Sari direct la conținut

David Cameron și alți conservatori britanici importanți se opun unei competiții rapide pentru șefia partidului, după pierderea alegerilor

HotNews.ro
David Cameron, Foto: Juliane Sonntag / DPA / Profimedia
David Cameron, Foto: Juliane Sonntag / DPA / Profimedia

Politicienii de la vârful Partidului Conservator din Marea Britanie se opun ideii unei curse electorale rapide pentru conducerea formațiunii, afirmând că doresc ca cei care vor candida să fie testați înainte de a fi aleși, relatează The Guardian.

Robert Jenrick, Kemi Badenoch, James Cleverly, Suella Braverman, Tom Tugendhat, Priti Patel și Victoria Atkins fac parte din lunga listă de nume de posibile candidaturi pentru conducerea partidului, vacantată vineri de Rishi Sunak după o înfrângere clară în alegerile parlamentare.

Candidații se pregătesc pentru un concurs rapid de desemnare a unui succesor al lui Rishi Sunak până la începutul toamnei, în încercarea de a opri ascensiunea partidului Reform UK al lui Nigel Farage.

Cu toate acestea, personalități de rang înalt din partid fac presiuni pentru ca alegerile să aibă loc pe o perioadă mai lungă, pentru a permite candidaților să se prezinte în fața membrilor de bază într-un „concurs de frumusețe” la conferința conservatorilor de la începutul lunii octombrie.

Fostul cancelar conservator George Osborne a declarat vineri că Cameron face parte dintr-un „mare efort de a-l convinge pe Rishi Sunak să amâne momentul în care va fi ales noul lider”.

„Cursa poate începe, dar nu trebuie să se încheie. Este foarte important, deoarece acești oameni, acești candidați, sunt toți miniștri guvernamentali care au fost acum dați afară din funcție. Niciunul dintre ei nu a fost în opoziție”, a spus Osborne.

„Niciunul dintre ei nu și-a dovedit talentul. Cred că în următoarele câteva luni, este esențial, și știu că David (nr. Cameron) și alții cred acest lucru, să vedem cum acești candidați se descurcă acum pe băncile opoziției și să folosim conferința partidului în același mod în care Michael Howard a făcut-o, spre meritul său etern, în 2005”, a precizat cancelarul.

„Mai presus de toate, un politician de opoziție, un lider al opoziției, trebuie să fie un comunicator și nu vrem un ratat care poate că a excitat o facțiune de dreapta din guvern sau a spus lucrul potrivit cu privire la această bucată specială de politică Brexit acum doi ani în cabinet”, a continuat Osbourne.

Alți politicieni din cadrul partidului sunt îngrijorați de faptul că o cursă electorală prelungită ar avantaja formațiunea Reform UK a lui Farage și ar permite laburiștilor să stabilească narativul public cu privire la ce au lăsat în urmă conservatorii după 14 ani la putere.

„Există o teamă profund înrădăcinată în cadrul partidului la nivel instituțional că, dacă nu avem un lider cu normă întreagă până în septembrie, acest lucru îi va permite lui Farage să se poziționeze ca principala opoziție față de Starmer”, a declarat un conservator apropiat de conducerea formațiunii.

„Dacă aștepți până la conferința partidului sau chiar până la Crăciun, problema este că atunci când devii lider, în loc să te confrunți cu Starmer … brusc trebuie să te cerți mai întâi cu Farage”, a mai spus un conservator.

Alegerile generale din Marea Britanie s-au sfârșit cu o victorie zdrobitoare a Partidului Laburist al lui Keir Starmer, care a câștigat 412 de mandate dintr-un total de 650 în Camera Comunelor, o majoritate confortabilă, în condițiile în care a avut o cotă de 35% din voturi.

Partidul Conservator a obținut 24% din voturi – dar doar 119 de mandate. Iar Partidul Reformei, al lui Nigel Farage, a adunat doar patru mandate (adică sub 1% din totalul mandatelor parlamentare), deși a avut o cotă de 14% din voturi la nivel național.

INTERVIURILE HotNews.ro