Sari direct la conținut

Primarul Iașiului, despre pelerinajul de Sf. Parascheva: Cel mai probabil se va face "nu după buletin, ci după vaccinare" / Interzicerea acestuia ar "scoate la suprafaţă mişcări extremiste"

HotNews.ro
Jandarmi Sfanta Parascheva, Foto: Hotnews
Jandarmi Sfanta Parascheva, Foto: Hotnews

Primarul Iașiului, Mihai Chirica, spune că o decizie de interzicere a pelerinajului de Sfânta Parascheva, din 14 octombrie, ar fi greşită pentru că ar „scoate la suprafaţă mişcări extremiste și s-ar ajunge și la „dezamăgirea unei populaţii care o dată pe an se întâlneşte cu această taină”. El afirmă că nu a fost luată încă o decizie privind modul de organizare, însă, cel mai probabil, accesul va fi permis „în funcție de vaccinare”.

Chirica susține că sărbătorile Iaşiului vor fi organizate și în acest an și „să aibă şi o anumită consistenţă care să ne desprindă de cotidian, să ne arate că nu e nici al doilea, al treilea, al nouălea război mondial, nu e niciun cataclism, nu a izbucnit niciun vulcan în centrul Iaşiului”.

  • „Prin urmare, ne putem permite o viaţă adaptată la condiţiile de pandemie. Nu facem UNTOLD, să fie clar, nu facem spectacole mari, nu facem Afterhills-uri, nu facem nimic.
  • Încercăm să facem calculele astfel încât să rămână punctat evenimentul în măsura posibilităţilor.
  • Nu vrem să prejudiciem dreptul unui credincios de a se închina, dar asta înseamnă că trebuie să fim foarte atenţi la ce măsuri luăm pentru a nu aduce şi un nivel de infectare mai mare”, a declarat joi primarul Mihai Chirica, conform Agerpres.

În ceea ce priveşte pelerinajul la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva, care în fiecare an, în preajma zilei de 14 octombrie, este scoasă în faţa Catedralei Mitropolitane, primarul Iaşiului a precizat că, cel mai probabil, se va face „nu după buletin, ci după starea de sănătate, de vaccinare”.

  • „Dacă vom ajunge la concluzia că pelerinajul, într-o formă controlată împreună cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, se va face, se va face nu după buletin, ci după starea de sănătate, de vaccinare. Ne vom sfătui cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, care deja ne-au solicitat sprijinul pentru a le asigura câteva sute de mii de litri de dezinfectanţi, câteva zeci de mii de măşti, pelerine de ploaie, dacă va fi cazul.
  • Pentru a nu aglomera zona centrală avem în vedere să organizăm mai multe puncte de vizionare a Sărbătorii religioase de pe 14 octombrie, astfel încât să nu depăşim numărul maxim prevăzut de lege prin asigurarea scaunelor necesare.
  • Nu vor putea fi mai mult de 1.000 de persoane în spaţiul deschis, controlat, conform normelor în vigoare. Controlat înseamnă minim doi metri pătraţi de persoană, culoare de acces fără să se intersecteze unii cu ceilalţi”, a menţionat Chirica.

În opinia sa, o decizie de interzicere a pelerinajului ar fi greşită pentru că ar „scoate la suprafaţă mişcări extremiste, care nu sunt în favoarea religiei, ci sunt extremiste politic”, ceea ce s-a întâmplat şi anul trecut.

„Pe de altă parte, vom ajunge la dezamăgirea unei populaţii care o dată pe an se întâlneşte cu această taină a Sf. Cuvioase Parascheva. Este, desigur, o presiune mare pe autorităţile care trebuie să suporte consecinţele unui asemenea demers”, a mai spus primarul.

El a arătat, totodată, că „masa pelerinului” nu mai poate fi organizată ca până acum: „Am spus că masa pe care o făceam prin donaţii o vom face pachete care vor fi împărţite pe o perioadă mai multă de timp, pe mai multe zile. Ne ducem noi direct la pelerini cu caserolele de sarmale, nu mai aşteptăm pelerinii la cantina noastră”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro