Ce pot face părinții pentru a-și opri copiii să consume droguri, alcool și țigări
Drogurile, tutunul și alcoolul sunt extrem de accesibile adolescenților. Iar dacă e bine știut faptul că anturajul e cel care, de cele mai multe ori, îi determină pe copii să facă primii pași spre aceste tentații, părinții sunt cei care îi pot opri de la a deveni consumatori. Pentru a crește șansele de succes, iată cum le putem vorbi copiilor și adolescenților despre aceste vicii!
Consumul de droguri, tutun și alcool în rândul adolescenților este în creștere, iar vârsta de la care tinerii încep consumul e în scădere.
Efectele sunt devastatoare în primul rând asupra sănătății, însă le influențează semnificativ și performanțele academice, arată studiile.
Perioada școlii primare, când pericolul consumului de substanțe nu există încă, este un moment potrivit pentru a iniția discuția despre droguri, alcool și tutun cu copiii.
Prevenția începe cu părinții
Până la o vârstă, părinții sunt cea mai puternică influență asupra copiilor și au un impact major asupra deciziei lor de a evita, atunci când cresc, consumul de droguri, tutun și alcool.
Iată câteva modalități prin care părinții pot contribui la prevenirea acestui comportament:
1. Comunicare deschisă și onestă
Purtați discuții regulate cu copiii. Vorbiți deschis cu ei despre pericolele drogurilor, alcoolului și tutunului. Explicați-le efectele negative asupra sănătății și vieții și despre ce pot face pentru a evita tentațiile.
Adaptați discuțiile în funcție de vârsta copilului, crescând, de la an la an, cantitatea și profunzimea informațiilor.
Nu plecați de la premisa că un copil care nu află din familie despre aceste vicii va sta departe de ele.
Dimpotrivă, își va căuta singur informațiile și, cel mai probabil, le va primi de la prieteni.
Învățați să-i ascultați cu adevărat. Vorbește sincer cu copilul tău despre alegeri sănătoase și comportamente riscante. Ascultă ce are de spus copilul tău.
Faceți din vorbit și ascultat un obicei. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine! Arătați-i că sunteți deschiși și disponibili pentru orice discuție.
Nu există niciun subiect tabu pe care să nu-l puteți discuta cu copilul vostru – dacă voi nu sunteți disponibili, va cere explicații unui străin.
2. Educație și informare
Documentați-vă și informați-vă. Ca să puteți oferi adolescentului informații corecte și actualizate despre riscurile asociate consumului de substanțe, asigurați-vă că vă documentați din surse sigure.
Utilizați resurse precum cărți, articole și materiale online pentru a educa copiii despre consecințele consumului.
3. Exemplul personal
Fiți un exemplu pozitiv. Dacă vreți ca adolescentul să nu apuce pe calea consumului de droguri, de alcool sau a fumatului, manifestați un comportament sănătos și responsabil. Evitați consumul în fața copiilor, iar dacă o faceți, consumați cu moderație și nu conduceți niciodată după ce ați băut.
Să lăsați pe altcineva să conducă după ce ați consumat alcool transmite un mesaj foarte important copiilor – siguranță și responsabilitate.
Gestionarea stresului. Arătați-le adolescenților metode sănătoase de a face față stresului și problemelor cotidiene.
Exercițiile fizice sau plimbările prin natură, vizionarea împreună a unor filme sau orice activitate sănătoasă care presupune să petreceți timp cu adolescentul.
4. Stabilirea de reguli și limite clare
Reguli stricte. Stabiliți reguli clare în legătură cu consumul de droguri, alcool și tutun și aplicați consecințe adecvate dacă acestea sunt încălcate.
Consecvență. Asigurați-vă că respectați și aplicați regulile în mod consecvent. Nu contează ce decid alte familii.
Regulile familiei tale arată valorile familiei tale. Corectați orice convingeri greșite pe care le poate avea adolescentul. Este vârsta la care se lasă cel mai ușor influențați.
5. Implicare activă în viața copilului
Activități comune. Petreceți timp de calitate împreună, implicându-vă în activități care îi plac copilului. Evitați programele TV, filmele și jocurile video care ridică în slăvi consumul de alcool, de droguri și de tutun.
Supraveghere. Fiți atenți la prietenii și activitățile copilului. Asigurați-vă că îi cunoașteți cercul de prieteni și supravegheați-i activitățile pe care le desfășoară cu aceștia.
6. Dezvoltarea abilităților de viață
Rezistența la presiunea grupului. Învățați copilul cum să spună „nu” și să facă față presiunii grupului. Deoarece este greu să scapi de mesajele din muzică, filme și de cele publicitare, discutați cu copilul despre influența pe care aceste mesaje o au asupra noastră.
Pregătiți-i din timp pentru situațiile în care ar trebui să spună „Nu”. Spre exemplu, atunci când li se oferă alcool, droguri sau tutun, învățați să spună „Nu, nu sunt interesat de asta” sau „Nu, prietena mea/părinții mei s-ar supăra foarte tare pe mine”.
Abilități sociale. Dezvoltați abilități de comunicare și relaționare care să îi permită să aibă relații sănătoase și pozitive. „Toată lumea bea” nu înseamnă că toți beau.
Socializarea fără a consuma droguri, alcool sau tutun este nu doar posibilă, ci și benefică pentru sănătatea și bunăstarea pe termen lung. Oferiți-i alternative sănătoase.
7. Sprijin emoțional
Sprijiniți-i constant. Oferiți sprijin emoțional adolescentului și arătați-i afecțiune. Copiii care se simt iubiți și sprijiniți sunt mai puțin susceptibili să caute refugiu în substanțe.
Folosind un amestec de laude și explicații, puteți corecta comportamentul copilului fără a-i pune eticheta de „rău”. Acest lucru îl ajută pe copil să-și construiască încrederea în sine și să învețe cum să facă alegeri sănătoase și sigure. În timp, alegerile inteligente pe cont propriu vor deveni mai ușoare.
Gestionarea problemelor. Ajutați copilul să gestioneze problemele și emoțiile dificile într-un mod sănătos și constructiv. Încurajați-l să participe la activități sportive, artistice sau alte hobby-uri care să-i ofere un scop și să-i ocupe timpul într-un mod pozitiv.
8. Colaborarea cu școala și comunitatea
Programe de prevenire. Implicați-vă în programe de prevenire a consumului de droguri organizate de școală sau comunitate.
Construiți o rețea de sprijin. Colaborați cu alți părinți și profesori pentru a crea un mediu sigur și sănătos pentru copil.
Prevenirea consumului de droguri, alcool și tutun începe când începeți să-i ascultați și să vorbiți
Prin combinarea acestor strategii, părinții pot crea un mediu de sprijin și educație care reduce semnificativ riscul ca adolescenții să înceapă să consume droguri, alcool și tutun. Nu uitați că acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Copiii observă cu adevărat ceea ce spun și fac părinții lor.
Lăsați-i pe copii să simtă că vă pasă de ei – ascultați-i și discutați cu ei orice subiecte. Când se simt iubiți, le va crește stima de sine, iar un astfel de copil va ști să spună „Nu” drogurilor și altor comportamente riscante.
Sursă foto Dreamstime