AUDIO Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Dacia suplimenteaza numarul masinilor vandute prin programul Rabla. SUA: reforma cartilor de credit dupa ce tot mai multi americani sunt loviti de cresterea arbitrara a dobanzilor. Microsoft, scadere istorica a profitului trimestrial
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca emisiunea in format MP3
Ce conditii a pus FMI pentru imprumutul de 13 miliarde
Premierul Emil Boc a dezvaluit aseara ce conditii principale a pus FMI pentru imprumutul de 13 miliarde, dupa ce guvernul a primit scrisoarea de raspuns de la Washington. Acordul presupune incadrarea intr-un deficit bugetar de 4,6 la suta din PIB. Ministerul de Finante urmeza sa trimita lunar date pentru evaluarea situaţiei bugetare. In plus, pana la sfarsitul anului trebuie adoptate legile privind salarizarea unica, cea referitoare la responsabilitatea fiscala si legea privind sistemul de pensii. Emil Boc s-a aratat increzator ca in perioada 4-6 mai, conducerea FMI isi va da acordul pentru finantare.
Guvernul dubleaza cota de vanzari pentru Dacia in programul Rabla
Vesti bune pentru cei care au vrut sa-si cumpere o Dacie prin programul Rabla, dar nu au mai apucat pentru au fost vandute rapid toate cele 1.700 masini din cota alocata. Ministerul Mediului a decis sa dubleze cota pentru acesta marca inca din prima etapa a programului care dureaza pana in 29 mai, a declarat ministrul Nemirschi pentru NewsIn. Dacia şi-a epuizat cota după numai o saptămână de la lansarea Programului Rabla. In schimb, dealerii altor constructori, care au primit cote mai mici, au acoperit cel mult jumătate.
Confirmare de la sindicat: Fiat este interesata sa preia Opel
Compania italiana Fiat este interesata sa preia Opel. Confirmarea a venit de la seful de sindicat al companiei germane ce cauta un partener fara de care nu va primi ajutoare de stat. Sindicalistul se teme insa ca Fiat nu e interesata decat de garantiile guvernamentale promise pentru Opel. Compania italiana a anuntat ca pe primul trimestru, a avut pierderi de 411 milioane euro, primele dupa patru ani de profit.
SUA: reforma cartilor de credit dupa ce tot mai multi americani sunt loviti de cresterea arbitrara a dobanzilor
In Statele Unite, tara unde creditul este rege, administratia pregateste reforma sistemului cartilor de credit pentru eliminarea abuzurilor asupra consumatorilor. Asa i-a anuntat, la Casa Alba, presedintele Barack Obama pe directorii si patronii de la American Express, Visa, sau MasterCard. Seful administratiei s-a facut asfel purtatorul de cuvant al furiei numerosilor americani pacaliti de institutiile de credit prin clauze greu de inteles. Pentru ei banii au venit la inceput cu dobanzi mici pentru ca in scurt timp sa se trezeasca ca platesc dublu. Interesul administratiei Obama pentru reglementarea pietei cartilor de credit vine si in contextul in care tot mai multi analisti avertizeaza asupra unei a doua crize provocata de prabusirea acestui sistem, confruntat cu un numar in crestere semnificativa de datornici.
Americanii: mass media si agentiile de advertising
Mass media si agentiile de advertising sunt vinovate pentru pentru izbucnirea crizei economice in Statele Unite. Asa sustin circa 70% dintre americani care spun ca au fost determinati sa cumpere ceea ce nu-si puteau permite, arata datele unui sondaj online.
Evaluarile agentiilor de rating din SUA trebuie confirmate de o institutie similara europeana
Parlamentul European a adoptat legislatia privind controlul agentiilor de rating, acuzate ca au contribuit la agravarea crizei mondiale prin subevaluarea riscurilor. Una din prevederile cheie urmareste eliminarea conflictelor de interese prin rotirea analistilor. S-a considerat ca o relatie indelungata intre entitatile evaluate si analisti poate compromite independenta acestora. Un alt articol stabileste ca evaluarile facute de agentiile de rating din tari care nu sunt membre ale UE, precum cele din SUA, trebuie confirmate obligatoriu de o agentie europeana. Legea urmeaza sa fie implementata de fiecare stat membru in urmatoarele sase luni.
Volatilitate crescuta pe marile piete bursiere
Wall Street a închis aseara la limita pe verde, dupa o sedinta volatila. Rezultatele bancilor locale, mai bune decat asteptarile, au reusit sa ridice spre final indicii. Principalele burse europene au închis în scădere uşoară, ieri. Investitorii analizează impactul rezultatelor financiare anunţate de companii în ultima perioadă, iar sectorul bancar a mai pierdut din cresteri. La Bucuresti, bursa a crescut cu 0,6%, pentru a doua zi consecutiv.
Leul s-a apreciat usor
Cursul leului a scazut ieri foarte usor in raport cu moneda unica europena, pentru a doua zi consecutiv. Cotatia anuntata de BNR pentru astazi este de 4,239 unitati/euro. Fata de dolarul american, leul s-a apreciat cu 3 bani, pana la 3,244. Toate valutele din regiune au fost in scadere. Cel mai mult s-a depreciat zlotul polonez, dupa o serie de stiri negative din economie.
Romania, cea mai mica scadere a comenzilor industriale din UE
Romania a avut, in februarie, cea mai mica scadere a comenzilor industriale noi din Uniunea Europeana: 15,9%. Acestea s-au redus in tarile blocului comunitar cu 33,3% fata de februarie 2008, potrivit datelor Eurostat.
Microsoft, scadere istorica a profitului trimestrial
Gigantul Microsoft a anuntat ca profitul sau trimestrial a scazut pentru prima data in ultimii 23 de ani de cand compania este cotata la bursa. Astfel in primele trei luni ale anului, grupul a avut un profit in scadere cu 32% fata de aceeasi perioada din 2008.
Din agenda economica a zilei:
Bancpost va opri sistemul de carduri, începând cu ora 24:00 pentru opt ore, în noaptea de vineri spre sâmbătă
Presedintele Nicolas Sarkozy prezinta astazi planul sau privind cresterea numarului locurilor de munca pentru tineri