Dublinul acuză Londra de respingerea soluţiilor UE în vederea soluţionării unor tensiuni post-Brexit în Irlanda de Nord
Ministrul irlandez de Externe Simon Coveney a acuzat luni Guvernul britanic al lui Boris Johnson de respingerea soluţiilor propuse de către Uniunea Europeană (UE) în vederea soluţionării unor tensiuni post-Brexit în provincia brtanică Irlanda de Nord, relatează AFP.
Simon Coveney îi acuză totodată pe britanici de faptul că ”vor să schimbe regulile jocului”, referindu-se la voinţa secretarului de stat însărcinat cu Brexitul David Frost de a ataca rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în impunerea respectării legilor pieţei unice europene – care se aplică în Irlanda de Nord, citează News.
Frost intenţionează ca – într-un discurs pe care urmează să-l susţină marţi la Lisabona – să-i îndemne pe Cei 27 să dea dovadă de ”ambiţie şi voinţă”, se arată într-un comunicat difuzat sâmbătă seara de Downing Street.
El urmează să ceară schimbări importante în Protocolul nord-irlandez, înainte ca UE să-şi prezinte propunerile miercuri.
Acest lucru nu-i place lui Coveney, care a ridicat tonul în acest weekend şi a reproşat Londrei faptul că creează o ”nouă linie roşie” cu privire la CJUE.
Aceste acuzaţii au condus la un schimb de replici cu David Frost.
„David Frost mă acuză pe reţele de socializare de faptul că ridic probleme. Este un pic cam mult, sincer, pentru că el briefează presa britanică pentru ca să spună «ei, bine, UE poate face schimbările pe care trebuie să le facă, dar de fapt nu este suficient, noi vrem mai mult»”, iar acum principala problemă este CJUE”, a declarat Coveney la postul irlandez RTE.
”În întreaga UE este percepută drept aceeaşi chestie iar şi iar – UE încearcă să rezolve probleme, Regatul Unit respinge soluţiile înainte ca măcar să fie publicate şi cere mai mult”, a declarat iritat Coveney.
El a avertizat că, ”la un moment dat, UE va spune «ajunge» (…), iar eu cred că acum suntem foarte aproape de acest moment”.
Guvernul britanic a respins, la rândul său, acuzaţii potrivit cărora şi-a schmbat poziţia.
Premierul Boris Johnson a acceptat rolul CJUE în 2019, ”în spiritul compromisului, în circumstanţe dificile”, a declarat luni unor jurnalişti un purtător de cuvânt al acestuia.
Însă, în prezent, ”pur şi simplu nu este viabil ca UE să facă legi care să se aplice în Irlanda de Nord fără niciun fel e control sau de discuţie democratică”, a reproşat el.
”Nu s-a mai văzut niciodată ca un acod bilateral să fie controlat de tribunale ale uneia sau alteia dintre părţi”, a apreciat acest purtător de cuvânt.
Regatul Unit – care a ieşit în mod oficial din UE la sfârşitul lui ianuarie 2021 – a părăsit Uniunea Vamală şi piaţa unică europeană, după o perioadă de tranziţie a Brexitului.
Însă provincia sa Irlanda de Nord continuă să facă parte din UE – potrivit prevederilor Protocolului negociat în mod specific în acordul divorţului între Londra şi Bruxelles, care introduce astfel controale asupra mărfii ce soseşte în provicnia britanică din Marea Britanie.
Această soluţie a fost adoptată în vederea evitării revenirii la infrastructuri de frontieră între provincia britanică şi Irlanda – puncte de fricţiune în cei 30 de ani de ”tulburări” sângeroase între unionişti şi republicani, care s-au încheiat în 1998.
Însă Protocolul nord-irlandez este considerat vinovat de dificultăţi în aprovizionare şi este acuzat de faptul că creează o frontieră în Marea Irlandei, potrivit News.