Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Nu se mai vand becuri traditionale de 75 W. ONU va analiza impactul lipsei de actiune pe probleme de climat

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania a aplicat pentru sprijinul UE in urma inundatiilor

Romania a transmis Comisiei Europene aplicatia pentru accesarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene, pentru acordarea unui sprijin in urma inundatiilor suferite de tara noastra in iunie-iulie. Aplicatia a fost transmisa oficial comisarului european pentru Politica Regionala, Johannes Hahn. Sprijinul destinat Romaniei este asteptat de autoritatile de la Bucuresti pana la sfarsitul anului. „In octombrie, dupa un termen de 6-8 saptamani de la depunerea aplicatiei, este asteptata emiterea deciziei prin care se propune Parlamentului European si Consiliului aprobarea unei sume din fondul de solidaritate in sprijinul Romaniei. Pana la sfarsitul anului se asteapta finalizarea procedurii bugetare care implica Parlamentul European si Consiliul”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului. Guvernul a raportat pagube de peste 800 de milioane de euro in urma inundatiilor.

Nu se mai vand becuri traditionale de 75 W

Fiecare gospodarie poate contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon si la cresterea eficientei energetice. O modalitate in acest sens este inlocuirea becurilor traditionale cu becuri noi precum lămpile cu halogen sau cele fluorescente, care consuma mai putina energie. Conform legislatiei Uniunii Europene, de la 1 septembrie becurile traditionale incandescente de 75 W nu mai sunt comercializate. Legislatia europeana impinge asadar procesul de ecologizare mai departe. Dupa ce anul trecut au fost eliminate treptat becurile de 100 W, pana la sfarsitul anului 2012 vor fi retrase de pe piata si celelalte becuri traditionale (60 W in 2011, 40 W si mai putin in 2012). Cu toate acestea, becurile interzise nu au fost eliminate de pe rafturile magazinelor la 1 septembrie, comerciantii avand dreptul sa-si comercializeze stocurile ramase. Exista insa numeroase alternative la becurile traditionale, care ofera aceeasi calitate a luminii si chiar economii mai mari de energie. Printre acestea se numara becurile incandescente imbunatatite, cu tehnologie pe halogen, complet echivalente cu becurile incandescente conventionale in termeni de forma si calitate a luminii. Lampile fluorescente compacte, durabile si eficiente sau lampile eficiente, care folosesc tehnologie de ultima generatie, diode electroluminiscente.

Daca va intrebati care sunt beneficiile inlocuirii becurilor traditionale, iata cateva dintre avantaje:

1. Faceti economie de energie: Noile becuri folosesc doar 20-25% din energia utilizata de becurile traditionale si rezista de 6 pana la 10 ori mai mult. Becurile incandescente folosesc numai 5% din energia pe care o consuma pentru a produce lumina. Conform estimarilor Comisiei Europene, acestea vor duce la economisirea a 40 de terawati pe ora, echivalentul consumului de electricitate in Romania.

2. Se reduc emisiile de dioxid de carbon: Becurile care le vor inlocui pe cele traditionale vor duce la scaderea emisiilor de dioxid de carbon cu 15 milioane de tone pe an.

3. Nu sunt de neglijat nici economiile financiare: Desi costa mai mult, prin consumul redus, noile becuri participa la reducerea facturilor de electricitate cu 25-50 de euro pe an.

ONU va analiza impactul lipsei de actiune pe probleme de climat

Comitetul pe probleme de climat din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite anunta ca va investiga costurile tacticilor de reducere a incalzirii globale. Informatia vine pe fondul incertitudinilor legate de faptul ca este posibil ca nu toate tarile sa ia parte la o actiune condusa de ONU, a declarat un expert. Copresedintele grupului de lucru privind incalzirea globala, Ottmar Edenhofer, a explicat ca cel mai recent raport al Natiunilor Unite se bazeaza pe faptul ca toate statele vor lua parte la actiunile prevazute si ca, in consecinta, noile tehnologii pentru reducerea gazelor cu efect de sera vor fi disponibile. „Acordul de la Copenhaga”, luat in cadrul summitului din decembrie anul trecut, prevede ca obiectiv limitarea incalzirii planetei la 2 grade in raport cu nivelul preindustrial. Acordul le cere tarilor industrializate si tarilor in curs de dezvoltare sa-si afirme angajamentele de reducere a gazelor cu efect de sera, dar nu fixeaza o data dincolo de care emisiile ar trebui sa scada.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro