privind comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si nu sunt incompatibile cu regulile UE privind ajutoarele de stat sau cu regulile privind piata interna.
Certificatele alocate cu titlu gratuit producatorilor de energie electrica vor fi deduse din numarul de certificate pe care statul membru in cauza le primeste pentru a fi scoase la licitatie. Astfel, alocarea cu titlu gratuit va reduce veniturile nationale provenite din licitatii, dar nu va afecta numarul total de certificate emise si nici alocarile sau veniturile din licitatii in alte state membre.
Decizia si comunicarea fac parte din procesul de implementare a Directivei revizuite privind comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, adoptata in 2009 in cadrul unui pachet legislativ privind clima si energia.
Studiu: Concentratiile de praf din Bucuresti au fost de trei ori mari decat limita admisa, in 2010
Bucurestenii au respirat, in 2010, un aer cu concentratii de pulberi in suspensie (PM10) de peste trei ori mai mari decat limita admisa, in timp ce depasirile zilnice maxime inregistrate au fost de peste cinci ori mai mari, releva studiul „Calitatea aerului in Bucuresti – efecte asupra sanatatii”, dat publicitatii de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
Potrivit cercetarii, anul trecut, toate statiile de monitorizare a calitatii aerului din zona Bucuresti-Ilfov au inregistrat depasiri ale concentratiilor limita pentru cel putin o substanta poluanta (PM10). De asemenea, unele au inregistrat depasiri pentru doua sau chiar trei substante poluante.
Studiul releva, totodata, ca valorile de pulberi in suspensie PM10 si PM2,5 depasesc limita pentru protectia sanatatii umane la toate statiile la care sunt masurate. Mai mult, la sapte din cele opt statii unde sunt masurate concentratiile de poluare din Capitala, au existat mai multe depasiri ale limitei zilnice decat este permis prin normele europene.
Dintre substantele poluante din aerul respirat in Bucuresti, cele mai periculoase pentru sanatatea populatiei sunt pulberile in suspensie PM10 si PM2,5.
Gaura de ozon de la Polul Nord ajunge deasupra Romaniei la sfarsitul lunii martie
O portiune foarte mare cu deficit de ozon s-a format deasupra Polului Nord, iar oamenii de stiinta avertizeaza ca acest fenomen afecteaza atat Scandinavia cat si Europa de Est in jurul perioadei 30-31 martie.
Portiunea din stratul de ozon, care se afla deasupra Arcticii si care se subtiaza foarte repede, a fost detectata pentru prima data de o retea internationala ce cuprinde 30 de statii de sol care masoara ozonul, montate in regiunile arctice si sub-arctice, coordonate de Institutul de Cercetari Polare si Marine.
„Populatia ar trebui sa fie atenta la acest fenomen, insa nu este cazul sa se ingrijoreze”, a declarat Gier Braathen, cercetator in cadrul Organizatiei Meteorologice Mondiale.
In ultimele doua saptamani, nivelul de ozon a scazut cu 50% in zonele cele mai bogate cu ozon ale stratosferei si cu 30% in total. Vremea va duce la scaderea si mai mare a nivelului, in urmatoarele saptamani.
Distrugerea stratului de ozon este cauzata de clorofluorcarbon, cunoscut drept CFC si folosit la frigidere si aparatele de aer conditionat mai vechi, si de alte substante care au fost insa scoase din uz ca urmare a protocolului din 1987 de la Montreal, dar care vor ramane in stratosfere decenii intregi.